sevgili maslak1,
sizi ilk defa sakinliðini kaybetmiþ görüyorum..neden bu kadar sert tepki verdiniz bu duruma?
saba ilaç ile ilk iþ iliþkisi deðil bu, daha önce üretimi yaptýrýlan(taþere edilen) ürünler de vardý, bunlar için bu tip bir endiþe yaþamadýnýz bildiðim kadarýyla.
burada kritik nokta þudur, þirket bu þekilde karýný baþka bir þirkete aktarýyor düþüncesi rahatsýz edebilir...ama bunu yapacak baþka pek çok yol var, göz göre göre bunu neden yapsýnlar? yabancý bir firmanýn bir ürünü tr de bir yerli firmaya ürettirmesi kar transferi mi oluyor mesela, sonuçta bu da bunun gibi bir iþlem...bence aþýrý süpheci olmaya gerek yok.
saba, bildiðim kadarýyla deva dýþýnda baþka firma üretimi yapmýyor, ya da aðýrlýklý devanýn ürünlerini üretiyor..satýþ/pazarlama açýsýndan bazý ürünleri saba üzerinden piyasaya sürmeleri çok da tuhaf deðil...belli konularda sabayý ön plana çýkarmak istemiþ olabilirler...bir sürü þirketin, bu þekilde yan þirketi, ya da iliþkide olduðu þirket var.
sonuç olarak, ortada kar transferi manasýna gelebilecek bir alýþ-veriþ olursa buna devlet müdahale eder...vergi avantajý olup/olmamasý çok önemli deðil...saba nýn yurt dýþýnda olduðunu düþünün, bu durumda sýkýntý olmayacak mýydý? yani þirketin bulunduðu ülkeye göre hareket edilmez..ortada makul kar marjlarý dýþýnda bir durum olursa bu durum sýkýntý oluþturur...yani deva halka açýk bir þirket olmasa bile, böyle bir iþlem sorun oluþturur. Kaldý ki deva 10 binlerce ortaðý olan bir firma, böyle bir geri zekalý hareketi yapacaklarýný düþünmüyorum ben.
Hissenin borsa fiyat performansý ortada, þirket 20-30 fk ile fiyatlansa bu tür suistimaller belki çok göze batmaz, zaten son iki yýl hisse performansý nedeniyle þirket yönetimine tepki var...yeterli paylaþým yapýlmadýðý için zaten kara listede þirket..bu þartlarda bahsettiðiniz tarzda bir kar transferi intihar gibi bir þey olur...dediðim gibi ben normal kar marjlarý dýþýnda bir transfer yapýlacaðýna ihtimal vermiyorum.
þunu da düþünün..sabanýn da bir kapasitesi var, belki atýl bir kapasiteleri var, deva onkoloji ve biyoteknoloji alanýna yoðunlaþtýðý için bazý ürünleri saba üzerinden pazara vermeyi düþünmüþ olabilirler.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri