Kýymetli madenlere dayalý sepet fonlarýn içeriðinde genellikle altýn ve gümüþ -mutlaka- oluyor. Ancak benim aradýðým ayný altýn ve gümüþ gibi sadece platine dayalý fonlar yada sadece paladyuma dayalý fonlar. Yok yani.
Bizim piyasa Amerikaya göre hala bebek piyasasý ve emeklemeye devam ediyor. Ýstediðimiz gibi varlýk çeþitlemesi yapamýyoruz maalesefNiye yapmazlar ki!!
sn yuji;Öneriniz için teþekkür ederim öncelikle. Viop tarafýný biliyorum. (bazen gram altýn tarafýnda da iþleme giriyorum -pay vadeliler dýþýnda) ancak aradýðým vade farký ödemeden vade sonunu da düþünmek zorunda olmadan uzun vadeli alým yapabileceðim bir fon bulmaktý. Belki ilerde açarlar. gümüþte öyle olmuþtu önceden hiç yoktu.þimdi onsu var en azýndan.. vadeli gram gümüþ de yok mesela. kablumbaða hýzýyla ilerleyen bir piyasamýz olduðu için 5-10 yýla görürüz belki..ilgili yöneticiler yenilik konusunda baþarýsýzlar gibi.
Hocam MAC fonuna haksýzlýk etmemek lazým,onun böyle olacaðý zaten belliydi.MAC stratejisi gereði deðer hisselerine yönelen bir fon.Revaçta olunca millet yüklendi,millet yüklendikçe ayný hisseleri alarak fon yükseldi, fon yükseldikçe millet yüklendi;bir nevi kendi kendini yükseltti fon o çýkýþýn sonlarýnda.Sonra muhtemelen tam tersi.O zamanlar yazmýþtým ben bunu.
Hisse fonlarda HVS dýþýnda takýlmam pek.Genelde büyük kaðýtlarda olurlar ve tatminkar da getiri.Yýlbaþýndan beri serbest hisse fon HKR ye geçtim çok memnunum.HVS ile ayný kaðýtlar.
Beni de OFI fonu hayal kýrýklýðýna uðrattý.Geçen sene öve öve bitirememiþtim burda, beklentim çok yüksek deðildi ama bu kadar da düþük performans beklemiyodum.Allahtan OJT ile dðiþtirdim büyük kýsmýný ama yine de kardan zarar.
Oluyor yani, evdeki hesap çarþýya uymuyor bazen.
Neggatif anlamda yanýldýðým diðer fon da IPB oldu, zmanýnda hayal kýrýklýðý yarattý diye satmýþtým.Sonra süper gitti.Dayanamadým ben de tekrar girdim 2-3 ay önce.Bakalým nereye kadar gidicek.
Riskli fonlarda GZN,IPB tercih ettiðim fonlar, þu an için çok memnunum.
Maç fonu - Haydar Acun sosyal medyadan yazmýþ,
"Geçmiþte 6 aylýk deðil yýllýk bazda bile borsanýn gerisinde kaldýðýmýz oldu (örnek 2017, Bist +%47, MAC +%20)
Bazen koca bir yýl yerimizde saydýk, banka faizi kadar bile getiri saðlayamadýk (örnek 2018’de MAC %0, Bist -%20).
Ama;
Son 9.5 yýlda %3,085 getirimiz var.
Bugün itibariyle MAC fonu Tefastaki hisse yoðun fonlar arasýnda %1,325 getiri ile halen Türkiye BÝRÝNCÝSÝ.
Fon yatýrýmý gerçekten sabýr ve uzun vadeli bakýþ gerektiren bir iþ.
Bizim fonumuz deðil hangi hisse fonu olursa olsun yatýrýmcýlar performans deðerlendirmesini en az 2þer 3er yýllýk periyotlarla yapmalý." Demiþ.
Þahsi görüþüm de, Karþýt yatýrým-deðer yatýrýmý sabýr isteyen bir yatýrým þekli. Mac fonu 5 yýllýkta bence gayet baþarýlý, son 1 yýllýkta da(%163 getiri) fena deðil.
Saygýlar
hocam uzun vadede öyle ama daha bir ay öncesine kadar yýlbaþýndan bu yana getiri eksi yüzde 20'lerdeydi. tkf ve tcd de üç beþ yýllýkta güzel ama 6 ayda yüzde 25'lerde fon getirileri olurken burasý eksilerde gezince þahsen ben rahatsýz olur, böyle bir fonu da kesinlikle almam. ne malum bundan sonraki üç yýlda da önceki gibi yüzde 500 getireceði diye düþünürüm ister istemez. çünkü akýllara ziyan bir ekonomi politikasý uygulanýyor ve bunun sonucu oluþan acýmasýz enflasyon, birikimlerimizi yiyip bitiriyor. yýllýk yüzde yüz enflasyon varken varsýn fonumuz bu yýl yüzde on getirsin, nasýl olsa önümüzdeki yýl yüzde 200 yükselip bu seneyi de telafi eder diyebilmek kolay deðil. bol kazançlar ve selamlar
hocam o noktada size katýlýyorum ama düþünebiliyor musunuz yýlbaþýnda haspel kader bir karar verip mac fonuyla yola devam ettiðinizi ve birkaç ay içinde eksi 20 üzeri zarar yazdýðýnýzý. ister istemez olumsuz etkilenirsiniz. ben de almýyorum bunu ama alsaydým açýkçasý kendimi kötü hissederdim. üç beþ yýl, gerçekten uzun vade. belki de en doðru yatýrým þekli bu ama özellikle de son iki yýldýr enflasyon hýzlanýnca paramýzýn erimemesi adýna panikle hareket eder olduk sanki.
Yer Ýmleri