hahaha 5 milyon nire ben nire arada daðlar ýrmaklar yollar kadar mesafe var. ancak bu mesafeyi kýsaltmak bizim elimizde.
Üstad ben 5 yýldýr hisse iþini býraktým yani hiç hisse almýyorum ancak testlerimi ve analizlerime devam ediyorum fast web mali analiz programýna bir tane hissem olmasa bile 5 yýldýr satýn alýyorum.
Bunun dýþýnda 3 adet viop hesabým var 3 adet server 3 adette ideal veri terminalim var.
1 hesap kendi üzerime diðer 2 hesap iki dostumun üzerine paylaþýmlý. Yani diðer iki hesapta da benim paralarým ile onlarýn paralarý var.
1. hesap 5 yýl önce iki arkadaþ açtýk 5 yýldýr robotlara trade ettiriyor robot geliþtiriyorum. O hesapta çok ciddi erimeler yaþadýk robotun ertesi gün seçim olacak GAP olacak long girmiþ bu seçim þöyle çýkar diyip ters iþlem açtýðým bir sürü an oldu. hep terse gele gele oradaki miktarý
30,000 TL ye indirdik 2017 yýl sonunda artýk battým herhalde bu iþten para kazanamayacaz bu saatten sonra kazansakta kaç para kazanacak 5 yýla ana sermayeye ancak döneriz düþünceleri vardý çünkü 2017 yýl sonuna kadar yazdýgým robotlarýn potansiyeli yýllýk %50 ila %100 arasýnda bir getiri saðlýyordu.
Tabi para artýk battým seviyesine düþünce hemen bir ÇARE arýyorsun. Bugune kadar yaptýðým sistemlere hiç para yönetimi mekanýzmasý koymamýþtýk. 30 K yý görünce para yönetimiyle ilgili bir strateji geliþtirdik. Onunla beraber kullanmaya baþladýk.
yaklaþýk 1 yýl içerisinde yani 2018 sonunda 30,000 TL 500,000 TL ye ulaþtý. Ana sermayeyi filan geçtik anlayacaðýn.
Belkide oluþturdugum model sisteme çok uyumluydu belkide þanslýydýk bilmiyorum adýný sen koy. Ancak artýk mümkün olduðunu gördüm. Kim inanýr 30 K yý 500 K ya bir senede çýkartýlabileceðine. BU arada nasýl çýkabilire cevap vereyim sermaye sürekli olarak birleþerek hareket etti iþte 30 K 40 K oluyor 40 la giriyor 80 yapýyor 80 le giriyor 160 derken 500 lerde buluyorsun kendini.
BÝleþke getirinin dünyanýn 7. harikasý olduðuna ikna etti beni artýk sistemlerimde para yönetiminin olmazsa olmaz olduðunu düþünmeye baþladým. Robotlar hep Aktiften emir gönderir Biz emir gönderdikçe VÝOPtaki mumlar 3-5 kademe oynardý. Artýk piyasa kaldýrmýyordu emirleri bu performansýda düþürüyor çünkü robotun al yaktýðý seviyeye göre bizim alýþ maliyetimiz 2 veya 3. kademeye yerleþiyordu.
ANladýk ki 500,000 TL artýk sýnýrýmýz daha fazlasýný bileþke yapamayýz. Çok az bir miktar çektik bu rüyanýn devam etmesini diliyoruz. 2019 Ocak ayýndayýz. O gün merkez bankasý konuþacak her konuþmasýnda mumlar saçma sapan hareket eder robot yanlýþ sinyal yakar. Robot LONG ta merkez bankasý konuþuyor "Bizde merkez bankasý ne derse desin yukarý gitme ihtimali yok robot long sinyal yaktý ama ÞORTA geri döner bu sinyal dedik manuel olarak Onca parayla ÞORT AÇTIK.
Abi adam konuþmasý bitti ilk etapta hareket yok. 1 saat sonra bir baþladýlar ALMAYA anam anam. Ne alýþ durdurabilene aþk olsun. SOnra bir hafta boyunca rally yaptý hatýrlarsýnýz. bist100 88 lerden 100 býnlere çýkmýþtý.
Robot long o sýnyale katýlmýþ olsak 1 milyon TL ye çýkacakken biz külliyen zarar yazýyoruz. Her gün HA þimdi dönecek ha þimdi döneceklerle pozisyonu tutuk artýk endeks 100 býnlerý aþýnca pozisyonu kapatmak zorunda kaldýk çünkü bütün parayý erittik))))))))) 3/1 i ok oldu duman oldu uçtu. :D kAFANI DUVARA SÜRTÜP KIVILCIM ÇIKARASIN GELÝR ROBOTA UYSAK SADECE O RALLYDE 500 K DAHA CEBÝNE GÝRECEK BU para gittimi gitti birde ters girip mevcur paradanda 350 bin civarý kaybýn varmý var topla 850 BÝN TL parayý kaybetmiþ olduk aslýnda. GÝT balkondan at kendini.
Tabi dayaðý yiyince bir istatistiklere baktýmda ocak ayýndaký rally bistte daha önce hiç yapmamýþ tarihinin en büyük rallysi. sen 2 senedir sisteme müdahle etme yani 960 adet sinyale müdahle etme içinden sadece 1 tanesinde sistem sinyali tersine aç ve o sinyal bistin en büyük rallysinin oldugu sinyale denk gelsin.
SOnrasýnda þu videoda kendimi buldum; yoksa kafayý yerdim.
Ýkinci serverimi 2019 baþýnda açtým amacým bir kaç lot ve arttýrýdýgým tasarruflarýmla klasýk bir sistemle ne kazanýlýrý göstermek BORSA genel sayfasýnda her hafta hem hesabý hemde sinyalleri paylaþýyorum.
Üçüncü serveri diðer arkadaþýmla açtým 2 ay önce orada 1. serverdaki bu yapýnýn daha kararlý daha saðlam olaný var. Oradaký iþler istediðimiz çerçevede gidiyor. 3. server yani 2 ay önce açtýgým hem yatýrým hemde bu kararlý yapýyý test etmiþ olacaðým herþey yolunda ise 1. serverada bu kararlý yapýyý entegre edecegim.
1. server da ana sermayeye göre zaradayim(hiç para eklenmemiþ para çekilmiþtir.)
2. server karda hiç para çekilmemiþ ancak para eklenmiþtir zaten nerede ne zaman para eklediysem forma yazýyorum.
3. server çok az karda daha yeni aktif oldu.
Sonuç olarak Artýk yatýrýmlarý mý ayýrmýþ bölmüþ oldum. 2. serveri sýrf diðer yatýrýmcýlar için açtým aslýnda oradan para kazanmak gayem 2. planda diyebilirim. bir kaç lot ile klasýk bir sistem (para yönetimsiz) trade ediyor insanlar bu nedir nasýl birþeydir görsün ufak ufakta maaþta biriktireyim oraya koyayým diye açtým. Angareye açtým anlayacaðýn.
1. ve 3. serverým ise zaten yatýrýmlýk 1. serverda farklý bir yapý 3. serverda farklý bir yapý var. ANa yapý ayný ancak para yönetim stratejileri farklý.
3. server için bir sürü test yaptým bu arada sistemin kararlý olmasý için. pek anlayamayacaksýnýz ama yaptýgým çalýþmanýn sonuç bölümünü sansurlu bir biçimde göstereyim. Aþaðýdaki resim yaptýgým excelin 20 de 1 idir arka planda devasa excel çalýþmalarý var bu artýk biraz özeti gibi bir görüntü.
![]()
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Bunlarý niye anlattým zaten anlatmayý seviyorum anlattýgým kadar iyide dinlerim sizlerde hikayelerinizi ve maceralarýnýzý paylaþabilirsiniz.
twitter cýktý cýkalý formlarýn tadý tuzu kalmadý. Hem böyle gerçek bir hikayeyi film tadýnda okumanýz için paylaþtým. Hemde içeriðinde bazý ipuçlarý var.
Sermayeyi birleþtirme ipucu buffet ve diðer þirketler ve yatýrýmcýlar sizce yüksek sermayelere nasýl çýkýyorlar ? Paralarýný sürekli bileþke getiriye sokuyorlar. Buffet bileþke yapmasa bugun ku sermayesine ulaþýrmý ayný þekilde þirketlerde öyle kazadýgý parayý bileþke yapmasa bugunku iphone olurmu amazonun kurucu bugun varolurmuydu olmazdý.
Bileþke getiri gerçekten mucizevi birþey ancak onlara göre bunun bir sýnýrý yok! Ama bana göre yada bizim gibi sýradan hayat yaþayanlara göre bir sýnýr olmasý gerekir. Belirli bir seviyeden sonra zaten finansal özgürlüðüne ulaþmýþ olacaksýn o noktanýn tadýný çýkarmak yerine niye bileþkeye tabi tutup tüm parayý riske atasýn ki nihayetinde servet sahibide olsan da yaþayacaðýn hayat belli zama akýp gittiði gibi çok fazla servetinin olmasý harcayamadýktan sonra anlamsýzlaþýyor.
BU sebeple benim önerim kendinizi bir hedef biçin o hedefe kadar var gücünüzle bileþke getiriye odaklanýn ardýnda hedefýnýze ulaþtýgýnýz anda da çatýr çatýr gelen pasif gelirinizi yiyin.
Ancak tüm bunlarý hesaplaken de geçen zamaný da göz önüne almalýsýnýz. Mesela 5 yýlda hedefe ulaþýp 10 yýl boyunca o parayý yemelisiniz veya 10 yýlda ulaþýyorsan 20 yýl o parayý yemelýsýn. 20 yýl da hedefe ulaþýp 3 yýl o parayý yiyeeksen anlamsýzlaþýyor yaptýgýn yatýrým.
Yani 2 katý Zaman kadar keyif sürmelisiniz bence en kötü ihtimalle kafa kafaya çýkmalý 20 yýlda hedefe ulaþtýysam 20 yýl sefa sürmeliyim gibi 19 yýl sefa süreceksen problem var BENCE.
Kalan ömrüm ne kadar bilmiyorum 30 yaþýndayým ortalama 60 a kadar yaþayacaksam 30 yýlým var.
1 milyon seviyesine çýkmak beným 2 veya 3 yýlýmý alýr gibi görünüyor. herþey yolunda giderse gitmezse 5 8 yýla doðru uzar bu hedef.
1 milyon beným ömrümün sonuna kadar pasif gelirimi standartlarýn üzerinde yaþamam için þimdilik kafi gibi görünüyor.
Ayný þekilde borsa ve daha az riskli diðer yatýrýmlarla ayný hedefe yükselme ihtimalim daha düþük riskli olsada malesef daha uzun zaman alacaktýr tahminlerime göre en az 15 yýlýmý alacak herþey yolunda giderse gitmezse 20 25 yýllara malolacak.
45 50 yaþýnda da 1 mýlyonun olmasý güzel ancak artýk vakit daralmýþ oluyor.
Diðer seçenekte belki ilk 5 yýlýmda cýkacam belký ilk 3 yýlýnda belkide 10 yýl hadi bilmedin 15 yýl sonra cýkalým. Yine ayný süre zarfýný almýþ oluyor. Daha erken ulaþma imkaným oldugu için bu yontemý tercih ediyorum. tabi bu yolda hiç oralara çýkamamakta var.
Çýkamazsamda ne yapayým en azýndan denedim diyeceðim.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
deðerli abilerim,
yapmýþ olduðum profesyonel amatörce araþtýrmama göre son yýllarda fiyat - temmettü verimi yüksek hisse olarak doas, despc ve erbos þirketlerini keþfettim. bilgili abilerimden, kardeþlerimden fikirlerini paylaþmak isterlerse yorum almak isterim. saygýlar.
Uzun vadeli yatýrým yapacaðým diyerek yola çýkanlara bakýyorum daha yolun baþýnda ama borsanan düþmesinden korkuyor.. Gençler endeksin 80 bindeyken de 60 bindeyken de düþeceði konuþuluyordu. Tuprs'ý 30 liraya düþünce alacaðým diyen mi ararsýn, Froto'yu 15 olsun alýrým diyen mi ararsýn.. Bu felaket tellallarý her zaman olacak. Ben temettü yatýrýmý yapacaðým ve bunun da meyvelerini 8-10 sene sonra yiyeceðim diyorsanýz, borsada ki düþüþler sizin için fýrsattýr. Zaten her ay alým yapacak ve bu alýmý yýllara yayacak bir küçük yatýrýmcýnýn da hisse senetlerinin ucuzlamasýný istemesi gerekiyor. Örneðin geçen ay 120 TL'ye aldýðýnýz Tuprs'ý bu ay 100 TL'ye alýrken sevinmelisiniz. Eðer siz bundan endiþe duyuyorsanýz zaten uzun vadeli yatýrýmýn mantýðýný kavrayamamýþsýnýz demektir ve muhtelemen bir süre sonra panik yapýp bütün hisseleri satmanýz kuvvetle muhtemel. Hisselerin ucuzlamasýný fýrsata çevirin. Malý ucuzken almak çok önemli. Ýnanýn bana borsada kolay olan para kazanmaktýr. Zor olan ise para kaybetmek. Ama çoðu insan zor olaný baþarýr. Çünkü elindeki malýn deðerini bilmez. Ya çok pahalýya alýr aylarca bekler ve kar edemeden satar ya da aslýnda ucuza aldýðý malý daha da ucuzlayýnca korkup satar ve zarar eder. Bu yüzden hisselere deðer biçmeyi muhakkak öðrenin. Örneðin 500 TL olan Egeen'in 120 TL olan Tuprs'tan daha büyük olmadýðýný öðrenin. Hisse fiyatlarýyla þirketin büyüklüðünün ayný þey olmadýðýný öðrenin. MUTLAKA HÝSSEYE DEÐER BÝÇMEYÝ ÖÐRENÝN. Hisseye deðer biçtikten sonra hisse fiyatý düþse de siz biliyorsunuz ki bu düþüþ aslýnda bir fýrsat ve elinizde ki hisse aslýnda çok daha kýymetli. Örneðin SASA'nýn patronu Ýbrahim ERDEMOÐLU hisse geri alýmý yaptý. Bu demek oluyor ki patron þirketinin hak etmediði bir deðerde olduðunu düþünüyor. Bunlarý takip edin, anlamaya ve öðrenmeye çalýþýn. Portföyünüzü asla 1-2 hisseyle sýnýrlandýrmayýn. Çeþitlilik güven verir. En az 5 en fazla 10 þirkete yoðunlaþýn. Þirketlerinizi tanýyýn. Ne iþ yapar, sahibi kim, sektörde rolü ney, yatýrým yapýyor mu, borcu var mý, özkaynaklarýný düzenli olarak artýrýyor mu, düzenli temettü ödemesi yapýyor mu vs... Þirketin özkaynaklarýný büyütmesi çok çok önemli. Özkaynaklarý büyümeyen þirket büyümüyor demektir. Bkz spor þirketleri. Bu kadar þey yazmýþken tasarrufa da deðinmezsem olmaz. Özellikle gençler mutlaka tasarruf edin. Gelirlerinizin, harçlýklarýnýzýn en az %10'unu biriktirmeye çalýþýn. Bir kahve az iç, bir burger az ye ama biriktir. Tasarruf bu iþin en temel taþlarýndan biri. Almanlarýn refah seviyesinin bu denli yüksek olmasýnýn sebebi tasarruf dostlarým. Kazandýklarýndan fazlasýný harcamazlar, gereksiz borçtan kaçýnýrlar ve gelirlerinden muhakkak tasarruf ederler. Tasarrufla alakalý "Babil'in En Zengin Adamý" ve "Zengin Baba Yoksul Baba" kitaplarýný muhakkak okuyun. Ne kadar erken okursanýz o kadar hayatýnýz erken deðiþir. Birikimlerinizle düzenli temettü ödemeyi ilke edinmiþ olan, yýllar boyu özkaynaklarýný büyütmeyi baþarmýþ, dürüst ve þeffaf yönetilen, sektöründe önemli oyuncu, döviz borcu olmayan þirketlere yatýrýn. Borsa düþerken al, çýkarken al, krizlerde al, insanlar resesyon geliyor battýk bittik derken al, cuma kapanýþýnda al, pazartesi seans baþýnda al, her ay al, sürekli al. En az 5 sene temettüleri yemeden hisseye dönüþtür. Ýnanýn bana bu stratejiyle uzun vade de hatrý sayýlýr bir portföy ve hatrý sayýlýr bir temettü geliri elde edersiniz. Unutmadan sýk sýk seansý takip etmeyin. Özellikle düþüþlerde korkan, panik yapan kardeþlerim çok merak ediyorsanýz haftasonu açýp göz gezdirin. Borsada para kaybedenlerin önemli bir bölümü her an sat butonunu gördükleri için para kaybediyor unutmayýn. Saygýlar...
Borsa, gelecekle rakamlarý birleþtirme sanatýdýr. Twitter: @finansalteori
Uzunvade niyet meselesi yok 88000 yok 50000 yok 120000 niyet olmadýmý al satcý sýn nokta . Becerene helal olsun makineye karþý
Yer Ýmleri