2024'te ilaç sektörü hisseleri çok konuþulacak
2024'te ilaç sektörü hisseleri çok konuþulacak
Paylaþýmlarým asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yýl içinde 101 lirayý görmüþ bir deva hissesi
2024'e 100 lira civarýnda giriþ yaparsa doping olur
sonrasýnda gelecek harika bir yýllýk bilanço beklentim var
Son düzenleme : dede_60; 20-12-2023 saat: 11:27.
2023 Q4: þu sebeplerden dolayý ben de iyi bir Q4 bekliyorum:
1-Temmuz sonunda verilen %30.5 zam Q3te 2 ayý etkilemiþti. Q4te ise 3 ayý etkilemiþ olacak
2-Q4te kutu satýþlarý, mevsimsel etki dolayýsýyla yükselir
bu 2 kýsým kesindir.
þu 2 madde de ihtimal dahilindedir:
3-Devanýn sektörden hýzlý büyümesi devam ediyor olabilir (Q3e kadar öyle idi)
4-Geçmiþ yýllarda ihracatýn en yüksek olduðu çeyrek Q4 idi. ilk 3 çeyrekte zaten yüksek seyreden ihracat, yükselmiþ rakamlarýn üzerine geçmiþ trende uygun þekilde daha da iyi gelebilir.
Q1 2024:
%25lik fiyat zammý ve yine yüksek seyreden mevsimsel etki..
iyi gitmesi çok muhtemel 2 çeyrek var..
ilaç fiyatlamasýnda kullanýlan euro kuru 17 lira 55 kuruþ olarak
güncellendi. 25 Aralýk 2023 tarihi itibarýyla yürürlüðe girecek
ama euro þu an 31 lira 90 kuruþ. 2024 yýlýnda da ilaç firmalarý
bu konuda yeni güncelleme isteyebilirler
Kaldýraçlý iþlemlere baðlý teminat tamamlama çaðrýsý
endeksi zorluyor. Saat 16:30 dan sonra endeksteki
baský kalkar diye düþünüyorum.
AÝFD, sektördeki orijinal ilaç (referans ilaç; molekül ilk keçfeden, anlamýnda) firmalarý derneðidir..
güncel bir rapor. raporu hazýrlayan; IQVIA firmasý..
https://www.aifd.org.tr/wp-content/u...RU_RAPORU_.pdf
27.sayfada ilaç fiyatlarýnýn TRde ne kadar düþük olduðu görülüyor.. bu nedenledir ki, "fiyatýný kendi belirleyememesi mevcut ilaç ekosisteminde major risk deðildir".. zaten, bu nedenledir ki mevzuata göre olmasý gereken zam, %9.8 ve tarih de Þubat ayý iken; zam, hem 2 önce ve hem de 15.2 puan fazlasýyla gelmiþtir.
özeti: TRde ilaç fiyatlarýnýn döviz kuru artýþý karþýsýnda sabit kalacak bir alaný yoktur..
Deðerli ortak ,
Eðer her þey olumlu giderse ,2024 yýlýnda bir zam olmama ihtimali yüksek görüyorum (asgari ücret de olduðu gibi 2024 temmuz ayýnda bir zammý pas geçebilirler . ) Bundan sonraki zam , þubat 2025 de olur diye tahmin ediyorum . Zaten nominal anlamda cironun ve brüt karýn artmasýndan ziyade reel getiri çok önemli diye düþünüyorum , bu döngü kur yukarý , enflasyon yukarý , 2-3 ay sonra zam ile bu iþ sadece kendini korumaktan öteye geçmez . Yani ben yapýlan zamlara çok deðer atfetmiyorum .
Kur stabil , enflasyonun düþme ihtimali finansallarda bizi nereye götürür sizce ? Ben düþük enflasyon ve stabil bir kur da deva nýn yýldýzýnýn parlayacaðýna inanýyorum .
Sevgilerimle .
Yer Ýmleri