Originally Posted by
Maslak1
durum þudur:
enerji giderleri:
1-baktýðýnýz kýsýmda da gördüðünüz üzere; 4 katýna çýkmýþtýr.. son zamlarla yýllýk etki bunun da üeirne çýkabilir. bu sadece fiyat etkisidir (pazarlama olduðu için üretim ve yeni fabrika etkisi yok).. "enerji yoðun üretitim yapan sanayi þirketlerinin vay haline!" diyelim..
2-verdiðiniz mutlak deðer rakam ise sadece pazarlama gideri içindeki masraftýr (bkz 23.ii ve 24); üretimdekileri içermemektedir. GÜG içinda tahminime göre 20-25 milyon TLlik daha enerji gideri olabilir.. JCR raporuan girmesi için rakamýn büyük olmasý gerekli. enerji tüketimi hk tecrübeme göre rakam yýllýkta 80-100 milyona ulaþabilir.. ilaç firmasý iiçin büyük rakam.. aðýr sanayi ve yüksek enerji tüketimi yapan sanayi þirketleri için gerçekten koþullar zor..
promosyon giderleri:
piyasada azalamkta olan gifder eczanelere verilen "10 alana 3 bedava" þeklinde olan daðýtým kanalý iskontolarýdýr.. bu rakalar da brüt satýþtan indirim olarak gelir tablosuna yansýr.. pazarlama giderine yazýlmaz.. pazarlama kýsmýnda gördüðünüz rakamlarsa, hekim ziyaretlerinde helimlere býrakýlan, kullanýlan tanýtým malzemeleri, ezanelere býrakýlan tanýtm malzemeleri vbdir. bu kýsýmdaki artýþýn 2 sebebi var: 1- artan fiyatlar, 2-geçen sene ilk çeyrekte covid etkisi ile tanýtýmlarý firmalar kýsýtlmaýþtý ve bu nedenle de tüketim (miiktar etkisi) az olmuþtu.
Sevgili maskak1,
Detaylý analizler için tþk, yýllýk köy sezonunu açtýðým için detaylý bakamýyorum. Ancak sayende gerek de kalmadý😊
i-) bu þirkette en önemli kalem cirodur. Büyümeyi ve pazarda ne kadar agresif olduklarýný/olacaklarýný buradan anlayabiliriz.
ii-) ciro büyümesi üzerinde oluþan satýþ/pazarlama gideri de iyidir, pazardaki agresifliði gösterir. Yabancýnýn payýnýn ve etkinliðinin azaldýðý bir ortamda, bu tüt giderlerin artmasý iyidir. Þirketin pazardan aldýðý payý büyütmesi için bundan iyi bir zaman olamaz.
iii-) enerji ve hammadde gibi maliyetlerin oluþturduðu yükün artmasý bilançosu zayýf þirketlerin küçülmesine, pazar kaybetmesine sebep olacaktýr, iþte deva bu fýrsatý deðerlendiriyor.
Açýkçasý ciro artýþý, pazardaki ortalama büyüme %50 iken göz alýcý(bunu bir ay gecikmeli açýklanan ilaç iþverenleri rakamlarýndan biliyorduk. Ayrýca ihracat verilerinden ilaç sektörünün ilk çeyrek ihracat performansýnýn da zayýf olduðunu görmüþtük, yani zayýf ihracat konusu sürpriz deðil. Ýkinci çeyrek özellikle Gürcistan pazarýnýn ihracata ne kadar katký saðlayacaðýný göreceðiz.
Bu þirkette net kar dert edilmemeli. Hatta daha hýzlý büyüyelim, kar marjlarýndan biraz fedakarlýk yapalým görüþündeyim ben..bu çeyrek tam da bu yapýlmýþtýr. Unutmayýn en dipteki net kar rakamý en çok imtiyaz sahiplerine yarar, bu þirket temettü hissesi deðil sonuçta.
Hatta ilginç bir þey söyleyeyim. Þirket açýklama yapsýn, yeni ve büyük yatýrýmlar yapacaðýz, çok daha hýzlý büyüyeceðiz, %100 bedelli yapýyoruz desin. 3-4 tavan gideriz (þirketin halka açýk kýsmý %18, gerisi ana ortakta).
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri