Sami Aslanhan
@SamiAslanhan
1/
Hoakal kreselleme, merhaba yerel Dnya
Artk aka grnyor ki son 40 yllk kreselleen dnya ekonomisinin sonuna geldik.
ABD kendi eliyle dnyann 2. Byk ekonomisini yaratt.
Bir numarann taht tehlikede
2/
Kimse ABDyi liderlik koltuundan 2. sraya (ekonomiye) dren Amerikan bakan olmak istemez.
1980-2015 aras bata ABD olmak zere kapitalist sistem inin nimetlerinden yararland.
retimlerini tadlar, fabrikalar kurdular, rencileri kabul ettiler, eitip donattlar.
3/
Hatta buna isim verdiler, 80-20 kural.
Krn %80ini emein %20sini kendileri aldlar. %20kr %80emek ise ine kald.
in bunun farknda idi ama;
altyapsn gelitirmek, know-how kazanmak, teknoloji transferi, personelin yetimesi gibi sebeplerden gz yumdu.
4/
Kendi rakiplerini kendileri yaratm olsalar da gelinen noktada ABD, durumun ciddiyetinin farkna vard.
lk tepkilerini panikle verdiler lakin artk stratejileri ve oyun planlar var.
Daha fazla teknoloji, know-how, kritik makine tehizat transferi yaplmayacak.
5/
ABD, 2 hafta nce Hollandal ip makinalar reticisi ASML firmasna ine makina ve teknoloji atmamas iin uyarda bulundu.
Bu uyarnn ASML ile kalmayaca aikr.
Firmalar tarafn seecek. Ya ben ya onlar devri balad.
6/
ABD, stratejik tm alanlar da in de artk retim yaptrmayacak, tm kritik retimi kendi lkesine geri getirecek.
ip imalatndan batarya imalatna
Sensr imalatndan elektronik imalatna
Diliden elektrik motoruna
Kimyasal rnlerden ilaca
7/
Avrupa ise son 20 ylda yallk, zenginlik ve i rekabetin getirdii sorunlarla bouuyor. Teknolojide; ABD, in, Korenin gerisinde kaldlar.
Birlikteki lkelerin enerji kaynaklarna olan farkl uzaklklar birliin tek vcut olmasn engelliyor.
8/
talya ve Fransann iten ie Rusyann Almanyaya gelen gaz kesmesini istemesi.
Almanyann ihracat pazarndan pay kapma istekleri,
ve Rusya tehdidi, dzenli ordusunun olmamas birliin nndeki nemli riskler.
9/
Trkiyenin ve i insanlarmzn yeni dzende pozisyon almas ve hzl davranmas gerekmekte.
ABD ne kadarda retimi kendi lkesine ekmek istese de yksek teknolojiden balayarak lkesini dntrecek.
Eksik kalan paralar ve retimi biz tamamlayabiliriz.
10/
ABDnin Avrupa birliine yapaca bask sonucu AB yeni retim sleri ve pazarlar arayacak, TR ile arasnda kazan kazan durumu olabilir.
Ayrca TRnin silahl gcn kaybetmek istemeyecek heleki Rusya tehdidinden sonra
11/
ABye kar avantaj Rusya tarafna geti, sonbahara kadar Almanya zm bulmaz ise retim kn duracak, fabrikalar almayacak, ihracat pazarlarn bir bir rakipleri olan talya, Fransa, spanya, Trkiye gibi lkelere kaptracaklar.
12/
Tabi Almanyadan dolay TRde ok olumsuz etkilenir, en nemli ihracat pazarmz Almanya hali hazrda.
Bu duruma gelmeden ABnin Rusya ile masaya oturacaklarn dnyorum.
13/
Konuyu datmadan toparlayacak olur isek lkeler; Gda, Enerji, la, Makina, Kimya ve retim alannda bamszlk yarna girecekler.
Kaynaklar olmayanlar gaz, petrol, elektrik enerjisi depolamaya Gne, Rzgar ve Hidroya arlk verecekler. Bu yarta hzl olmalyz.
Yer mleri