“- Günahlarýmýz hoyrat, piþmanlýklarsa alçak,Ortadan kaldýrmak için, kötülüðü abartarak ortaya koyuyor. Çirkefi keskin ve sert hatlarla tasvir ediyorsa, bunu okur, ahlaksýzlýða, çirkefe karþý daha derin bir kin duysun diye yapýyor. Þairin fýrçasý, iðrenç olan herþeyden faydalanýp, iðrenç bir tablo koyuyor önümüze. Niçin yapýyor bunu? Siz de dehþete kapýlýp iðrenesiniz diye!..
Ayrýca madem ki yazarýn niyetini yargýlýyoruz, tartýþýyoruz, kitabýn kendisine bakalým. Daha kitabýna verdiði isimle amacýný söylüyor size þair; size göstereceði þey, kötülüktür, (elemdir), saðlýksýz yerlerin bitki örtüsüdür, zehirli yerlerin meyveleridir. Dante’nin kitabýnýn adý “Cehennem”; ve Dante bu kitabda Cehennem’in dehþetini anlatýr. Baudelaire ise, ortadan kalksýn diye, dehþet, kin ve tiksinti duyasýnýz diye, kötülüðü göstermek ister size… Yazarýn bu içten düþüncesini daha ilk mýsralardan itibaran bulabilirsiniz:
Suçlarýmýzý cömertçe, bol bol sergileriz,
Çamurlu bir yola güle oynaya gireriz,
Gözyaþlarý kirlerimizi yýkar sanarak.
Birer kuklayýz bizler, Ýblis’te iplerimiz!
Çekici bir yan buluruz, iðrenç nesnelerde;
Korkusuzca, pis kokan karanlýklar içinde
Hergün bir adým daha Cehennem’e ineriz.”
Bunu düzyazýya çevirin beyler, kafiyeyi ve ölçüyü atýn, bu güçlü ve hayal kudreti dolu þeyin altýnda gizlenen gerçek amacý arayýn ve söyleyiniz bana, bu dil kilise kürsülerinden inen ayný dil deðil mi, bazý ateþli vaazcýlarýn dudaklarýndan dökülen dil deðil mi? Ayný düþünceleri, hatta bazen ayný deyimleri, Kilisenin bazý keskin ve ciddi babalarýnýn nutuklarýnda, nasihatlarýnda da bulmuyor muyuz?
Deyim yerindeyse, iþte Baudelaire’in programý; insanlýðýn çirkefleri ve alçaklýklarýna karþý açýlmýþ bir savaþtýr bu. Bir mýsraýnda dediði gibi, “zihinlerimizi kaplayýp gövdelerimizi iþleyen” bütün utançlar üzerine fýrlatýlmýþ bir mýzraktýr bu. Öfkelenir Baudelaire, çünkü, “Günahlarýmýz hoyrat, piþmanlýklarsa alçak”týr!..
Budalalýk, yanýlgý, günah ve pintiliði çarpýcý bir biçimde tenkid için, okurla iliþki kurduðu bu ilk satýrda, o, tam anlamýyla ahlâkçýnýn yüksek diliyle konuþur. Ýntikamcý mýsralarda ortaya koymak istediði þey, iþte bu kötülüktür. Bu duygular yüzünden mi cezalandýracaksýnýz onu!?
Bauedelaire’in tarzý dediðim bu yol ve yönteme baþvurduðu için mi cezalandýracaksýnýz onu. Çirkefleri, çarpýcý renklerle iðrençlikleri tasvir etmek, -sizin deyiþinizle ‘abartýcý olarak tasvir etmek’-, iþte þairin tarzý! Amacý, iðrenç ve itici olaný daha iyi ortaya çýkarmak!!!
Kuþkusuz bu tarzýn tarihi, düyanýn tarihi kadar eskidir ve onu ilk bulan da Baudelaire deðildir. Bütün büyük yazarlar, þairler, dindar, dinsiz bütün kouþmacýlar bu tarzý kullandý. Bu tarz, sarhoþluktan nefret etmesi için Isparta gençliðinin önüne sarhoþ bir kölenin çýkarýlmasýndan baka bir þey deðil! Tiyatroda gördüðümüz de bu! Ýçinde kötü adam olmayan bir tek piyes var mý?.. Nedir yapýlan: Sizde kin uyandýrmasý ve Tanrý’nýn gazabýna uðramasý için, bu adam, en kötü yanlarýyla sahnelenir. Onun aþaðýlýk yanýný daha iyi ortaya çýkarmak için, bu kötü adamýn karþýsýna her zaman, sonunda galib gelen bir dürüst ve faziletli insan konur. Cezalandýrýlmýþ iðrençlik, mükafatlandýrýlmýþ iðrençlik denen þey budur. Çaðlarca, her yerde ve herkesçe kullanýlmýþsa, bu, insanlarý düzeltmek için henüz ondan daha iyi bir tarzýn bulunmamýþ olduðunu gösterir.
Bu tarzý tanýyan ve üstünlüðü herkesçe bilinen Moliére, “Tartufe”ün önsözünde þunlarý yazmadý mý?:
“- Ciddi bir ahlak dersinin en güzel nasihatleeri bile, yergi-hiciv kadar güçlü deðildir. Ýnsanlarýn çoðuna doðru yolu göstermenin en iyi biçimi, onlara yanlýþlarýnýn, hatalarýnýn gösterilmesidir.”
Nihal OLÇOK
@NihalOlcok
·
9s
Þimdi bu hesaba deðil ama bu sözlerin sahibi
@sedat_peker
sesleniyorum “Benim vekaletimi kabul edermisiniz bilmiyorum ama bende bana yaþatýlanlar için vekalet vermek istiyorum size. Ben baþa çýkamadým, yorgunum… Hemde göründüðümden çok daha fazla.”
Böceklerden üretilmis gida maddeleri market raflarina gelsin bakalim, yiyen yer, yemeyen yemez. Bu bocekler uretildikten sonra islenecek, kimse canli canli bocek yemeyecek ki. Parazit ve virusler de elimine edilecek. Mayonez gibi bir sey yiyeceksiniz.Mustafa Tanyeri
@TanyeriMustafa
·
7s
Yýllardýr medyada baþ köþede olan kiþilerin zeka ve kültür seviyesini bu þahsa bakarak ölçebilirsiniz. Böcekler, doðada en çok parazit, mikrop ve virüs üreten ve taþýyan canlýlardýr. Varoluþ sebepleri, bazý dengeleri korumak içindir ama asla insan tarafýndan yenmek için deðildir.
Marketlerin rafina konsun, diger gidalardan yari fiyatina, bakin millet nasil yiyor.
Tuðçe Varol 🇺🇦
@tvarol
·
7s
Hiç bir þey bilmiyorsam, Sedat Peker parti kurup seçime katýlsa, Davutoðlu ve Babacanýn toplamýndan fazla alacaðýný biliyorum.
Deniz Büstani دنيز بستاني
@Bustani_Bustani
·
9s
Ýranlý Tasnim Haber Ajansý Türkiye'nin, Suriyeli Muhalif gruplarý derhal sýnýrdýþý etme kararý aldýðýný iddia etti.
Ayný kararý Ürdün de kýsa süre önce almýþtý...
Mert Baþaran
@MertBasaran_inv
·
22s
Iyi bir onkoloji doktoru tanidugi olan varsa yazarsa sevinirim...ülkeyi,parasizligi,dünyayý hiç bir boku çok fazla düþünüp üzülmeyin geceleri kanser aðrýsýndan uyuyamama derdiniz yoksa,paraniz yok ama simit peyniri iþtahla yiyorsaniz,kusmuyorsanjz çok þanslýsýnýz,kýymetini bilin
Türkiye
Montro anlaþmasýna göre alýnan yaklaþýk 40 yýldýr artýrýlmayan, Boðazlardan geçiþ ücretini ton baþýna 4 dolar yaptý ( eski ücret 0.8 dolar idi).
Yer Ýmleri