her 2 ürün de pazarda sadece bizde ve novartiste olmuþ olacak..
2021 yýlýnda, devanýn IQIVA verilerine göre cirosunu , kutu sayýsýna böldüðümüzde 15.9 TL /kutu elde ediyoruz. bu birim fiyat, "þirketten çýkýþ net fiyat"a göredir.
webde bir ilacýn fiyatýna baktýðýmýzda bir çok yerde KDVli raf fiyatýný görüyoruz (þirketten çýkýþ fiyatý deðil).
ayrýca, bu sene %37.4 zam aldýk.
bu bilgileri þöyle kullanabiliriz: daðýtýcý ve eczacý karý ile KDVyi ve zammý ekleyince, kabaca geçen seneki 15.9 tl (2021 þirketten çýkýþ fiyatý) bu sene 35 tl (2022 raf fiyatý olarak) civarý olur (2-3 tl hata payý olabilir bunda çünkü ürünlerin fiyatýna göre çok baremli SGK iskontosu var). buna göre, 2022de 35 TLnin açýk ara önünde lanse ettiði tüm ürünler þirketin kutu baþýna fiyatýný yukarý çekecektir. yani; "kutularýn 2021e göre ayný kalmasý durumunda dahi, lanse edilen yeni ürünün ciroya etkisinin fiyat bakýmýndan pozitif olup olmadýðýný yorumlayabiliriz.
Döviz bazlý pozisyonun brüt kar marjýna katkýsý tartýþýlmaz. Ama, esas katkýsý imtiyazlý temettü alanlara oluyor. Bu nedenle en baþýndan beri hiç temettü verilmemesi, bu hisse için en hayýrlý durumdur diyorum. Öte taraftan patronlarýn aklýselim hareket ettiðinden de þüphem yok. Ýsteseler bu imtiyaz ile çok rahat þirketin içini boþaltýrlardý. Tüm ortaklara 5 tl temettü verirler(zataen paylarýn %83 kendilerinin), temettücüler bayram ederek hisseye saldýrýr, belki fiyat 100 tl ye giderdi...ama þirketin sürdürülebilir bir büyümesi olmaz, 2-3 senede bu sanal mutluluk sona ererdi.
Bu nedenle þirketin iþ sonuçlarýný analiz ederken her zaman döviz hariç analiz etmek gerekir. Hata dövizin %20-30 arasý makul bir düzeyde artmasý %50 artmasýndan daha iyidir bence, döviz bazlý kar, sanal bir güzellik saðlýyor sadece.
Bu baðlamda, benim tek odaðým 2022 de çeyreklik ciro tahmini...buna odaklanmalýyýz yatýrýmcýlar olarak brüt kar marjýnýn da %56-60 arasýnda kalacaðý nerdeyse garanti...kur farký geliri 100 olmuþ, 300 olmuþ bence hiç önemi yok..hatta imtiyazlý paylarýn daha yüksek temettü almalarýný saðladýðý için düþük kur farký geliri daha iyi bence.
özetle..ciroya odaklanalým..kur farký geliri geliyor diye sevinmeyelim.
baþlýkta bilgisi-analiz yeteneði kýymetli arkadaþlar var...herkes 22q1 ciro tahminini paylaþýrsa kýymetli bir veri elde etmiþ oluruz....daha önce hem twitter da hem burada yazdýðým gibi benim 2022 genelinde ciro artýþ tahminim %60-70 aralýðýnda...ilk çeyrek için ayrýca bir çalýþma yaparým.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Hadi, soruyu biraz daha basitleþtirelim. 2022Q1'de satýþ beklentiniz ne? Önceki iki yýla bakmak yanýltýcý, pandemi etkisi saðlýklý bir analiz yapmayý engelliyor. Elimizde öngörü için pandemi etkisi azalmýþ bir 2021 4. çeyrek ve sektördeki ilaç satýþlarýný takip ettiðimiz veriler var. Bir de sektörün ihracat rakamlarý, buradan saðlýklý bir tahmin yamak mümkün olabilir, bir de %37 lik ilaç zammý tabii ki.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Bilancolar beklentiler konuþuyoruz ama olumsuzluklar pek gündeme gelmiyor. Son günlerde fiyatlama yine saklanan birþey olduðunu iþaret ediyor. Geçen yýlda aynýsý olmuþtu sanki yine öyle olacak gibi. Bir sorusturma , ceza vssss. Ýlaç firmasý , teknoloji, ARGE üreten bir firma 5 fk ile fiyatlaniyor ve hala satiliyorsa piyasanýn bilip bizim bilmediðimiz birþey vardýr . Önceleri 5-6 fk iyi alým yerleri diyordum ama artýk piyasa 4 fk ya göz dikti . O kadar hile hurdanin döndüðü ardyz bile 6 fk fiyatlanirken deva 4 fk ya fiyatlanmaya çalýþýyor . Piyasa ile çok inatlasmamak lazým demekki.
MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Piyasalar öyle mükemmel çalýþan bir yer deðil. Belki de bu baský ile böyle düþünmemizi istiyorlar. Bir haber yoksa, belki duymamýþýzdýr diye düþünmenin anlamý yok bence.
Ha, bu fiyatlardaysa, illa ki olumsuz bir þey olmasýna da gerek yok. Borsamýzda yabancý yatýrýmcý payý azaldýkça, rasyonellik de azalýyor. Speklerle iyi geçinen bazý patron hisseleri, temel analiz olarak olmasý gereken fiyatýn belki 2 belki de 3 katý fiyatlanabiliyor(mesela sasa). Deva gibi ne kurumlara, ne bireysel yatýrýmcýya yüz vermeyen, mümkünse hiç adýnýn anýlmamasýný isteyen bir þirket için böyle bir fiyatlama çok da tuhaf deðil...unutmayalým borsamýzda gayet büyük, köklü firmalarýn hisseleri de 4-6 fk ile iþlem görüyor...yani ucuz hisse çok, para az.
Önceden bu ketumluðu tuhaf bulurdum, imtiyazlý temettü konusu nedeniyle þimdi daha iyi anlýyorum...ne kadar az yatýrýmcý olursa, o kadar az gündeme gelir þirket, onlar da iþerini yapar, ballý temettülerini alýrlar.
Peki hep böyle mi olacak. 2019 da olduðu gibi mýzrak bir noktada çuvala sýðmayacak ve yükseliþ patlama þeklinde olacak bence. bu patlamanýn 2022'de olma ihtimali yüksek, yeter ki beklediðim ciro gerçekleþsin, yeni ürünler satýþalrda kendini göstersin ve ihracat %20 ve üzerinde büyüsün.
Son olarak..hep dediðim gibi bu imtiyazýn olmasý gereken etkisi %20 filandýr(adil fiyatlamadan iskonto edilecek fiyat). Ama daha öne de dediðim gibi borsamýzdaki yabancý yatýrýmcý(para) eksikliði adil fiyatlamayý engelliyor. Normalde deva nýn sektör olarak, arge gücü olarak, geliþime açýklýk olarak olmasý gereken fk 15 dir bence. Ülkemizdeki genel ucuzluk nedeniyle belki bu fk nýn günümüz þartlarýnda 10 fk olmasý makul. Bundan %20 imtiyaz etkisini düþün, 8 fk idealdir. Þuan 5 fk lardayýz, 2022 içinde eðer beklediðim olumlu performans görülürse bir ara 8 fk larý görürüz bence.
Bir de 2023 sonrasý ülke olarak genel kuvvetli bir yabancý ilgisi görürse, ya da satýþ gündeme gelirse 10-15 arasý fk larýn görüleceðine adým gibi eminim.
Soylediklerinie katýlýyorum. Ayný fikirden yola çýkarsak büyük sanayi kuruluþlarýnýn 4-5 fk olduðu durumda devanin imtiyaz ve ketumlugunu eklediðimizde bu piyasada 3-4 fk fiyatlanmasý yani suan fiyatýnýn pahalý olduðu gösterir.
MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yazdýklarýmý dikkatli okumamýþsýn. Ucuz çok þirket var, 4-6 fk arasýnda, ama onlarýn sektör ve büyüme potansiyeli olarak olmasý gereken deðerleri, þu anki türkiye gerçekleri ile, 7-8...devanýn olmasý gereken 15..%20 imtiyaz durumunu düþ 12 fk eder...hadi 10-12 diyelim.
Þu an deva salt ucuzluk-pahalýlýk olarak bakarsan fiyatý en uygun birkaç þirketten biridir, imtiyaz durumunu dikkate alsak bile.
Not: Bu arada en çok eleþtirdiðim þey, inanmadýðýn hisseyi taþýmaktýr. Spekülatf al-sat amaçlý olsa tabii ki bir þey demem..ama orta uzun vade hisseyi taþýyorsan ve yeterli potansiyeli görmüyorsan, ya da daha iyi fýrsatlar olduðunu düþünüyorsan..hisseyi satýp çýkacaksýn...hem hisseyi taþýyorum demek, hem de durmadan eleþtirmek..kimse kusura nakmasýn, sattýn ve alttan almak için fýrsat kolluyorsun demek olur benim nazarýmda.
Yer Ýmleri