Dnbil Dergisi
@dusunbildergisi
Einstein'n ABD niversitelerinde konferans verdiinde rencilerin ona sk sk sorduklar soru:
-Tanr'ya inanmyor musun?
Einstein hep u cevab verirdi:
Spinoza'nn tanrsna inanyorum.
Spinoza'y okumayan kii ayn yerde kalr.
yle zetleyebiliriz:
Spinoza'nn tanrs ya da doasna gre Tanr yle derdi:
Dua etmeyi ve bouna gsne yumruk atmay brak!
Yapman istediim tek ey, dnyaya kp hayatnn tadn karmandr. Elenmeni, ark sylemeni ve senin iin yaptm her eyin tadn karman istiyorum..
Kendi ina ettiin tapnaklara gitmeyi de brak. Oralarn benim evim olduunu sylyorsun!
Benim evim dalarda, ormanlarda, nehirlerde, gllerde, plajlarda ve senin kalbindedir.
Sefil hayatn iin beni sulamay brak, nk ben sana hibir zaman yanl bir ey olduunu ya da gnahkar olduunu ya da cinselliinin kt bir ey olduunu sylemedim!
O yzden, seni inandrdklar her ey iin beni sulama.
Benimle hibir ilgisi olmayan ve anlamadn halde szde kutsal yazlar okumay da brak.Gn doumunda, bir manzarada,arkadalarnn dostluunda, kk bir ocuun gzlerinde beni okuyamyorsan, henz yaznn bilinmedii devirlerde benim adma yazld iddia edilen hibir kitapta beni bulamazsn!
Bana gven, ama nce kendine gven ve her eyi benden istemeyi brak, bana iimi nasl yapacam sen mi syleyeceksin?
Benden korkmay da brak; nk ben c deilim ve seni yarglamyorum, seni eletirmiyorum, sana sinirlenmiyor, seni rahatsz etmiyorum, asla seni cezalandrmyorum. Beni sadece sevmen yeterlidir.
Benden zr dilemeyi de brak.
nk affedilecek bir ey yok. Eer seni ben yarattysam, seni zgr iradenle donattm. Sana verdiim akl ve iradeni kullanarak yayorsan seni nasl sulayabilirim?
Seni sen olduun iin nasl cezalandrabilirim?
Bir yaratc bunu nasl yapabilir?
Her trl emirleri unut,her trl yasay unut; bunlar seni maniple etmek iin,seni kontrol etmek iin,senin sululuk hissetmeni isteyenlerin kurgusudur. Bunlara inanma, sadece kendi akln kullan.
Kendine sayg gster ve kendin iin istemediin eyi bakalarna da yapma. Senden tek istediim hayatna dikkat etmen. nk bu hayat ne bir test, ne bir basamak, ne bir adm, ne bir prova ne de cennete giden bir yoldur.
Ben seni tamamen zgr kldm; dl yok,ceza yok,gnahlar yok,erdem yok, kimse skor tamyor, kimse kayt tutmuyor.
SADECE SEVG VAR!
Ancak hayatnda bir cennet veya cehennem yaratmak iin kesinlikle zgrsn! Bu hayattan sonra ne olup olmadn syleyemem, ama sana bir tavsiye verebilirim; bu hayattan sonra bir ey yokmu gibi yaa.
Dn ki bu hayat senin zevk alman, sevmen ve var olman iin vardr, yani hibir ey yoksa, sana verdiim bu yaama frsatndan zevk alm olacaksn. Ama eer bir ey varsa, orada da sana iyi mi kt m diye sormayacam.
Sana soracam tek ey, beendin mi, rendin mi?
En ok neyi beendin? Yaamnda ne rendin ve hangi gzel ileri yaptn olacaktr.
Bana inanmay brak; inanmak tahmin etmek, hayal etmektir. Bana inanman istemiyorum, beni kendinde hissetmeni istiyorum. Beni sevmen yeterli.
vlmekten skldm, teekkr edilmekten bktm. Minnettarlk hissediyor musun? Bunu kendine, salna, ilikilerine ve dnyaya gz kulak olarak ifade et. zlendiini mi hissediyorsun?.
Neeni ifade et!
Beni vmenin doru yollar bunlardr..
leri zorlatrmay brak ve benim hakkmda birilerinin rettiklerini papaan gibi tekrarlamaktan vazge..
Emin olabilecein tek ey burada olduun, ve yaadndr...
Nitekim bu dnya harikalarla doludur...
Etrafna baktnda beni grecek ve hissedeceksin...
Neden daha fazla mucizeye ihtiyacn var ki?
Beni darda ararsan bulamazsn.
Beni sadece kendi iinde bulursun.
Baruch Spinoza
Baruch de Spinoza, Fransz Descartes ile birlikte 17. yzyl felsefesinin byk Rasyonalistinden biri olarak kabul edilir.
Yer mleri