+1MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
+1MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayýn @Maslak1 Haziran'da ilaç zam olabilir dedikodularý var. Sizce nekadar gerçekçi . Ýlaç bulunabilirligi konusunda tanýþ bir eczacýya sordum ilaçlarýn geçen yýllara göre bir kýtlýk var ama abartýlacak bir seviyede deðil dedi. Teþekkürler
MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sayýn garipy, þubat zammý anons edildikten sonra dahi, ek zam konusunda sektörün talebinin yok olduðuna dair hiç duyumum olmadý. yani; konu hakkýnda talep devam ediyor.. kur, mevcut hali ile devam ederse; bu yýl içinde ek bir artýþ (yada SGK iskonto düþüþü ki o da zamdýr) olma ihtimali vardýr. ek zam, þimdilik daldaki kuþtur.. ilaç iþine yatýrým yapacak olanlarýn eldeki mevcut verilerle karar vermesi doðru olur.. deva özelinde, kutu artýþý, ihracat, yeni ürünler, %37.4 (þubat zammý) + %2 (2021 Aralýktaki zammýn piyasa paçal etkisi) gibi verilere odaklanmak doðru olur.
görüþüme göre, Q1 ve Q2 sonuçlarý bistteki yatýrýmcýya yön vermesi bakýmýndan son 20 yýlda hiç olmadýðý kadar deðerli olmuþtur.. çünkü pazar dinamikleri, kur, enflasyon, maliyet, satýþ fiyatlamasý gibi temel veriler açýsýndan radikal olarak deðiþiyor.. kýsa dönemli (1-2 yýl) paradigmanýn da deðiþmesi gereken bir dönem olabilir.
diðer sektörlerle karþýlaþtýrýnca ilaç sektörü özelinde:
2022 için TRnin büyüme tahminleri IMF %3,3, bloomberg 24 ekonomist %3,5tur.. bu rakam potansiyel büyümesi %4-5 civarý olan TR için mütevazidir ve sektörleri miktarsal büyüme bakýmýndan tatmin etmez. geçen yýl ise %11 büyüdük (GSMH).. bu sene ise ilaç sektörü %15-16 seviyesinde kutu büyümesi ile açtý.. bu ilaç sektörü lehine.. aleyhine olan konu ise; satýþ fiyatý þu an için sadece %37.4 ve Aralýk 2022deki minimal kadar arttý. Diðer seöktörlerde ise, tüketiciye yönelik iþ yapanlarýn ortalamasý Nisan %61 (üfe ise çok daha yüksek....).. fiyatlama bakýmýndan ilaç sektörü þimdilik geridedir. ilaç sektöründede fark yaratanlar, ürün gamýný deðiþtirebilenler, aktif madde de dahil yerli üreten, ihracat yapan firmalar olur.. yabancýlardan piyasadan çekilen olursa yerlilere alan açýlýr.
Deðerli bilgiler için teþekkürler sayýn Maslak1 . Bu yazdýklarýnýz sizin detaylý bilgi sahibi olmanýzdan kaynaklý. Sýradan BIST yatýrýmcýsýnýn sektörü sizin kadar bilme þansý yok ve söylediðiniz gibi 1-2 iyi bilanço gelmeden yatýrýmcý hisseye ilgi göstermeyecektir . MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayýn Maslak 1 ben yine bir miktar deva aldým 2021 bilançosunda esas faliyetlerinden diger gelirler hanesinde 559milyon bir gelir var ve bu gelir bilançoyu iyleþtiriyor. geçen sene ise 151 milyonmuþ. Açýkca söyliyeyim ben bu kadar iyi bilanço beklemiyordum. geçen sene 23,5 ortalama maliyetli 10600 lotu 30,60 TL den verdim ve oh kurtuldum dedim. Þimdi benim sizden ricam esas faliyetinden diger gelirler hanesindeki gelirin esasý nedir ve bu gelir büyüyerek artmaga devam edebilirmi ? Yadýmcý olursanýz çok sevinirim. Selam ve satgýlarýmla.
sayýn hasan polat, gelir tablosunda bu kadar büyük tutadaki rakamýn ne olduðuna iyicene odaklanmadan alým/satým kararý vermemek uygun olur. umarým bakmýþsýnýzdýr ve konuya dikkat çekmek in soruyorsunuzdur.
o satýr (büyük kýsmý), þirketin taþýmýþ olduðu yüklü dövizden dolayý elde ettiði kur farký geliridir.. þirketin 100 milyon usdyi aþkýn tutarda usd ve euro dövizi var.. bunun 2022de de tekrarý pozisyonun taþýnmasýna ve döviz kuru artýþýna baðlýdýr.. görüþüm: þirket kasada döviz tutmaya devam edecektir.
2022 Q1de yüklü miktarda yine kambiyo geliri olacak.. kur farký geliri benim, deðerleme bakýmýndan odaklandýðým bir konu deðildir. ama bilanço (bilanço = aktif pasif kalitesi, borçluluk, özkayknak yeterliliði, likidite vb) saðlam mýdýr?, evet.. kreditörlerin (þirkete borç verecek bankalarýn) çok hoþuna gidecek bir konudur.. geçen yýl temettü anonsunda bu parayý bize daðýtmadýklarý için þirketi eleþtirmiþtim (neden nakitte durduklarýna dair tahminimi de belirtmiþtim) ama zaman þirekt yönetimini haklý çýkardý.. bir süre daha dövizli nakit taþýyacaklar..
tavsiyem, devanýn gelir tablosu geliþimi incelerken o rakamý görmeden (o rakamý yok sayarak, eksilterek) yorumlamaktýr. benim, deva finansallarý özelinde deðer verdiðim konu ise satýþ ve brüt kar büyümesidir. brüt kar yüzdesinde zaten çok iyi bir yere de geldik. bundan sonrasý, brüt kar yüzdesini bozmandan (ki kur artýþý ve fiyat artýþý arasýnda fark olmasý bu konu için sektör için sorunludur) satýþ büyümesi olursa, net kar da saðlýklý ve sürdürülebilir þekilde iþin aritmetiði gereði zaten büyür..
piyasa bunun farkýnda.. hiç kimse devanýn mevcut kar marjýný (kar satýrlarýnýn net satýþa oraný) eleþtirmiyor.. piyasadaki endiþe konusu, öncelikle ciro büyümesidir (tabi ki fiyat ve kur arasýndaki makas da dolaylý olarak endiþe konusudur). orda da sektör için kutu bakýmýndan rahat ama fiyat bakýmýndan rahatsýzýz.. deva özelinde ise, yeni ürünler, ihracat büyümesi, pahalý ürünlerin satýþtaki payýnýn artmasý pozitif ayrýþma için belirleyici olacak.. o nedenle, Q1 sonuçlarý bize yön vermek bakýmýndan çok deðerli.
Aydýnlattýgýnýz için çok teþekkürler. Ben fazla anlamamakla birlikte stok ta tutulan malýn kendi öz sermayesi ile oldugunu biliyorum. Yaklaþýk bir milyar fakat elinde donen varlýklarda 2 milyar 200 milyon yaklaþýk para tutuyor bu miktar cirosundan fazla , Fayizler yuzde 20 civarý yýl sonu 400 milyon üstü fayiz gideri olur gibime geliyor. Tamam hammadde ihtiyaçlarý için döviz totmak zorunda ama neden bu kadar fazla diye endiþe ediyordum. Anladýgým kadarýyla patron iyi bir finanscý para ticaretide yapýyor. Yýlsonu 2021 karýnýn yarýsý 559 milyon olmasý aslýnda niçin yukarý hareket olmadýgýnýn izahý. Hayýrlýsý bakalým. Tekrar teþekkürler.
Kimse 6 ay sonrasý için hisse almýyor. Para az, yabancý yok, hatta satýyor. Bu nedenle hemen herkes 1-2 hafta vadede bakýyor olaya. Açýkçasý 1-2 haftalýk baksam, ben de tüm portföyümü ereðli, alarko, petkim, tüpraþ, thy yapardým(zaten portföyde tupraþ, petkim, pegasus da var deva yanýnda)...Bu biraz da tarz meselesi, kýsa vadede mantýklý gibi gözükse de, orta uzun vadede alýp beklemek daha doðru, bunu çok kez yaþayýp gördük.
hani sular yükselirken balýklar karýncalarý yer, çekilirken karýncalar balýklarý diye bir laf varya..hisse iþi de böyle..deva zaten enf, kur artýþýný vs bir yýl gecikmeli fiyatlara yansýtabiliyor..bu nedenle göreceli geride kalýyor...ama bu yýl büyüme 2-3 lerde kalýrken, seneye biz muhtemelen %50 fiyat arýþý ile baþlayacaðýz...ve gelecek yýl da ciro anlamýnda diðer þirketlere göre büyük avantajýmýz olacak.
yani enf. ve kur hýzla artarken+büyüme yüksekken biz bir yýl geriden gelirken, tersi durumda bir yýl önden gitmiþ olacaðýz...aslýnda bu durum biraz da defansif sektör olmamýzla da alakalý...iþler iyiyken, döngüsel þirketler çok iyi büyür, yerel ve global resesyon dönemlerinde ise bu þirketler yerinde sayarken, defansif hisseler öne çýkar.
sonuçta, ben fiyat artýþýnýn düþük kalmasýnýn kýsa vadede olumsuz olsa da, sektörden daha fazla pay alabileceði için orta-uzun vadede büyük fýrsat yarattýðýný düþünüyorum. çünkü bu düþük fyatlar hem yabancýnýn daha az ürün getirmesine, finansallarý bizim kadar iyi olmayan yerel üretici rakiplerin de iþletme sermayesi gereði küçülmesine sebep olur..bu deva için mükemmel bir ortam oluþturur..yatýrýmda ve argede son 1-2 yýldýr gaza basmasýnýn bir sebebi de budur.
hiç bir deva yöneticisinin býrakýn doðrudan, dolaylý bile olsa düþük zamdan vs þikayet ettiðini duyduk mu, çok az olam medyaya röportjlarda bundan bahsedildiðini gördük mü? yok, neden, çünkü bu ortamýn devanýn iþine yaradýðýný düþünüyorum...þu ortamda bile harýl harýl argeci iþe almasýnýn baþka bir izahý olabilir mi?
ha diyeceksiniz ki, seneyi boþver, 6 ay sonrasý bile çoðunluðun umrunda deðil...doðrudur, belki bu dönem için orta vade yatýrým dezavantajlý..ama ben deðil uzun vade, 2-3 yýl gibi orta vade sayýlabilecek bir dönemde bile benim tarzýmýn avantajlý çýkacaðýný düþünüyorum deva özelinde.
yani..piyasa gayet rasyonel..belli büyüklükteki speklerin de imtiyaz ve temettü konusunu dert ettiðini düþünmüyorum...3 yýl önce 3 den 30 a çýkaran, zamaný gelince 30 dan 300 e de çýkarýr..imtiyaz konusunu bazý küçük yatýrýmcýlar yeni duyuyor olsa bile, bilinçli küçük büyük tüm yatýrýmcý en baþýndan bu yana biliyor...bu yüzden en baþýndan beri zaten bunun iskonto edildiðinini söylüyoruz.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri