Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 75/91 ÝlkÝlk ... 2565737475767785 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 593 - 600 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

1.  Alýntý Originally Posted by Terraluna Yazýyý Oku
    Kurtim,

Sevgiler, saygilar[emoji4]

SM-T113 cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
    Abim saygý benden seni görmek çok güzel

2. slmlar

yatýrým yapacaðýmýzý belirlerken dikkat edeceðimiz kriterler

temettü verimliliði buyume hýkayesi yený yatýrým iþtahý býzlere karþý þeffaflýðý olmalýdýr

borsada oynamak baþka yatýrýmcý olmak baþkadýr

her kuþun etý yenmeyeceði gibi her þirketede ortak olunmaz

her daim yatýrým iþtahýný korumak zorundayýz

bu kriterleri taþýmayan her þirket kumar hissesidir

20 yýldýr ne uzayan ne kýsalan onlarca hýsse var yatýrýmlar enflasyon karþýsýnda erimiþ gitmiþ

3+1 ev parasý yatýrýp 15 sene bekleyýp yatýrýmýnýn deðeri sattýðý evýn 3 aylýk kira karþýlýðýna denk gelen insanlar var

tabý ký buna yatýrým denýrse

yukarýda yazdýðým krýterler çok onemli eðer yatýrým yapacaðýnýz þirkette 1 tanesý býle eksýkse kesýnlýkle uzak durmak gerekýyor

25 yýl çalýþýp emekli olan 1800 maaþ baðlanan ýnsanlarýn olduðu ülkede temettü yatýrýmý zaruriyettir

saygýlarýmla

3.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    10 yýldýr ayný seyý anlatýyoruz hala daha bu konuya hakým olmayan uye arkadaþlarýmýz mevcut.

Temettü ve bedelsizler fiyata dahil þekilde fiyatlar güncellenirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrr.

hiçbir hissede temettü ve bedelsizleri ekleyýp hesap edelým dýye býrsey yoktur.

bir temettü verildiðinde fiyatlar geçmiþe dönük olarak temettü oraný kadar düþürülür böylece temettü ile hisseyi geri almýþsýnýz gibi getirilerini görürsünüz grafiðe baktýgýnýzda.

Beldesizdede ayný sekýlde tüm geçmiþe dönük halka arzýndan itibaren bütün fiyatlar bedelsýz oraný kadar küçültülür. böylece Oturup tek tek suradan su kadar lot gelmiþ bunuda ekleyeyým ohh þu kadar lotum oldu su yýlda su kadar vermiþl onuda ekleyeyým mýlyarlarca lotum oldu sýmdýký fýyatta 30 TL ohooo yýlbasý ýkramýyesýný geçti servetiniz.

YOK böyle bir hesaplamaaa.

Siz bunlarla ugrasmayýn diye.

Borsa sistemi tüm DUNYADA bedelsiz ve temettüleri fiyatlarýn içine ekler. Böylece.

2000 yýlýndaký fýyata bakýp bugunku fýyata baktýgýnýzda temettü + bedelsizler dahil bunlarla gerisin geri hiç vergi ödemeden lot almýþsýnýz gibi getiriyi görürseniz.

eðer 2000 yýlýndan ýtýbaren her yýl temettü dagýtan býr hýsse var ise.

vee siz 2000 yýlýnda bu hýsseyý alsaydým temettülerinide yeseydým ne kazandýrdým kýsmýný merak edýyorasnýz.

alýnan tum temettüleri toplam sermayenýzden dusmenýz gerek.

yoksa temettü ile geri hisse alsaydým ve vergi ödememiþ olsaydým ne kazanýrdýmý merak edýyorsanýz.

açýn grafiði mynetten kaç lýra gorunuyor 5 TL diyelim. bugun kaç lira 20 lýra ne kazanmýþsýn 3 kat kazanmýþsýn bitti gitti.

hem grafikteki düzeltilmiþ fiyatlarý baz al hem ustune temettü ve bedelsýzlerý ekleee ohh ne alaa :DDDDD tirilyionluk cýkarsýn.

böyle bir dunya borsasý yok malesef
    Ben de bunu merak ediyordum yaa hay aðzýna saðlýk. 2001 yýlýndaki Ereðli fiyatlarýna baktýðýmda 20 yýlda 300 kattan fazla gitmiþ temettüleri yemeyip hisseye geri yatýrsan kim bilir kaç kat olurdu diye acemi yatýrýmcý olarak aç gözlü hayallere dalýyordum

4.  Alýntý Originally Posted by uykusuz59 Yazýyý Oku
    Ben de bunu merak ediyordum yaa hay aðzýna saðlýk. 2001 yýlýndaki Ereðli fiyatlarýna baktýðýmda 20 yýlda 300 kattan fazla gitmiþ temettüleri yemeyip hisseye geri yatýrsan kim bilir kaç kat olurdu diye acemi yatýrýmcý olarak aç gözlü hayallere dalýyordum
    bu konu erhan beyýn uzmanlýk alanýdýr

5. slmlar

bu aralar gözüme takýlan heyecan yaratan bir þirket var

yükselen çelik

tarihe notumuzu býrakalým

hisse fiyatý 5,36

fk 16,20 pp/dd 3,53

6.  Alýntý Originally Posted by kurti35 Yazýyý Oku
    slmlar

bu aralar gözüme takýlan heyecan yaratan bir þirket var

yükselen çelik

tarihe notumuzu býrakalým

hisse fiyatý 5,36

fk 16,20 pp/dd 3,53
    Yazýnýz üzerine https://www.yukselen.com/ web sitelerine baktým. Dediðiniz gibi heyecan yaratan bir þirket.

Patronlar da düzgün insanlar intibaý verdi.

Yalnýz A ve B grubu hisseleri olmasý pek hoþuma gitmedi.

Takipteyim.

7.  Alýntý Originally Posted by value Yazýyý Oku
    Yazýnýz üzerine https://www.yukselen.com/ web sitelerine baktým. Dediðiniz gibi heyecan yaratan bir þirket.

Patronlar da düzgün insanlar intibaý verdi.

Yalnýz A ve B grubu hisseleri olmasý pek hoþuma gitmedi.

Takipteyim.
    teþekkur ederim

büyüme hýkayesý ve temettü verimi olan þirketler her zaman 1-0 önde

8.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Düzeltilmiþ hisse senedi kapanýþ fiyatlarý hisse senedi piyasalarý zaman serisi analizlerinin temelini oluþturur. Ýyi analistler kaliteli verinin uygun þekilde düzeltilmiþ olmasýný isterler. En iyi analistler ise bu sürecin alt yapýsýnýn nasýl çalýþtýðýný da bilirler.

Hisse senedi fiyatlarý aþaðýdaki olaylar gerçekleþtiðinde düzeltilmeye ihtiyaç duyar:

* Nakit temettü ödemesi

* Hisse olarak temettü ödemesi

* Hisse bölünmesi

* Sermaye azaltýmý

* Þirketin ana ve yavru þirket olarak ayrýlmasý

* Satýn alma ve birleþmeler

* Hisse geri alýmlarý

Aþaðýdaki grafikte nominal olarak FROTO hissesi grafiðini inceleyebiliriz. Grafik verileri düzeltilmedi:

Grafikte FROTO yatýrýmcýsýnýn 2000’li yýllardan bu yana ancak anaparasýný kurtardýðýný gözlemliyoruz. Gerçek öyle mi?

FROTO grafikteki yýllarda defalarca nakit temettü ödedi, hisse birden fazla kere bölündü.

Tüm bu aksiyonlar düzeltildiðinde FROTO grafiði:

FROTO yatýrýmcýsý temettüler ve bölünmeler ayarlandýðýnda ciddi bir getiri elde etmiþ. Ayarlanmamýþ fiyatlarda bir getiri gözlemlenmiyordu.

Temettü, bölünme vs gibi gibi sebeplerden oluþan fiyat deðiþiklikleri piyasa arz talebi ile ilgili deðildir ve mutlaka fiyata yansýtýlmasý gerekir.

Hisse senedi fiyatlarý daima geriye doðru düzeltilir. Bugünün fiyatý deðiþmeden kalýr. Böylece geçmiþ getiri profili deðiþmez.

Hisse senedi fiyatý düzeltme iþlemi çarpým olarak yapýlýr ve fiyatlar geçmiþte eksi olarak deðiþmez. Bazý uygulamalar ayarlamalarý toplam yolu ile yaparlar ki bu durumda eksi hisse senedi fiyatlarý oluþmasý kaçýnýlmazdýr. Eksi fiyatlar ile pek çok program çalýþmaz, bu yüzden çarpma ile ilerleyen yöntem en yaygýn kullanýlandýr.

Yukarýda ele aldýðýmýz olaylarda hisse fiyatlarý nasýl ayarlanýyor konusuna dönebiliriz.

1. Temettü ödemesi yapýldýðýnda þirketin deðeri azalýr, çünkü þirketten bir nakit çýkýþý gerçekleþmiþtir. Bu durumda formül:

Temettü öncesi fiyat: Þirket Deðeri/Hisse Sayýsý

Temettü sonrasý fiyat

= (Þirket Deðeri-Temettü) / Hisse Sayýsý

=Þirket Deðeri/Hisse Sayýsý – Temettü/Hisse Sayýsý

=Temettü öncesi fiyat – Hisse baþýna temettü

Tutarlý bir seri oluþturmak için ayarlama faktörü hesapmalýyýz:

Düzeltme Faktörü = (Temettü Günündeki Kapanýþ + Ödenen Temettü) / Temettü günündeki kapanýþ

Düzeltme faktörü çarpan olarak kullanýlacaðý için fiyat serisinin getiri profili deðiþmeyecektir.

FROTO hissesinin dün 30 TL ile kapandýðýný, bugün 3 TL temettü ödediðini ve 29 TL’den kapandýðýný varsayalým.

Hesaplamalar

Düzeltme Faktörü = (29 + 3) /29 = 1,1034.

Dünkü ayarlanmýþ fiyat= 30/1,1034 = 27,1875

Fiyatý düzeltmeseydik FROTO %3,3 zarar etmiþ görülecekti, düzelttikten sonra FROTO gerçek rakam olan %6,66 pozitif getiriyi gösterdi. (Hisse sayýsý deðiþmedi varsayýldý)

YUKARIDAKÝ AÇIKLAMALARDANDA GÖRDÜÐÜ ÜZERE DÜZELTÝLMÝÞ FÝYATLARA BAKTIÐINIZDA TEMETTÜLER BEDELSÝZ VB GÝBÝ DURUMLARLA ELE GEÇEN LOTLAR ÝLE HÝSSE ALINMIÞ OLARAK VARSAYILMAKTADIR. BÝR YATIRIMCI BEN BU HÝSSEDEN ÞU YIL ALSAYDIM VE ALDIÐIM TEMETTÜLERLE LOTLARIMI ARTTIRSAYDIM BUGUN TOPLAM SERMAYEM NE OLURDU SORUSUNU MERAK EDÝYORSA.

YAPMASI GEREKEN GRAFÝÐE BAKMAK. ÇETREFÝLLÝ ÇEÞÝTLÝ EXCEL TABLOLARINA ÞU KADAR LOT ALIP LOTUN ÞU KADAR ÇIKMIÞ OLMASINA GEREK YOK.

UÐRAÞMIÞSIN ELÝNE SAÐLIK FAKAT DÜZELTÝLMÝÞ FÝYATLARI BAZ ALIP ÜSTÜNE BÝRDE LOTLARI ARTTIRMIÞSIN.

HESAPLARIN BU SEBEPLE HATALI DÝYE DÜÞÜNÜYORUM...

BEN UYARIMI YAPAYIM DA ÝSTEYEN KAALE ALIR, ÝSTEYEN ÝSTEDÝÐÝNE ÝNANIR.

SAYGILAR...
    Erhan kardeþimizin anlatmak istediði temettü yanýlgýsý aslýnda uzunca bir süredir kafamý kurcalýyordu ama taþlar artýk yerine oturdu. Eski fiyatlara ve þirket finansallarýna Halk yatýrým skor kart üzerinden bakarým. Geçmiþ yýllara ait hemen hemen temel tüm verileri görebiliyorsunuz. Fiyatlarý ise düzeltilmiþ olarak görüyorsunuz. Ben Halk yatýrýmdaki düzeltilmiþ fiyatlara ve þirketin güncel öz kaynaklarýna baktýðýmda fiyatýn böyle katlanarak gitmesine hiç anlam veremiyordum çünkü þirketin öz kaynaklarý o kadar artmamýþ fiyatý neden bu kadar kat yükselmiþ derdim. Tabi bu oranlarý yaparken pd/dd oranýný tam 1' eþitleyerek kýyaslamayý yapmalýyýz yoksa güncel fiyatý piyasa belirlediði için ederinden çok yüksekte fiyatlanabiliyor yanýlgýya düþeriz. Örneðin 2001 yýlýnda hisse fiyatý 5 TL ama pd/dd oraný da 5 yani bu hisse aslýnda 1 TL olmalý. Sonra 2021 yýlýna ait fiyatýna bakýp defter deðerini hesaplarým. Kaç kat arttýðýný o þekilde bulurum. Gerçi çoðu þirketin asýl deðeri orada yazanýn kat ve kat üzerinde ama hisse deðerlenme oranýyla ilgilendiðim için hiç oralara girmiyorum.

Þirketin yýllýk öz kaynak karlýlýðý ne kadar olur benim için en önemli kriter budur. Haberleri takip ederim yatýrýmlarýyla ilgilenirim öz kaynaklarýný her yýl % kaç arttýrmýþ bunlar önemli olmalý yatýrýmcý için temettü verimliliði deðil. Temettü verilince þirket öz kaynak kaybediyor ve hissenin fiyatý bu yüzden düþüyor. Karlar temettü olarak verilmese yatýrým yapmasalar dahi þirketin deðeri ayný kalýyor. Ýster karlarýn %50 sini temettü olarak versin ister %90 ýný hiç fark etmez. Sen o temettüyle geri hisse aldýðýnda bir nevi öz kaynaðý iade ediyorsun ama vergi düþüldüðü için eksik olarak iade ediyorsun. Yani temettü emekliliði düþünüp 10 yýl 20 yýl hisse geri alýmlarý yaparak aslýnda temettü vermeyen bir hisseye ortak olmuþsunuz gibi portföyünüzü büyütüyorsunuz. Lot adediniz artsa bile hissenin parasal deðeri temettü verilmemiþ gibi artýyor. Hatta vergi ve komisyonlar nedeniyle daha az artýyor. Bileþik getiri dediðiniz þey aslýnda öz kaynaklarýn her yýl katlanarak artmasýdýr. Örneðin her yýl %25 öz sermaye karlýlýðý yapabilen bir þirketin defter deðeri hiç temettü ödemezse 20 yýlda 85 kat artar inanmayan hesaplasýn, ki bu hiç pirim yapmazsa olur. Bu þirket temettü öderse ve ödenen temettülerle hisse geri alýmý yaparsanýz 20 yýlda vergiler yüzünden 85 kattan daha az artar portföyünüz Yani burada odaklanmamýz gereken þey yýllýk öz sermaye karlýlýk oranýdýr temettü verimi deðildir. Sýrf temettü verimi yüksek diye enflasyonun bile altýnda kar yapan þirketlere ortak olursanýz paranýz git gide erir. Hisse geri alýmý yapsanýz bile erir. Hatta böyle þirketler hem az kar yapýp hem de karýnýn çoðunu daðýttýðý için yeni yatýrýmlar yapýp finansallarýný iyileþtiremez ve þirket daralmaya giderek karlarýný azaltýr ve size yýllar geçtikçe daha az temettü vermeye baþlar sonra ben ne yaptým Türk borsasý dolar bazýnda kaybettiriyor dersiniz. Dolar bazýnda kazandýranlar nasýl kazandýrmýþ neden kazandýrmýþ bir sorgulayýn

Temettü vermeyip ya da çok az verip, bu parayý yatýrýmlarý için kullandýklarý zaman yýllar geçtikçe öz sermaye karlýlýklarý da artacak ve temettü almadýðýnýz için hisselerinizin deðeri daha da artacak. Aselsan'ýn neden doðru düzgün temettü vermeyip de 20 yýlda 524 kat arttýðýný böyle açýklayabiliriz. Aselsan'ýn 2001 mart ayýnýn düzeltilmiþ fiyatý 0,03 Tl yani 3 kuruþmuþ. YTD

Yatýrým tavsiyesi kesinlikle deðil ama benim portföyümde Ereðli de var ama temettü verdiði için deðil karlarý yüksek olduðu ve potansiyelini de bildiðim için portföyümde tutuyorum. Temettü vermiyorum 10 yýl yatýrým yapacaðým dese memnun bile olurum Üniversitede teknik geziyle Erdemir'e de gitmiþtik. Bizzat görünce ve mesleðin de içinde olunca doyuma ulaþmýþ bir þirket diyemiyorum daha çok yolu var bence. YTD

Uzun lafýn kýsasý bir þirket sýrf temettü veriyor diye alýnmaz yüksek karlar yaptýðý için ya da yatýrýmlarý olduðu için alýnýr. Nakit akýþý istiyorsanýz bunu lot satarak yapabilirsiniz hem de vergisiz. Merak etmeyin ortaklýðýnýz parasal olarak azalmayacak karlar devam ettikçe portföyünüz daha çok artacak. Zaten hisse fiyatlarý çok yükseldiðinde bedelsiz de yapýyorlar çok lotum olsun algýsý varsa o da oluyor böylelikle

Sayfa 75/91 ÝlkÝlk ... 2565737475767785 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •