Prens Salman ile yüklü bir swap anlaþmasý yapýldý anlaþýlan.Yoksa Döviz neden böyle sert düþsünki.Yarin sürprizler olabilir borsada.
Prens Salman ile yüklü bir swap anlaþmasý yapýldý anlaþýlan.Yoksa Döviz neden böyle sert düþsünki.Yarin sürprizler olabilir borsada.
Aktiflerinde döviz bulunduran þirketler..
Bu döviz miktarý aktif büyüklüðün veya hasýlatýn (hangisi daha büyükse ) % 10 u nu geçerse..
TL kredi kullanamayacak.. Döviz tutma.. Dövizini sat.. TL borcunu öyle öde.. deniliyor..
Þirketlerin elindeki dövize göz dikildi yani..![]()
Yatýrým tavsiyesi deðildir,subjektif ve yanýlma olasýlýðý da bulunan þahsi fikirlerimdir.
Yeni krediler için geçerli. Bizimkiler bol bol tl kredi kullanmýþtý, ort. vade de uzun sayýlýr. Ýlerleyen aylarda yeni kredi ihtiyacý olursa da, 1,5 milyar tl lik döviz var, onlardan bozsun bir zahmet.
Bence, þirketlerden çok döviz satýþý gelmez. Deva da satmaz, ihtiyacý olursa tl kredi çekmez, dövizinden bozar sadece.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Ýthalatýn finansmaný ve kur riskini hedge etmek için tuttuklarý dövizi bozacaklarýný sanmýyorum . Diðer taraftan firmanýn faaliyetlerinin finansmaný için de nakit kredi eriþimine ihtiyacý var. Benim fikrim , ya ileride planladýðý ithalatýný öne çekecek yada nakit varlýðý sistem dýþýna çeþitli yollarla çýkararak kredi eriþimine imkan saðlayacak. Firma zaten kur sabitlemesinden dolayý regüle olan piyasada , hiper enflasyonist ortama girerken faaliyetlerinden para kazanmada büyük sýkýntý çekerken , bir de firmanýn cash flow unu kritik derecede etkileyecek bu kismi sermaye kontrolü firmanýn nakit akýþýný bozacaktýr. Bu ülkede yatýrým yapan , ticaret yapmaya çalýþan Don Kiþot lara Allah kolaylýk versin.
Sevgilerimle.
Bu kadar Bist þirketi icerisinde nasýl olmuþsa 4. sýrada....
https://twitter.com/ibrahim___ethem/...mHvGs6VdA&s=19
2 ihtimal olabilir mi diye düþünüyorum
1 . Sermaye artýrýmý
2 .Hisse geri alimi
Uzun süredir taþýyorum. Bakalým ne olacak
Deva, uzun zamandýr TL kredi taþýrken ayný zamanda döviz mevduat taþýyor. Þirket bundan özellikle son 1 yýlda finansal olarak faydalandý. 1 yýl önceki 100 tl kredi, bugün faizle birlitke 130-135 tl civarýna ulaþmýþ olabilir. 1 yýl önceki 100 tl muadili döviz ise bugün 200 tl muadili dövizden fazla ediyor.. Kambiyo karý tekerrürü olan bir þey olmadýýðý için kar bazlý çarpanlarda bist fiyatlamasý açýsýndan pek bir deðeri yok. Ancak, þirket bu politika ile son 1 yýlda özkaynak miktarýný piyasa deðerinin neredeyse %15i kadar miktarda artýrdý. Azýmsanacak bir tutar deðil.. Net borçululuðu þirkletin cesametine göre daha da önemsizleþti.
Yeni getirilen mevzuatla Deva þunlarý dikkate almalý.
Mevcut hedge (cash flow hedge; döviz tutmasý bu imkaný saðlýyor) politikasýndan vazgeçmemeli. Bunun için de;
Kredi tarafýnda:
1-spot veya rotatif kredi yerine kabil-i rücu faktoringi düþünmeli (ayný çek listesini 2-3 faktoring firmasýna verin, çekler karsýsýnda en çok nakti hangi factoring firmasý verirse, en iyi fiyatý ondan almýþsýnýzýdýr. Fiyatýn Spot kredi ile karþýlaþtýrmasý: faktoringe verilen çeklerin ortalama vadesine bakýn; ayný vadedeki spot fiyatý bankadan sorun.. çekler kaþýlýðýnda bankadan alýnan naktin ortalama valöre denk gelen zýmni (implicit) faizi hesap edip, spotla karþýlaþtýrýn.. cevap oradadýr)..
2-kredi ihtiyacýnýn bir kýsmý için tahvil çýkarýlmalý. Ola ki finansal borçlarý erken tasfiye etmek isterseniz, tahvil geri alýmý düþünürsünüz.
Plasman tarafýnda:
1-kýsmen KKM düþünün (3 aylýk birden fazla sözleþme)
2-türev ürünleri düþünün.. bankaya tl plase ederek ayný bankadan forward sözleþme yaparsanýz, maliyeti düþürme imkanýnýz olur (mevduattaki tlyi teminat gösterin)..
(kv döviz ihtiyacý için kv forward kontrat, orta ve uv için ise, kkm olabilir.. kkm yi birden fazla sözleþme ile yapýn.. ola ki vadeden önce bozmak gerekirse kayýp kýsmi olur..)
3-mecbur kalýrsanýz altýn alýn, diðer türev ürünlere bakýn.. bankalar size özel opsiyonlar üretebilirler.
4-transfer fiyatlamasýnda karýn bir kýsmý iþtirakte kalýrsa, TRdeki bu yeni mevzuat dýþý kalmýþ olabilir (emin de deðilim).. burdaki alan dardýr (iþtirake satýþ az olduðu için). Iþtirakte kalan kardan KV teþviði kullanamazsýnýz ama kullanmadðýnýz kv teþviði ziyan olmuyor; bakiyenin her yýl yeniden deðerleme olaný ile artýrýlarak ileriki yýllara taþýnýyor.
Ta ki; ürün ihracatý, ithalatýn %60-70ine ulaþana dek, bilançoda (aktif ve pasif yönetiminde) saðlam durun.. menzil uzun, hedef büyük. Iþinizi iyi yapmak konusunda size güveniyorum..
Ey Deva yönetimi, fazla para kalýrsa hisse geri alýmýný da düþünün![]()
..
not: vakitsizlikten dolayý mevzuatýn orijinalini okumadým.. umarým orijinal yasa metninde faktoring vs de yasaklayan bir konu olmamýþtýr..
Yer Ýmleri