6 nolu dipnot:
"........Þirketin ayrýca Tübitak programý kapsamýnda desteklenmekte olan biyoteknoloji projesi 2021 yýlýnda tamamlanmýþtýr............"
bekleyeceðimiz sonraki aþama, ürünün ruhsatlanmasý olacaktýr.
6 nolu dipnot:
"........Þirketin ayrýca Tübitak programý kapsamýnda desteklenmekte olan biyoteknoloji projesi 2021 yýlýnda tamamlanmýþtýr............"
bekleyeceðimiz sonraki aþama, ürünün ruhsatlanmasý olacaktýr.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
deðerli yorumlarýnýz hepinize çok teþekkür ederim
Sayýn Maslak1 yazarken bir klavye azizliði oldu sanýrým . 16 nolu dipnot olacak.MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu sene baþýnda sektörden arkadaþlar ilaç fiyatlarýnýn düþüklüðü ve ilaca erisimin zorlaþmasý nedeniyle promosyon ürünlerin azaldýðýndan bahsetmiþti ama finansal rapora baktýðýmýzda durum öyle deðil.
2021/3 promosyon ve reklam ürün harcamasý 3.2 milyon iken 2022/3 promosyon ve reklam ürün harcamasý 8.9 milyon olmuþ.
Ciroda yaþanan oransal artýþ %65 olmasýna raðmen promosyon ürün artýþý 3 kat olmuþ. Firmaya konu hakkýnda mail atacaðým. Konu hakkýnda bilgisi olan arkadaþ varsa paylaþýrsa sevinirim.
Birde enerji giderleri (600 bin /2.4 milyon) 4 e katlamýþ .
MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sayýn garipy, düzeltme için teþekkürler; 16 nolu dipnottur..
konuyu kýsa geçtik ama devanýn son 4 yýlda gerçekleþtirdiði finansal dönüþüm (ki 10 yýldýr devam eden ar-ge iþlerinþin sonucudur) açýsýndan biyoteknoloji çok önem yeni bir geliþim alanýdýr (diðerleri top 20 molecule Türkiye lansmanlarý, dýþ piyasa satýþlarý).. 5-6 ay evvel kabaca 2022 için biyoteknoloji TR ilaç tüketim tahmini yapmýþtým.. yanlýþ hazýtlamýyorsam; 20 milyar TLYe yakýn bir rakam bulmuþtum.. bunun neredeyse, tamamý ithaldir.. yerli olarak üretilen kýsým bir kaç molekülden ibarettir..
Anlýyoruz ki devanýn TÜBÞTAKça desteklenmiþ en az 1 biyoteknoloji molekülü var (TÜBÝTAK desteðinin parsal önemini bir deðer atfetmiyorum; asýld eðer þudur: TÜBÝTAK sadece yerkli ekonomi için önemli sanayi projelkerini destekliyor.. yani büyük ihtimal bu molekül ithalatý çok olan moleküllerden biri).. Devanýn bþiotech yatýrýmý bitti / bitmek üzere (öyle bilgi vermiþlerdi).. Ar-gede 4-5 tane biotech molekülleri olduðunu tahmin ediyorum (az sayý feasible olmýyor).
UV deva yatýrýmcýsý mutlaka biþotech iþinde devanýn ne yaptýðýný takip etmeli.. önerim budur.
durum þudur:
enerji giderleri:
1-baktýðýnýz kýsýmda da gördüðünüz üzere; 4 katýna çýkmýþtýr.. son zamlarla yýllýk etki bunun da üeirne çýkabilir. bu sadece fiyat etkisidir (pazarlama olduðu için üretim ve yeni fabrika etkisi yok).. "enerji yoðun üretitim yapan sanayi þirketlerinin vay haline!" diyelim..
2-verdiðiniz mutlak deðer rakam ise sadece pazarlama gideri içindeki masraftýr (bkz 23.ii ve 24); üretimdekileri içermemektedir. GÜG içinda tahminime göre 20-25 milyon TLlik daha enerji gideri olabilir.. JCR raporuan girmesi için rakamýn büyük olmasý gerekli. enerji tüketimi hk tecrübeme göre rakam yýllýkta 80-100 milyona ulaþabilir.. ilaç firmasý iiçin büyük rakam.. aðýr sanayi ve yüksek enerji tüketimi yapan sanayi þirketleri için gerçekten koþullar zor..
promosyon giderleri:
piyasada azalamkta olan gifder eczanelere verilen "10 alana 3 bedava" þeklinde olan daðýtým kanalý iskontolarýdýr.. bu rakalar da brüt satýþtan indirim olarak gelir tablosuna yansýr.. pazarlama giderine yazýlmaz.. pazarlama kýsmýnda gördüðünüz rakamlarsa, hekim ziyaretlerinde helimlere býrakýlan, kullanýlan tanýtým malzemeleri, ezanelere býrakýlan tanýtm malzemeleri vbdir. bu kýsýmdaki artýþýn 2 sebebi var: 1- artan fiyatlar, 2-geçen sene ilk çeyrekte covid etkisi ile tanýtýmlarý firmalar kýsýtlmaýþtý ve bu nedenle de tüketim (miiktar etkisi) az olmuþtu.
Teþekkürler sayýn Maslak1 çok aydýnlatýcý . Üretimde kullanýlan enerji bile tek baþýna brüt marjý baskilamistir diyebiliriz .
Bilançoda pozitif unsurlardan biriside genel yönetim giderlerinin makul seviyelerde tutulabilmesi .
Sene baþýnda konuþmuþtuk 9-10 aylýk yüklü bir stok tutulduðu . Bu hammadde stoku için kredi ile finanse edilmiþ anladýðým kadarýyla .
Bize flash bir bilanço için
Müthiþ bir ihracat patlamasý yada Rivelime , desporex tarzý 2-3 ürün lazým .
1 yýllýk yani kisa vadede böyle bir ürün çýkma ihtimali nekadar doðru olur acaba ?
MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri