
Originally Posted by
ayvagobeknuri
Tv'de Selahattin Eyyubi dizisi var. Oyanayan aktör esmer, Adanalý biri. Oysa Selahattin Eyyubi hiç öyle biri deðildir. Daha önceleri de pek çok yerli yabancý film yapýldý, bu filmlerde de Selahattin Eyyubi; esmer, yapýlý, cengaver biri olarak gösterildi. Hatta bir yabancý filmde þöyle bir söz hatýrlýyorum, ''Selahattin öyle heybetliydi ki, yüzüne ve gözlerine kimse bakamazdý.''
Bizim Apaçiler, Selahattin'i Kürt sanýrlar, bizim milliyetçiler de hemen atýlýrlar aslýnda Türk'tür derler. Ýnsanlar bu kadar basit bir konuda bile kodlanýrlar.
Selahattin Eyyubi; açýk buðday tenli, kýsa boylu, zayýf, hatta çelimsiz, son derece mütevazi giyinen ve mütevazi konuþan biridir. Fakat çok dürüst ve adildir. Belki de bu dünyada kimse onun kadar dürüst, adil ve ahlaklý olmamýþtýr. Öldüðünde sadece 5 dirhem altýný vardý ve bu miktar cenazesinin kaldýrýlmasý için yeterli deðildi.
Selahattin Eyyubi, Kudüs'ü Haçlýlardan aldýktan sonra, Haçlýlarýn katledip, kovduðu Yahudileri yeniden Kudüs'e yerleþtirdi. Kudüs'ü terk eden Frenklerin mallarýný Yahudilere verdi. Þu sözünü Yahudiler dualarla hatýrlarlar:
Selahattin Eyyubi, doðduðundan itibaren Selçuklu Devletinin hizmetinde yetiþtirilmiþtir. Musul- Suriye Atabeyliði Selçukluya baðlýydý.
Selçuklu'nun ne olduðunu daha önce yazmýþtým.
Selahattin Eyyubi, Kudüs'ü aldýktan sonra, tüm dünya Yahudilerine Kudüs'e dönmeleri çaðrýsý da yapmýþtýr. Bu davet üzerine pek çok Yahudi; Mýsýr, Suriye, Mezopotamya, Ýspanya, Fransa, Güney Avrupa ve Ýngiltere'den Kudüs'e gelmiþlerdir.
Bir bilgi daha, Selahattin Eyyubi ve Eyyubi Hanedanlýðýnýn doktoru; ortaçaðýn en büyük Yahudi din bilgini Musa Ýbn-i Meymun'dur.
Yer Ýmleri