Dileri Bakanl gibi devletin en saygn ve Cumhurbakannn yan sra Trkiyeyi temsil gibi bir ayrcal olan konumdaki Hakan Fidann nce kendi saygnlnn lekesiz olmas gerekiyor. Oysa, Sayn Fidann niversite eitimi ve Bilkent niversitesinde master programna alnmas ciddi aibeler barndryor.
Sz konusu aibelerin ortadan zihinlerde hibir kukuya yer brakmayacak biimde kalkmas Sayn Fidann hem sorumluluu hem ykmll.
Bylesine yksek nem derecesini haiz bir konuda Dezenformasyonla Mcadele Merkezince (DMM) yaplan aadaki paylam ciddiyetten olduu denli sorulara yant oluturmaktan da ok uzak.
Sayn Fidann adeta bir suluymu telaesiyle sorumluluklarndan kama ihtimali yadsnsa ve DMMnin grselini paylatm aklamas zerinden akl yrtlse bile bunun nasl belirsizlikler ve tutarszlklar ierdii aka ve kolayca grlyor.
DMM, beceriksizlik ve liyakat eksiklii dolaysyla m byle davranyor yoksa sorularn vahameti karsnda aresizliinden mi bylesine ocuka bahanelere snyor, orasn kestiremiyorum.
Zira, DMM, Dileri Bakan Fidann szde niversite diplomas ve denklik belgelerinin kopyalarn dk znrlkl olarak bir kolaj halinde paylamay yeledi.
Ancak, bu amatrce yahut kastl yaklam bile sorulara yant retmekten ok yeni sorulara yol ayor:
niversite Diplomas denilen belge esasen uzaktan eitimle takip edilmi bir ksa dnem programa katlm sertifikas m?
Hakan Fidan hangi lkede hangi yurtd grevde hangi sreyle bulunurken uzaktan eitim veya ak retim yoluyla drt yllk niversiteye denk siyasal bilimler tahsili yapabilmi?
Fidann katld programn transkripti ve ald krediler nasl drt yllk bir niversite eitimine denk olabiliyor?
DMM tarafndan yaplan paylamda grlen belgede neden blm ad belirtilmemi?
Ayn belgede neden Bachelor of Arts nvan yerine Bachelor of Sciences yazyor?
Yine belgedeki niversite logosu neden University Of Maryland, University College (UMUC) zgn logosuyla uyumlu deil?
Yksekretim Kurulu Bakanl (YK) ayn dnemde (yani 1990l yllarda, zira belge 1998 tarihli) yahut o gnden bu gnlere baka ka grevdeki astsubaya benzer denklik belgesi dzenlemi?
Baka ka astsubay bu tr bir uzaktan ksa dnem eitim programn tamamlayarak master programlarna katlabilme hakk kazanm?
YK, uzaktan eitim veren UMUCnin Fidann katldn iddia ettii siyasal bilimler programndan veya baka eitli programlarndan mezun ka kiiye daha benzer denklik belgesi sunmu?
Eer yaplan i kitabna uygunsa YK, UMUC benzeri baka hangi ksa dnem uzaktan renim programlarn drt yllk niversite eitimi yerine saymakta?
DMMnin paylat Fidana ait denklik belgesinin giri cmlesinde geen Kara Kuvvetleri Komutanl Elektronik Astsubay Hazrlama Okulunda grd renim zerine Almanyadaki University of Maryland University Collegenin Politik Bilimler Programn baaryla tamamlayarak... ifadesinin baka herhangi bir denklik belgesinde rnei var m, olabilir mi?
Her yurttan eriebilecei ak kaynaklardan derlenen bilgilere gre veriler aadaki gibi:
Maryland eyaletinde College Parkta kurulu University of Maryland ABDnin kamu niversiteleri sralamasnda ilk yirmiye giren saygn bir yksek renim kurumu.
Bu niversitenin d uzants olarak II. Dnya Sava sonrasnda kurularak nce (Fidann sunduu belgedeki gibi) University of Maryland, University College (UMUC) sonradan University of Maryland, Global Campus (UMGC) adn alan kurum ise zellikle deniz ar grevlerdeki ABD askeri personeline ak retim frsat sunmak iin tasarlanm.
1990l yllarda UMUCnin Almanyada da baz ubeleri bulunmaktayd ancak UMUC siyaset bilimi diplomas deil genel sosyal bilimler veriyordu.
UMUCnin sunduu dier uzaktan eitim program seenekleri niversite yerine saylamayaca gibi verdii szkonusu programlara katlm sertifikalarnn da YK tarafndan niversite diplomas olarak tannrl olamaz.
Bu itibarla, Sayn Dileri Bakan Hakan Fidann hem niversite diplomasn hem denklik belgesini ayr ayr ve yksek znrlkl paylamas gerekiyor.
Fidann ayrca kara kuvvetlerindeki astsubaylk grevi dneminde hangi aylarda hangi yurtd grevdeyken UMUCnin hangi programna hangi sreyle katldn yeniden, inanlr ve gvenilir bir biimde belgelemesi de zedelenen saygnln geri kazanmas ve banda bulunduu kuruma zarar vermemesi iin zorunlu.
Ayn balamda, YK de UMUC gibi bir ABD kurumunun ak retim yoluyla verdii ksa dnem eitim program bitirme sertifikasn hangi transkript ve kredileri inceledikten sonra geerli drt yllk niversite diplomas yerine saydn derhal aklamal. zellikle, Kara Kuvvetleri Komutanl Elektronik Astsubay Hazrlama Okulunda grd renimi hangi yetkiyle UMUCtaki eksik eitimin tamamlaycs olarak kabul edebildiini kamuoyuna izah etmeli.
Eer bu sorulara ikna edici yantlar veremiyorsa Sayn Fidann ahlk gerei Dileri Bakanl grevinden istifa etmesi ve YKte de geriye dnk kapsaml soruturma balatlmas gerekiyor.
Yer mleri