Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
188,10 10% 620,86 Mn 184,00 / 188,10
95,20 9.99% 440,92 Mn 92,00 / 95,20
9,25 9.99% 208,99 Mn 8,27 / 9,25
13,43 9.99% 366,72 Mn 12,00 / 13,43
18,71 9.99% 8,12 Mr 16,77 / 18,71
20,16 -10% 110,15 Mn 20,16 / 21,72
128,00 -9.99% 379,92 Mn 128,00 / 135,50
39,70 -9.98% 952,59 Mn 39,70 / 46,00
149,00 -9.97% 1,43 Mr 149,00 / 157,50
537,50 -9.89% 3,09 Mr 537,00 / 566,00
3,38 -4.52% 14,81 Mr 3,38 / 3,64
18,71 9.99% 8,12 Mr 16,77 / 18,71
335,00 -1.33% 7,87 Mr 322,00 / 340,00
40,90 0.1% 6,12 Mr 40,46 / 41,40
74,35 -1.98% 5,47 Mr 74,20 / 76,20
20,76 -2.08% 699,70 Mn 20,68 / 21,38
422,75 -2.08% 3,72 Mr 421,50 / 433,25
335,00 -1.33% 7,87 Mr 322,00 / 340,00
788,50 1.81% 3,93 Mr 787,00 / 811,50
101,80 0.89% 429,74 Mn 101,30 / 104,80
116,80 0.34% 343,51 Mn 115,90 / 117,70
422,75 -2.08% 3,72 Mr 421,50 / 433,25
36,16 0.44% 91,80 Mn 35,46 / 36,40
11,42 2.15% 369,14 Mn 11,10 / 11,50
85,85 -2.66% 691,76 Mn 84,20 / 87,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 115/725 ÝlkÝlk ... 1565105113114115116117125165215615 ... SonSon
Arama sonucu : 5798 madde; 913 - 920 arasý.

Konu: DEVA - Deva Holding

1.  Alýntý Originally Posted by garipy Yazýyý Oku
    Yardýmcý iliþkileri Gülseren haným ile telefonda görüþtüm . Edindiðim bilgiler

- ilaç zammý bakanlýktan talep ediliyor ama sene içerisinde 2. Bir zam olacaðý konusunda ümitli deðiliz.

- ilaç yokluðu konusunda piyasada çok önemli bir ilaç yokluðu yok . Yabancýlar pazar kaybetmemek için satmaya devam ediyorlar

- Bakanlýk pahalý ilaçlar konusunda zorluklar çýkarýyor . Örneðin göz damlasý (desporex den bahsediyor sanýrým ) için 3 doktor onayý getirmek gibi.

- Yatýrýmcý iliþkileri daha aktif olmasý gerektiðini söyledim . Mesala ruhsat alýnan ilaçlarýn KAP'a atýlmasý . ( Ruhsat alýnan ilaçlarýn ciro da pay almasýnýn zaman aldýðýný belkide hiçbir zaman istenilen seviyeye ulaþamayacaðý için kap atmak istemiyoruz dedi. Kap atarsak ve ilaç istenilen ciroya ulasamazsa yatýrýmcýyý yanlýþ yönlendirmiþ oluruz dedi)

- (brüt kar marjinin yükselmesini sordum) hammadde olarak 10 aylýk stok tuttuklarýný bu sayede zam döngüleri den olumlu faydalandýklarýný belirtti. Hammadde alýrken þirketin elinin çok güçlü olduðunu ve çok rekabetçi fiyatlarla hammadde aldýklarýný belirtti.

MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    paylaþým için teþekkürler. hammadde konusunda söyledikleri deðerli ve önemli bilgidir. karþýlýðýný Q1 ve sonraki 2-3 çeyrekte görüyor olmalýyýz.

ruhsat konusunda belirttiði argümanlar bence geçerli deðil.. çünkü, "x ürünü ruhsatýný aldým" demesi yada "x molekülünü sentezledik" demesi yeterlidir.. ciro tahmini vermesi þart deðildir. ruhsatý zaten titck sitesinden de görüyoruz ama hiç bakmayanlar için faydalý bir bildirimdir. molekülü sentezlediðinde ise; "x molekülü sentezledik ve 2022 TR pazarý cirosu xyz TLdir" demesi yeterlidir. kendisi için bir ciro taahhüdü yapmýyor ki...

ayrýca, yýla baþlamadan önce yýlýn tahmini ciro ve karlýlýk beklentisini beyan eden þirketler var. deva da hiç deðilse, þubat zammý belli olduktan sonra yýllýk ciro beklentisini beyan ederse bu dahi deðerli bir bilgi olur. bildirecekleri rakam tahmindir zaten.. bunu da her 3 çeyreklik faaliyet raporunda revize edebilir...

2.  Alýntý Originally Posted by yarýmada Yazýyý Oku
    Bu konu da defalarca yazýldý. Deva 9 ay gibi çok uzun sayýlabilecek bir stok tutma süresi ile gittiði için eurodaki artýþýn hammadde bakýmýndan olumsuz etkisini görene kadar ilaca yeniden zam geliyor. Mevcut kur þirketi 2022 yýlýnýn sonuna doðru olumsuz etkilemeye baþlar ondan sonra da zaten 2023 yýlý zammý gelir. Mesela þirket þu an 2021 yýlý ortalarýnda (euro 10 lira civarý) aldýðý hammadde ile üretilen ürünleri satýyor olmalý ama ilaca zam geliyor.
    Stok konusunda daha önce yaptýðým yorum bu yöndeydi. Stoktan dolayý hammadde etkisini hissetmeden ilaca zam geliyor. Döngüsellik dediði konu bu.

3. Hocam iyi yapmýþsýnýz en azýndan aklýnýza takýlan sorulara 1.aðýzdan cevap almýþsýnýz…
    Yeni ruhsatlarla ilgili ben burada birkaç kez yazdým, çok abartmayalým bu konuyu diye, yeni bir ilacýn pazardan pay almasý çok uzun süren bir iþ , hatta belli bir süre ciddi yük, pazardan pay alamazsa da ciddi zarardýr.
    Gülseren hanýmýn dediði 3 hekim onayýna gelirse , sgk nýn verdiði nadir doðru kararlardan biridir, Depores, tek hekim ile reçete ve rapor edilebilirlerken rakibi restasis ile birlikte birçok eczanenin cirosunun 1. veya 2. sýrada yer tutan bir ürün olmuþtu. Bu ürünün çok daha ucuzu olan yine devanýn pazarda ürünü olan novaqua , resfresh gibi suni göz yaþýnýn yetersiz olduðu durumda tercih ediliyor . artýk. Neticede sgk nýn da bir bütçesi var ve bu bütçeyi en doðru þekilde kullanmak istiyor.
    Niye bu kadar ruhsat alýndýðýný inanýn ben de anlayamýyorum ? Geçenlerde ventolin þuruba ruhsat aldýlar mesela , nerdeyse hiç satýlmayan bir ürün artýk , kendi yorumum türkiye’den daha kötü ilaç endüstrisi olan ülkelere ilaç satabilmek herhalde diye düþünüyorum. örneðin afrika ülkeleri , ortadoðu, türki cumhuriyetler, kafkasya gibi.. bol ürün çeþidi cazip olabilir týrla mal gönderirken … Gerçi þirket daha çok avrupa’ya kanada’ya abd’ye ilaç satacaðým diyor benim umduklarýmla çeliþiyor…
    -Evet ilaç yokluðu ciddi derecede azaldý ama tamamen bitmedi. ama þuan aralýk ve ocak ayýna göre çok rahatladý doðrudur.
    Zam konusuna gelince , ifk güncellemesi, genelde asgari ücret zammýyla paralel gidiyor.. yaza %25 zam olacaðýna dair sektörde çok ciddi söylenti var ama sektörün tüm paydaþlarýnýn bu konuda 2. beklentisi de lütfen fiyat geçiþini biz dahil kimseye söylemeyin þeklinde , yoksa aralýk ocakta olduðu gibi aspirin , gripin bile bulamýyor vatandaþ maalesef… tabiri caizse ortalýk toz duman oluyor

4.  Alýntý Originally Posted by garipy Yazýyý Oku
    Sayýn pharmacIEn, sektör aðýr enflasyon ve kur ayaklarýndan geçtiðimiz bir dönemde bildiðiniz gibi ilaç fiyatlarý çok geride kaldý. Baþýnda ilaç yokluðu hakkýnda haberler var ama çok yoðun deðil . Mahallede eczacýya sordum eskiye nazaran bir yokluk var ama durum çokta kötü deðil dedi.

Þimdi sorum þu olacak enflasyonun çok altýnda zam alan ve Euro kurunun çok gerisinde kalan ilaç fiyatlarý konusunda üreticilerin hiç iradesi yok mu ? Yada sektör fiyatlardan çok ta rahatsýz deðil mi?

sektörün maalesef hiç bir iradesi yok, rahatsýzlýk duysa da yok memnun olsada yok , türkiye’de satýlan her ilacýn %90 dan fazlasýný sgk ödüyor fiyatý da saðlýk bakanlýðý belirliyor. hammadde euro’ya baðlý pahalandý ama asýl külfet diðer maliyetlerde þiþe , paket , blister gibi ambalaj maliyetleri , asýl sorun türkiye’de üretilmeyen ilaçlarda ben onlara ayrý bir parantez açýlarak yeni bir fiyat güncellenmesini bekliyorum. bunun da devaya bir faydasý olmaz elbette. ama þöyle bir durum var , devanýn jenerik ürettiði ürünlerin bazýlarýný hâla avrupa’daki fabrikalarýnda üreten firmalar var , onlar için durum iç açýcý deðil, örneðin novaqua, orjinali refresh artýk türkiye’de yok gibi birþey , 31 tl fiyatý , 2 euro … 2 euro’ya býrak avrupa’dan ilacý su getiremezsin þu ortamda,
    örnek depores , orjinali refreshde olduðu gibi allergan firmasýnda , ama türkiye’de abdi ibrahim pazarlýyor … ilacýn etiket fiyatý 698 tl kamu fiyatý yani sgk nýn ödediði 391 tl… pazar lideri restasis , çok agresif çalýþýldý piyasaya ilk girdiðinde ama bu fiyatlarla ithal edip agresif çalýþmak zor bence bu da devaya yarar , bunun gibi 2-3 örnek daha var… sözün özü mevcut þartlar türkiye ilaç pazarýnda tüm üreticileri zorluyor ama yerli firmalar bundan daha az etkilenecek diye düþünüyorum , bu durumu pazardan daha fazla pay alarak lehine çevirmesi muhtemel beklentimdir.

5. Yanýtlar için çok teþekkürler sayýn @pharmaclEn þuan ki fiyatlar ile sektör negatif ayrisiyor ve doðal olarak borsa fiyatlamasi da kýsa vadede olumlu deðil . Ama orta , uzun vadede iyi yerlere gelecegimiz kesin . Benim portföyümde en yüksek agrilikli hisse olmasý münasebetiyle biraz can sýkacak. Ýnanýn deva benim için artýk tek hisse gibi. Portföyümde diðer hisseler fiyatýna bile bakmadigim oluyor belkide diðer pozisyonlarýn iyi kar rakamlarý yazdýðý içinde olabilir.
     Alýntý Originally Posted by pharmacIEn Yazýyý Oku
    sektörün maalesef hiç bir iradesi yok, rahatsýzlýk duysa da yok memnun olsada yok , türkiye�de satýlan her ilacýn %90 dan fazlasýný sgk ödüyor fiyatý da saðlýk bakanlýðý belirliyor. hammadde euro�ya baðlý pahalandý ama asýl külfet diðer maliyetlerde þiþe , paket , blister gibi ambalaj maliyetleri , asýl sorun türkiye�de üretilmeyen ilaçlarda ben onlara ayrý bir parantez açýlarak yeni bir fiyat güncellenmesini bekliyorum. bunun da devaya bir faydasý olmaz elbette. ama þöyle bir durum var , devanýn jenerik ürettiði ürünlerin bazýlarýný hâla avrupa�daki fabrikalarýnda üreten firmalar var , onlar için durum iç açýcý deðil, örneðin novaqua, orjinali refresh artýk türkiye�de yok gibi birþey , 31 tl fiyatý , 2 euro � 2 euro�ya býrak avrupa�dan ilacý su getiremezsin þu ortamda,
    örnek depores , orjinali refreshde olduðu gibi allergan firmasýnda , ama türkiye�de abdi ibrahim pazarlýyor � ilacýn etiket fiyatý 698 tl kamu fiyatý yani sgk nýn ödediði 391 tl� pazar lideri restasis , çok agresif çalýþýldý piyasaya ilk girdiðinde ama bu fiyatlarla ithal edip agresif çalýþmak zor bence bu da devaya yarar , bunun gibi 2-3 örnek daha var� sözün özü mevcut þartlar türkiye ilaç pazarýnda tüm üreticileri zorluyor ama yerli firmalar bundan daha az etkilenecek diye düþünüyorum , bu durumu pazardan daha fazla pay alarak lehine çevirmesi muhtemel beklentimdir.

6.  Alýntý Originally Posted by Maslak1 Yazýyý Oku
    paylaþým için teþekkürler. hammadde konusunda söyledikleri deðerli ve önemli bilgidir. karþýlýðýný Q1 ve sonraki 2-3 çeyrekte görüyor olmalýyýz.

ruhsat konusunda belirttiði argümanlar bence geçerli deðil.. çünkü, "x ürünü ruhsatýný aldým" demesi yada "x molekülünü sentezledik" demesi yeterlidir.. ciro tahmini vermesi þart deðildir. ruhsatý zaten titck sitesinden de görüyoruz ama hiç bakmayanlar için faydalý bir bildirimdir. molekülü sentezlediðinde ise; "x molekülü sentezledik ve 2022 TR pazarý cirosu xyz TLdir" demesi yeterlidir. kendisi için bir ciro taahhüdü yapmýyor ki...

ayrýca, yýla baþlamadan önce yýlýn tahmini ciro ve karlýlýk beklentisini beyan eden þirketler var. deva da hiç deðilse, þubat zammý belli olduktan sonra yýllýk ciro beklentisini beyan ederse bu dahi deðerli bir bilgi olur. bildirecekleri rakam tahmindir zaten.. bunu da her 3 çeyreklik faaliyet raporunda revize edebilir...
    Hocam haklý olabilirsiniz ama bunun neye faydasý olacak bilemiyorum ,þu jeneriði ürettik þu kadar hedefimiz var denilse hadi biraz daha alayým mý diyecek yatýrýmcý , þu an bist’teki tek ilaç firmasý sayýlýr. Nobel abdi ibrahim bilim de olsa sahadaki rekabet bist’e de yansýr, bu tür açýklamalar duyarýz , bu þirketin hissesinin gerçek fiyatýna gitmemesin asýl sebebi doðru karþýlaþtýrma yapýlacak baþka hisse yok. o yüzden yorumlar bist’in genel deðerlendirmesi dahilinde oluyor. ille de duyacaðýz denilirse de sizin dediðiniz gibi deðilde þöyle olabilir ; bu çeyrekte ruhsatýný yeni alýp ürettiðimiz ilaçlardan bilançomuza -xyz þu kadar maliyet yansýmýþtýr.

7.  Alýntý Originally Posted by garipy Yazýyý Oku
    Yanýtlar için çok teþekkürler sayýn @pharmaclEn þuan ki fiyatlar ile sektör negatif ayrisiyor ve doðal olarak borsa fiyatlamasi da kýsa vadede olumlu deðil . Ama orta , uzun vadede iyi yerlere gelecegimiz kesin . Benim portföyümde en yüksek agrilikli hisse olmasý münasebetiyle biraz can sýkacak. Ýnanýn deva benim için artýk tek hisse gibi. Portföyümde diðer hisseler fiyatýna bile bakmadigim oluyor belkide diðer pozisyonlarýn iyi kar rakamlarý yazdýðý içinde olabilir.

Hocam bu tür þirketlerin hissesi en çok bilanço haberini sever, aralardaki dalgalanmalarý iyi takip etmek lazýmdýr. rusya-ukrayna savaþý baþladýðýnda deva 32-33 seviyesinden 28 tl ye çekildi thy 30 dan 25 e ereðli 30 dan 25 e çekildi … ereðli temettüsü ile þimdi 40 tl thy de hareket baþladý 37-38 tl þu an… geri çekilme yaþandýktan sonra deva dan çok daha cazip (bist 1880 iken) 40-50 hissse ortaya çýktý… (örnek : egeseramik 14 tl idi) biz hâla o þirketlerin arkasýndan bakýyoruz. maalesef bizim güzelim bilanço güme gitti … yoksa bu fiyatlarda kalmasý mümkün deðildi. ardýndan açýklanan düþük temettü ve imtiyazlý paylara maximum düzeyde temettü þirkete olan güveni azalttý … Bist te hâla küçük yatýrýmcý çýlgýnca temettü hissesi alýyor. Tavsiye vermek haddime deðil ama bu geçiþleri iyi deðerlendirmek gerekiyor , takdir edersiniz ki bir hisse senedi iþlem gördüðü pazarda sürekli cazip olamaz.

8. Dediðinize sonuna kadar katýlýyorum. Anlýk avantajlý þirketi seçip pozisyon deðiþmek önemli ama ben o konuda baþarýsýzým. Aylardýr takip edip öðrenmeye çalýþtýðým þirketi karcýrma korkusu. O nedenle mevcut lotlarimi bekletip. Yeni para giriþini farklý þirketlerde deðerlendiriyorum.
     Alýntý Originally Posted by pharmacIEn Yazýyý Oku
    Hocam bu tür þirketlerin hissesi en çok bilanço haberini sever, aralardaki dalgalanmalarý iyi takip etmek lazýmdýr. rusya-ukrayna savaþý baþladýðýnda deva 32-33 seviyesinden 28 tl ye çekildi thy 30 dan 25 e ereðli 30 dan 25 e çekildi â�¦ ereðli temettüsü ile þimdi 40 tl thy de hareket baþladý 37-38 tl þu anâ�¦ geri çekilme yaþandýktan sonra deva dan çok daha cazip (bist 1880 iken) 40-50 hissse ortaya çýktýâ�¦ (örnek : egeseramik 14 tl idi) biz hâla o þirketlerin arkasýndan bakýyoruz. maalesef bizim güzelim bilanço güme gitti â�¦ yoksa bu fiyatlarda kalmasý mümkün deðildi. ardýndan açýklanan düþük temettü ve imtiyazlý paylara maximum düzeyde temettü þirkete olan güveni azalttý â�¦ Bist te hâla küçük yatýrýmcý çýlgýnca temettü hissesi alýyor. Tavsiye vermek haddime deðil ama bu geçiþleri iyi deðerlendirmek gerekiyor , takdir edersiniz ki bir hisse senedi iþlem gördüðü pazarda sürekli cazip olamaz.

Sayfa 115/725 ÝlkÝlk ... 1565105113114115116117125165215615 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •