Originally Posted by
pharmacIEn
sektörün maalesef hiç bir iradesi yok, rahatsýzlýk duysa da yok memnun olsada yok , türkiye�de satýlan her ilacýn %90 dan fazlasýný sgk ödüyor fiyatý da saðlýk bakanlýðý belirliyor. hammadde euro�ya baðlý pahalandý ama asýl külfet diðer maliyetlerde þiþe , paket , blister gibi ambalaj maliyetleri , asýl sorun türkiye�de üretilmeyen ilaçlarda ben onlara ayrý bir parantez açýlarak yeni bir fiyat güncellenmesini bekliyorum. bunun da devaya bir faydasý olmaz elbette. ama þöyle bir durum var , devanýn jenerik ürettiði ürünlerin bazýlarýný hâla avrupa�daki fabrikalarýnda üreten firmalar var , onlar için durum iç açýcý deðil, örneðin novaqua, orjinali refresh artýk türkiye�de yok gibi birþey , 31 tl fiyatý , 2 euro � 2 euro�ya býrak avrupa�dan ilacý su getiremezsin þu ortamda,
örnek depores , orjinali refreshde olduðu gibi allergan firmasýnda , ama türkiye�de abdi ibrahim pazarlýyor � ilacýn etiket fiyatý 698 tl kamu fiyatý yani sgk nýn ödediði 391 tl� pazar lideri restasis , çok agresif çalýþýldý piyasaya ilk girdiðinde ama bu fiyatlarla ithal edip agresif çalýþmak zor bence bu da devaya yarar , bunun gibi 2-3 örnek daha var� sözün özü mevcut þartlar türkiye ilaç pazarýnda tüm üreticileri zorluyor ama yerli firmalar bundan daha az etkilenecek diye düþünüyorum , bu durumu pazardan daha fazla pay alarak lehine çevirmesi muhtemel beklentimdir.
Yer Ýmleri