Metaverse diye bir şey çıkmış, çok incelemedim. Bir ara second life da vardı şirketler orada mağaza açıyordu. Bir çok benzeri yapılanma vardır. Öte yandan bu iş tutar, 20 yıl sonra metaverse'de olmayan kalmaz.
Geçen yıllarda internette bir şey ararken bir forumda Türkiye - Yunanistan savaşı vs şeyler görünce biraz okudum, meğer sanal bir dünya imiş. Yani ilk başta gerçek şeyleri yazıyorlar sandım, sanal dünyada sanal ülkerin siyasetini konuşuyorlar. Tabi ben gerçekçi biri olduğumdan az bir şey inceleyip bir daha da oraya bakmadım.
Şimdi insanlar görünümlerinden, statülerinden, yaşlarından vs şikayet ediyorlar ve yeni bir kimlik ve rol hayali kuruyorlar. Metaverse tutar ise orada TIR şoförülüğü yapıp belki para bile kazanılabilir, ya da bir şirketin genel müdürü olursun yani ne işine geliyor ise. Oranın kendi gerçekliği olabilir, genel müdür işi rahat olduğu için az ücret verebilirler, ya da üste sen para verirsin vs.
Dünyanın kaynakları herkesi lüks içinde yaşatmaya yetmediğinden, el altından bu oluşum desteklenir. Zamanında tek kanal siyah beyaz TV vardı, akşam 18 de başlayıp gece 12'de sona ereridi. Şimdi çok fazla kanal var bir o kadar da youtube kanalı var, gerçek bir insan ile el sıkışmadan aylarca yaşamak şu an bile mümkün. Sanal dünya için zaten ortam ve teknoloji müsait gibi.
Bu bitcoin vs benim kafama yatmamıştı ama yavaş yavaş kripto para olmadan metaverse vs işlemeyeceği belli olmaya başladı.
Acaba metaverse'de de enflasyon, kıtlık, işsizlik, suç ve ceza olur mu bilemiyorum. Orada diyelim bir forumdasın, oraya suç teşkil edebilecek şeyler yazdın, gerçek alemdeki hukuk sen sanal ülkedeki siyasiye hakaret ettin der mi ya da orada ayçiçek yağı, benzin stoklamak akıllıca mı değil mi vs zaman ile oturur diye düşünüyorum. Kişisel görüşüm çok ileride oranın kendi ahlakı ve kültürü oluşur, orda tutanlar gerçek dünyaya adapte edilir.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Yer İmleri