Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
188,10 10% 634,38 Mn 184,00 / 188,10
22,00 10% 752,81 Mn 20,02 / 22,00
154,00 10% 180,13 Mn 135,80 / 154,00
18,71 9.99% 8,83 Mr 16,77 / 18,71
95,20 9.99% 449,09 Mn 92,00 / 95,20
20,16 -10% 115,24 Mn 20,16 / 21,72
22,68 -10% 273,05 Mn 22,68 / 25,00
128,00 -9.99% 414,10 Mn 128,00 / 135,50
39,70 -9.98% 1,04 Mr 39,70 / 46,00
149,00 -9.97% 1,45 Mr 149,00 / 157,50
3,23 -8.76% 37,04 Mr 3,23 / 3,64
333,25 -1.84% 10,37 Mr 322,00 / 340,00
40,08 -1.91% 9,37 Mr 40,00 / 41,40
72,75 -4.09% 9,14 Mr 72,75 / 76,20
18,71 9.99% 8,83 Mr 16,77 / 18,71
20,52 -3.21% 962,90 Mn 20,42 / 21,38
419,25 -2.9% 5,88 Mr 419,25 / 433,25
333,25 -1.84% 10,37 Mr 322,00 / 340,00
781,00 0.84% 5,63 Mr 775,50 / 811,50
101,00 0.1% 708,06 Mn 101,00 / 104,80
114,70 -1.46% 439,93 Mn 114,40 / 117,70
419,25 -2.9% 5,88 Mr 419,25 / 433,25
35,50 -1.39% 140,23 Mn 35,46 / 36,40
11,44 2.33% 634,91 Mn 11,10 / 11,56
84,55 -4.14% 938,78 Mn 84,20 / 87,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 316/725 ÝlkÝlk ... 216266306314315316317318326366416 ... SonSon
Arama sonucu : 5798 madde; 2,521 - 2,528 arasý.

Konu: DEVA - Deva Holding

1.  Alýntý Originally Posted by value investor Yazýyý Oku
    Normal düþündüðümüzde haklýsýnýz . Þimdiye kadar bunu yaparak haklý çýktýlar . 9 aylýk stok bulundurma ,bunun Bk ya etkisi , kkm den elde edilen getirinin ödedikleri finansman giderininin çok üzerinde olmasý . Ama o þartlarda kullandýklarý kredilerin ortalama maliyeti %20 nin altýndaydý . Þimdi bu oran bono ihracýyla minimum %46 ya çýktý .. Yani borçlanmak için doðru zaman olmayabilir diye düþünüyorum.

Bu arada burada hiç spekülasyon tarzý bir þey yazmadým .. Ama son günlerde bu hisse özelinde manipülatif hareketler yapanlar var malesef. Yeni varyant manipülasyonu ile bu þirketin manipüle edilmesi gerçekten komik .. Endeks mühendisliði yapan sabah garanti den alýp akþam Bofa dan satan çete olduðu gibi, burada da güne %7-8 açýlýþla baþlayýp eksi kapatan , dün %3 yukarý atýp %7 ye düþüren bir çete var .. Bu çete bugünde yukarý çekip akþam basacaktýr.

Sevgilerimle .

Sevgilerimle
    Þimdi sizde sabah aldýlar akþam basacaklardýr diyerek süpakulatif harekette bulundunuz borsanýn doðasý o o iþler olmasa yaprak kýpýrdamaz kaðýtlarda bunlarý zamanýnda çok kovalamýþ bir yatýrýmcý olarak yoruldum artýk yatýrým yapýp þirket geliþmesini takip etmeye karar verdim onun için devadayým hisse fiyatlarýna göz ucuyla bakýp þirket geliþmelerini takip ediyorum.

Konumuza dönersek ilk 3 aylýk bilançoda finansman gideri 220 milyon tl 6 aylýkta 440 milyon tl.
    þirketin geçen sene 6 aylýk dönemde finansal yatýrýmý 400 milyon tl iken bu sene 1.4 milyar tl

ilk üç ay dönen varlýklarý 6.6 milyar tl 6 aylýk dönemde 7.5 milyar tl dönen varlýðýný 800 milyon tl arttýrmýþ yani

Bardaðýn dolu tarafýna bakmaya calýþýyorum finansman gideri dediðiniz gibi eastpharmaya belki para aktarýyordur kredi þeklinde bilemiyorum.

Piyasanýn bu kaðýda olumsuz olduðu aþikar bunuda kabul ediyorum öyle olmasa zaten bu fiyatlarda olmazdý. Þansýmýzý deniyoruz bundan sonraki geliþmeleriyle piyasayý kendine cekebilirse diye . Benim görüþüm bu þekilde saygýlarýmla

2.  Alýntý Originally Posted by value investor Yazýyý Oku
    Normal düþündüðümüzde haklýsýnýz . Þimdiye kadar bunu yaparak haklý çýktýlar . 9 aylýk stok bulundurma ,bunun Bk ya etkisi , kkm den elde edilen getirinin ödedikleri finansman giderininin çok üzerinde olmasý . Ama o þartlarda kullandýklarý kredilerin ortalama maliyeti %20 nin altýndaydý . Þimdi bu oran bono ihracýyla minimum %46 ya çýktý .. Yani borçlanmak için doðru zaman olmayabilir diye düþünüyorum.

Bu arada burada hiç spekülasyon tarzý bir þey yazmadým .. Ama son günlerde bu hisse özelinde manipülatif hareketler yapanlar var malesef. Yeni varyant manipülasyonu ile bu þirketin manipüle edilmesi gerçekten komik .. Endeks mühendisliði yapan sabah garanti den alýp akþam Bofa dan satan çete olduðu gibi, burada da güne %7-8 açýlýþla baþlayýp eksi kapatan , dün %3 yukarý atýp %7 ye düþüren bir çete var .. Bu çete bugünde yukarý çekip akþam basacaktýr.

Sevgilerimle .

Sevgilerimle
    son bilançoda kabaca 3,5 milyar finasal kredisi 2 milyar nakit varlýðý olan bir þirket kabaca 1,5 milyar nakit açýðý var finans gideri ve finans geliri kafa kafaya geldi baþarýlý bir finans yönetim diyebiliriz sonuç olarak. ayrýca artýk bankalar 250 milyon nakite % 50-55 mevduat faizi veriyoru neden bunu yapsýn götürür bankadan % 55 i alýr bunu almayýp neden gelip % 46 alsýn günümüz mevdua faizi rakamlarýnda pek mantýklý deðil. Diðer husus stok konusu 2 milyarýn üzerinde bir stok bulundurulmasý hem kurdaki dalgalanmalardan korunmak ve hem de geçen yýl yaþanan ilaç hammadesi krizi gibi bir kriz yaþanmasý durumunda olumsuz etkilenmemesini saðlamak amaçlý olduðunu düþünüyorum.

3. Bu enflasyonist ortamda stogu fazla tutana teþekkür etmek lazim vatandas bile eve tuvalet kaðýdý stokluyor
    2.5 milyar stok var herhalde %30 ilac zammindan hoop stok karý yazdi bile kafadan

4.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Peki þöyle bir durum var mý? Mesela tr de satýþ fiyatý 10 usd olan bir ilaç, navlun hariç ihraç edilirken %50 den pahalý satýlamaz. Buna benzer bir þey okumuþtum, burada mý, baþka bir yerde mi hatýrlamýyorum, sen de yazmýþ olabilirsin.

Ara ara yurt içinde bulunurluðu azalan ürünlerde ihracat kýsýtlamasý olabiliyor, bu da ayrý bir mevzu. Ama benim esas merak ettiðim ihraç pazarladýndaki ilaç fiyatlarýný bizim iç pazar fiyatlarýmýz etkileyebiliyor mu? Ya da ülke bazlý deðiþiyor mu? Mesela yeni zellanda ihale yaparken, katýlýmcýlarýn teklifleri iç pazar satýþ fiyatýndan %50 pahalý olamaz gibi bir þey talep edebiliyor mu?

Böyle bir durum varsa, ihracat avantajý da azalmýþ olur, hatta ihracatý arttýrmak çok anlamlý olmayabilir.
    deðerli ortak, þöyledir:

TRden yurtdýþýna ihraç fiyatý: Ýlaç fiyatlarý iç piyasa fiyatlarý bakýmýndan dünyanýn bir çok yerinde genelilkle regüledir. istisnalar: örn ABD (iþi, adam smithin görülmeyen eline býrakýr ve ayrýca ister ki ilaççýlar çok para kazansýn ve kazandýðý para ile yeni ilaç keþfine kaynak ayýrsýn.. ilaççýlarýn brüt kar hasýlasýnýn belki de %60-70i abd'de hasýl oluyordur.. hasýl olan bu karýn önemli kýsmý ar-geye yatýrýlýr.. kabaca; cironun %15-20si ar-geye harcanýr. jenerikçilerde küresel altýn std %7 civarýdýr). ya da az sayýda ülkede henüz jeneriði olmayan ürünlere serbest fiyat tarifesi vardýr.. bunlarýn dýþýnda ezici çoðunlukla ilaç fiyatlarý devlet kontolündedir. Buna göre, TRden ilaç ihraç eden biri ihraç edilen ülkedeki regüle fiyat tavanýný geçmemek üzere ve müþterisinin kabul ettiði her fiyata satabilir. TRden devletçe konan bir limit yoktur. ihraç fiyatlarý, TR iç piyasa satýþ fiyatlarýnýn açýk ara üstündedir (istisnalar hariç). marjlar yüksektir.

aklýnda kalan þu olmuþ olabilir: ilaç fiyatlarýnýn regüle etmek için devletlerin kullandýklaýr en önemli araç; referans fiyat sistemidir. özetle, refenrans fiyat sistemi: 3-5-10 ülke (referans ülkeler) fiyatýna bak, belli bir algoritmaya ülke kendi ülkendeki ilaç fiyatýný belirle. örn: "hepsinin ortalamasýný al" gibi.. TRnin algoritmasý þudur:

https://www.ieis.org.tr/tr/fiyatlandirma

sistem küreselde böyle iþlerken, firma þunu yapar: fiyatý yönetir. örnek; rochenin TRden çýkardýðý ürünü çýkarma sebebi belki de þu olabilir: ilaç TRde 100 usd ve yýlda 10.000 kutu satýyor. Rusyada ise 500 usd ve 50.000 kutu satýyor. Rusya referans fiyat algoritmasý TRyi de referans alýyor olabilir (senaryodur). Bu durumda, roche için doðru strateji, ürünü TRde piyasadan çekmek olur (ki Rusyada refenrastan dolayý fiyat düþmesin). çünkü, aksi durumda; TRdeki ucuz fiyat Rusyadaki pahalý fiyatýn düþmesine yol açacaðý için roche bu iþten zarar görür (senaryodur).

refenrans fiyatý ve bu þekilde "fiyatýn yönetilmesi" dýþýnda aklýma gelen bir pazar kýsýtý yoktur.

ihale: genellikle; ayný ülkedeki ihale fiyatý, ayný ülkedeki perakende fiyatýndna yüksek olamaz (pazar dinamiði dolayýsýyla). kýsýt böyle çalýþýr.. buna göre de örneðin Yeni Zelanda fiyatý TRdeki iç fiyata kýyasla belirlenmez.. sadece; YZ, perakende fiyatta TRYi referans almýþ olsaydý etkileyebilirdi.

özetle: ihraç piyasasýndaki marjlar yüksektir ve deva portföyünde bizi, geri dönüp bumerang gibi vuracak bir mekanizma (roche senaryosu gibi) çýkmasý çok çok uzak ihtimaldir.. o durum ancak, roche gibi küresel orijinla ürün satanlarýn karþýsýna çýkar.. zaman zaman da dev global jenerik fiyalarý da ilgilendiren benzer senaryolar olur ama deva o fazdan çok uzaktýr.

deva yönetiminin bundan sonraki 2 tutkusu þu olacaktýr:
    1-küresel satýþlarý artýrmak,
    2-biyoteknoloji

5.  Alýntý Originally Posted by rodrigo44 Yazýyý Oku
    Okuduðum makalelerde (kaynak belirtemeyecegim þuanda eskiden okuduklarimdan biri) ihraç edilen ilaclarin ruhsat cikarilan ilk ülke fiyati baz alinarak yapýldýðý bu konudada sektörün sýkýntýsý oldugundan bahsediyordu abdye sattigimiz ilaca istediðimiz fiyati verebiliyormuyuz yoksa tr fiyatimi ?
    az önceki entrymde belirtitðim gibi, sadece ve eðer ihraç ülkesi TR fiyatýný iç piyasasý için refenras alýyorsa (referans ülkelerinndne bir TR ise) etki edebilir. özetle, deva tipi jenerik iþ yapan firmalar için ihraç fiyatýný belirlerlen TR iç piyasa fiyatý karþýna çok nadiren kýsýt olarak çýkarbilir. uzak ihtimalli senaryodur.. roche olsaydýk; farklý olurdu..

özetle: ihracat TR firmalarý için oldukça karlýdýr.

6.  Alýntý Originally Posted by iþçi74 Yazýyý Oku
    3,Türkiye pazarýndan çýkan ilac þirketler
    doðrudur. burda 2 kategori oluyor:
    1-TRde dükkanýný tamamen kapatanlar, dükkanýn bir kýsmýný kapatanlar
    2-kimi ürünlerini YTRde piyasadan çekenler

7.  Alýntý Originally Posted by rodrigo44 Yazýyý Oku
    %70i 80i halka açýk bir þirket olsa dediðinize katýlýrdým ama %83ü kendisinin olan bir þirket niye böyle bir þey yapsýn bilemiyorum. TLye hiç güvenmeyip doviz pozisyonlarýný bozmak istemediklerini düþünerek tl kredi kullandýklarýný düþünüyorum.
    katýlýyorum; bizim payýmýz hakim ortaðýn yanýnda epeycene küçük olduðu için, hakim ortaðýn küçük ortaktan hak kaçýrmaya yönelik motivasyonu güdüleyen bir durum çok da fazla deðildir (oransal olarak). bizim küçük paya bakarak iþ ve tercihlerini (temettü daðýtmak, saba ile iliþkiler, bono ihracýnda kendisinin saklý nitelikli alýcý olmasý vb) etkileyecek bir zemin pek yoktur.

bize iliþkin en önemli motivasyonu belki þu olur: piyasaya iþ ve gidiþat hakkýnda yeterli bilgi vermemek bilinçli bir tercih olabilir. bu kýsýtlý bilgi akýþý, hisse fiyatýnda pasif baský aracý haline gelmiþ durumdadýr.. firmanýn, yatýrýmcý nezdinde bilinirliði çok düþük.. bundan belki þöyle bir fayda bekliyor olabilirler: olur da firmayý satarsa ve hisseye çaðrý yaparlarsa, çaðrý fiyatý ile bist fiyatý arasýndaki fark ne kadar çok olursa,KYnin çaðrýya iþtirak etmek iþtahý o kadar yüksek olur. diðer pasif baský aracý, temettü konusu olmuþtur (piyasa ortalamasý konu hk eksik bilgiye sahiptir.. firma da deðiþtirmek için pek bir aksiyon yapmýyor).. bir baþka ortaðýmýzýn dediði gibi; "bizi korkutmak için minik miktarda, temettü daðýtmaya devam ederse, kendisini de minik miktarda temettüye mahkum etmiþ olur".. çok temettü almak istiyorsa ki zamaný da gelecek, kar daðýtým oranýný artýrmak zorundadýr.. kaçarý yoktur.

bunun dýþýnda; %18lik ortaðýn küçük payý için entrika yapayým derken, yanlýþ iþlere bulaþma, yanlýþ finansal kararlar alma gibi sorunlara bulaþma riski doðar.. karalarý sub-optimal olmaya baþlar.. bizim görmediðimiz baþka bir çok öncelikleri olabilir (vardýr) bir de bizi araya sokmalarý iþlerini iyice karýþtýrýr..

iþletme finansý bakýmýndan þirketin tercihlerini beðeniyorum.. eski yazýlarýmda belirtmiþtim.

8.  Alýntý Originally Posted by Maslak1 Yazýyý Oku
    katýlýyorum; bizim payýmýz hakim ortaðýn yanýnda epeycene küçük olduðu için, hakim ortaðýn küçük ortaktan hak kaçýrmaya yönelik motivasyonu güdüleyen bir durum çok da fazla deðildir (oransal olarak). bizim küçük paya bakarak iþ ve tercihlerini (temettü daðýtmak, saba ile iliþkiler, bono ihracýnda kendisinin saklý nitelikli alýcý olmasý vb) etkileyecek bir zemin pek yoktur.

bize iliþkin en önemli motivasyonu belki þu olur: piyasaya iþ ve gidiþat hakkýnda yeterli bilgi vermemek bilinçli bir tercih olabilir. bu kýsýtlý bilgi akýþý, hisse fiyatýnda pasif baský aracý haline gelmiþ durumdadýr.. firmanýn, yatýrýmcý nezdinde bilinirliði çok düþük.. bundan belki þöyle bir fayda bekliyor olabilirler: olur da firmayý satarsa ve hisseye çaðrý yaparlarsa, çaðrý fiyatý ile bist fiyatý arasýndaki fark ne kadar çok olursa,KYnin çaðrýya iþtirak etmek iþtahý o kadar yüksek olur. diðer pasif baský aracý, temettü konusu olmuþtur (piyasa ortalamasý konu hk eksik bilgiye sahiptir.. firma da deðiþtirmek için pek bir aksiyon yapmýyor).. bir baþka ortaðýmýzýn dediði gibi; "bizi korkutmak için minik miktarda, temettü daðýtmaya devam ederse, kendisini de minik miktarda temettüye mahkum etmiþ olur".. çok temettü almak istiyorsa ki zamaný da gelecek, kar daðýtým oranýný artýrmak zorundadýr.. kaçarý yoktur.

bunun dýþýnda; %18lik ortaðýn küçük payý için entrika yapayým derken, yanlýþ iþlere bulaþma, yanlýþ finansal kararlar alma gibi sorunlara bulaþma riski doðar.. karalarý sub-optimal olmaya baþlar.. bizim görmediðimiz baþka bir çok öncelikleri olabilir (vardýr) bir de bizi araya sokmalarý iþlerini iyice karýþtýrýr..

iþletme finansý bakýmýndan þirketin tercihlerini beðeniyorum.. eski yazýlarýmda belirtmiþtim.
    Sevgili maslak1,

benim 1.nolu yatýrým düsturum patrona güvendir. Yani patrona güvenmiyorsam, bunlar fýrsatýný bulduðunda bizi soymaya çalýþýr diyorsam, o hisse aðzýyla kuþ tutsa, uzaya füze atsa yine de almam..portföyüme sokmam.

Naçizane tavsiyem de budur, eðer her hamleden huylanýyorsan, çakallýk arýyorsan, sat gitsin...uðraþýp durma.

Göbeðinden devlete, onun saðladýðý arge desteðine muhtaçsan; üstüne üretiminin hemen hepsini devlete satýyorsan...ufak tefek çakallýk yapmazsýn..yasal zeminin sana saðladýðý yan yollara sapabbilirsin...ama öyle kayda deðer bir usulsüzlük vs yapmazsýn..bunu yapmak için deli ya da geri zekalý olman gerekir...ph nin ve ekibinin geri zekalý ya da deli olduðunu düþünmüyorum.

Ha, küçük yatýmcýya yeterli bilgi vermeme, þirketin faaliyetleri konusunda ketum davranma, tenemttü politikasý vs bunlar tali konulardýr...bu konularda eleþtirebiliriz, ama bunlar patronu ve üst yönetimi güvensiz yapmaz, hýrsýz hiç yapmaz.

benim nezdimde deva yönetimi, yatýrýmcýnýn toz konýdrmadýðý, durmadan güzellme yaptýðý sasa nýn, hektaþ ýn, kontrol matiðin, kimpur un, tukaþþ ýn patronundan/yönetiminden daha dürüst/daha güvenilirdir.

Güven sorunu olanlara sadece þunu hatýrlatayým. 2006 da þirket imtiyazlý olarak devralýndðýnda...her yýl temettü alarak þirketin kanýný emebilirlerdi...büyümez, edebildiði kar da bu temettüye giderdi...ama yönetim 15 yýl, þirket kendi ayaklarý üzerinde rahatça durabilip, finanasal açýdan çok saðam hale gelene dek bu yola baþvurmadý.

unutmayýn, devletin ortak olduðu, tr nin en büyük þiretlerinden türk telekom bu temettü politikasý ile az daha batýrýlýyordu..herkesin gözü önünde yaþandý bunlar..yani isteseler devanýn da çok rahatlýkla bu þekilde içi boþaltýlabilirdi.
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

Sayfa 316/725 ÝlkÝlk ... 216266306314315316317318326366416 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •