Namk Tan
@NamikTan
1 sa
YKten HAKAN FDAN TRAFI 👇👇👇
3 yllk Lisans, denklik almadan Yksek Lisansa kabul!
Kukularmzda ne yazk ki haklymz. Resmi kaytlar gsteriyor ki Hakan Fidan, yalnzca 3 yllk uzaktan ve hatta ak retim veren bir lisans programn tamamlam ve YK denklii almadan Bilkent niversitesinde yksek lisans eitimine balam!!!
Dileri Bakan Sayn Hakan Fidann lisans eitimi, denklik sreci ve Bilkent niversitesine kabul koullar hakknda kamuoyunda oluan ciddi soru iaretlerini gidermek amacyla, bundan yaklak 2 ay nce Trkiye Byk Millet Meclisine kapsaml bir soru nergesi vermitik.
Bu soru nergemizde, devletin en st makamlarnda grev yapanlarn eitim gemilerinin hibir kukuya yer brakmayacak biimde ak olmas gerektiine, zira en kk bir belirsizliin bile kurumsal itibar meselesi olduuna dikkat ekmitik.
Uzaktan ve hatta ak retim veren bir kurumdan alnd iddia edilen lisans eitiminin ieriine, diploma olarak sunulan belgedeki tutarszlklara ve Yksekretim Kurulunun hangi ltlerle denklik verdiine ilikin kukularn giderilmesi gerekliliine dikkat ekmi; tm bu sorularn yantlanmas iin konuyu Yce Meclis araclyla yrtmenin dikkatine sunmutuk.
Soru nergemize sonunda bir yant verildi. Bu yant, aylar sren sessizliin ardndan geldii halde, sorularmzn byk ksm aydnlatlmadan brakld. Buna karn, paylalan snrl bilgiler bile kukularmzda hi de haksz olmadmz ne yazk ki ortaya koyuyor.
Yksekretim Kurulunun aklamasna gre Sayn Fidan, 1994-1997 yllarnda, yani yalnzca 3 yl boyunca lisans programna kaytlym.
Peki ama, Trkiyede standart bir lisans eitimi 4 yl srerken, Hakan Fidan'n 3 yllk lisans eitimi nasl olup da tam bir lisans diplomasna denk saylabiliyor?
Sz konusu programn ka kredilik bir mfredat kapsad, hangi derslerden olutuu ve nasl bir akademik ierikle yrtld belirsizliini koruyor. Oysa soru nergemizde, bu hususlarn akla kavuturulmas iin transkriptin ve ilgili akademik belgelerin kamuoyuyla paylalmasn zellikle talep etmitik.
Sayn Fidann lisans eitimini yalnzca 3 ylda tamamlad dikkate alndnda, bu transkript verilerinin aklanmas artk sadece idari bir tercih deil, kamu vicdan ve kurumsal effaflk asndan zorunluluk haline gelmitir.
Dahas, yant metninde Fidann 19971999 yllar arasnda Bilkent niversitesinde yksek lisans yapt belirtiliyor. Ancak YK tarafndan verilen denklik belgesi 1998 tarihli.
Bu durum aka gsteriyor ki Fidan, lisans denklii alnmadan yksek lisans eitimine balam.
Hangi dzenleme, hangi ayrcalk byle bir duruma izin verebilir?
Soru nergemize verilen yant, kukularmzn haklln ortaya koymakla kalmad, yantlanmas gereken yeni sorular dourdu.
Liyakat yerine imtiyazn, effaflk yerine suskunluun tercih edildii bir anlayla kar karyayz.
Bu mesele, devletin kurumsal yapsnda liyakat, eitlik ve effaflk ilkelerinin nasl andn ak biimde gsteriyor.
Hariciye, bu lkenin en kkl kurumlarndan biridir; gcn ayrcalklardan deil; bilgiden, ehliyetten ve ciddiyetten alr.
Cumhuriyetin itibar ve bekas, kiilere tannan istisnalarla deil, herkese eit uygulanan kurallarla korunur.
Biz bu sreci bir biyografi tartmas olarak deil, devletin meruiyetini ve kamu vicdann ilgilendiren bir snav olarak gryoruz.
@HakanFidan
' eitimi hakkndaki bu aibeleri gidermek iin inisiyatif almaya aryoruz. Biz her hal ve karda bu ibretlik meselenin takipisi olmaya devam edeceiz.
Yer mleri