Devada yorum ve analizlerine çok deðer verdiðim baþta maslak1 olmak üzere 3-4 arkadaþ vardý. Onlardan bilanço sonrasý güzel analizler okurduk. Umarým bir þeyler yazarlar yine, hisseden çýkmýþ da olabilirler. Bu çok önemli deðil benim için.
Zira baþkasýnýn pozisyonuyla ilgilenmem, yazdýklarý, yorumlarý ve analizleriyle ilgilenirim. Mesela hissede pozu olmasýna raðmen yorumlarýný aþýrý negatif bulduklarým da var.
Benim için pozu olsun olmasýn, sektör ve hisse hakkýndaki iþ sonuçlarýna dönük yorumlar, analizler ve bu analizlerin objektif olmasý önemli.
Bu baðlamda, tek yaptýðý hisse fiyatý üzerinden eleþtiri yapmak olanlar da ilgi alanýmda deðil. Zira grafiklere ben de bakýyorum, uzun vade hisse satma/tutma kararýmý bilançolar bozulmadan deðiþtirmiyorum, yeter ki bilançolar iyi olsun.
2023 hem sektör, hem de deva için bir patlama yýlý olabilir, oldu oldu, olmadý ben de vedalaþýrým gerekirse.
Not: Twitter da yazdýklarýma imkaný olan göz atabilir, bu çeyrekte aþýrý yüksrlmiþ pazarlama giderlerini ve yeni yatýrým kaynaklý artan finansman maliyetlerini önemli buluyorum. Zaten net karý düþüren en önemli kalem de bu. Ýþin komiði bu amaçlarla yapýlan harcamalarý agresif büyüme çabasý olarak görüyorum, ve þifdetle destekliyorum.
Tabi bir de ilk yarýda büyük sayýlabilecek 200 milyon arge, 200 milyon fabrika yatýrýmý var(160 milyonu yeni onkoloji-biotech fabrika yatýrýmý için)
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Deðerli Ortak,
Hissedeki pozsiyonum deðiþmedi. Bir miktar diðer hissemle alýþ - satýþ yaptým (uygun paritede %10-15 ile). Toplam varlýk portföyümden biste bir miktar daha yatýrým yaptým ( bu enflasyon ortamýnda organize piyaslar bakýmýndan bistten daha ucuz yerde varlýk bulmak çok zor.. bir de son CDS hareketi öncesi eorubondlar.. hiç böyle %12leri falan hatýrlamýyorum).. Biste yeni ayýrdýðým kýsmý diðer hissem lehine kullandým. Bununla beraber; Deva, hala açýk ara en büyük paya sahiptir.
1 - 1.5 yýlda BÝSTte Deva için fiyatlama bakýmýndan kötü bir dönem geçirdiðimiz doðrudur. Bunda da pademinin kötü döneminde þirket akut iþinin olumsuz etkilenmesi etken oldu. Diðer bir konu da; olduðundan daha fazla deðer atfedilen temettü imtiyazý konusu. Birinci konuyu aþtýk; sektörde rekor adetsel büyümeler var. Sendika sayfalarýndan görülebilir; tarihsel kutu büyümeleri %4 civarý iken; ilk 6 ayda %20 civarý kutu büyümesi var.. Stagflasyon da olsa, küçülmede beraberinde enflasyon da olsa bu büyümenin önüne geçemeyecek (mevcut ilac ekosistemi deðiþmedikçe). Bunda pandemiden çýkýþýn büyük etkisi var: pandemide olmayan epideminin ortaya çýkýþý, ertelenmiþ medical ihtiyaçlar vb .. bir diðer sebep de ilacýn finansmanýn cepten yapýlMIyor oluþu (halk fakirleþse dahi, ilacýn bedeli SGKca ödendiði için tüketimde fakirleþme kaynaklý bir olumsuzluk olmuyor).. Fiyat konusu ise, ilk 6 ayda oldukça mütevazi idi (enflasyonla ve kur artýþý ile karþýlaþtýrýnca). Buna ragmen Deva oldukça yüksek bir ciro büyümesi saðladý. Tebrikler
Finansallara baktým (Cuma akþamý) ve en çok merak ettiðimde 2.çeyrekteki brut kar marjý idi. Bu rakam bize kalan 6 ay hakkýnda fikir veriyor durumda. Herkes kendi kur tahminini yapabilir, fiyat ise 9 Temmuzda %25-%50 arasýnda arttý. Alt sýnýr %25. Fiyat korumalý ürün kategorisinde; %25 zam sonrasýnda maks %20 daha eklendi. Bu ürünlerde zam %50 maks artmýþ oldu (bileþik etki). Keþke þirket potföy paçal fiyatýnýn ne kadar arttýðýný anons etse (etmez tabi ki.. .. sorun deðil.. dileyen webden fiyatlara marka bazýnda bakabilir ve bir fikir elde edebilir).. Mevcut kutu büyümesi azalarak devam etse dahi bu ek zamla bu yýlki ciroyu, tahminlenen TR tüketici enflasyon artýþýnýn çok üzerinde tamamlayacaðýz gibi görünüyor. Kurda yeni bir patlama olmazsa, Q2deki %55lik marjýn epey üzerine çýkmamýz olasý (þirketin fifo veya aðýrlýklý ortalmaadan hangisini kullandýðýný bilsem daha keskin muhakeme yapabilirim).
Ihracat büyümesi, hayvan saðlýðýnda marj daralmasý, KKM yapmalarý (bu kýsmý kurla deðil, faizle dönem sonu deðerlendirmesi yaptýklarýný tahnmin ediyorum. Burda park etmiþ bir kur gelirimiz olacak), portföye usd bazlý Eurobond (umarým cds 900lerde iken almýþ olsunlar) dahil etmeleri, stoklar, alacaklar vb baktým..
Özetle: satýþlardan memnunum.. marjlarda daralma bekliyordum ama biliyordum ki 9 Temmuz zammý bu marjlarý yukarý çekecek (kurda ayrýca bir patlama olmazsa)..
Yatýrýmlar hem fabrika hem de ar-ge bazýnda devam etmiþ.
Ceviz aðacýný diktikten sonra ilk verimli mahsul 5. yýl civarýnda alýnýyor. Bu yýl ektim seneye mahsul olsun þeklinde bir durum yok. Ýlaç iþi de öyle; ar-genin ruhsatlý ürüne dönme süresi 5-9 yýl (biyoteknolojik iilaçta 9 yýl, kimyasal ilaçta ruhsat süreci dahil 5 yýl civarý.. istisna her zaman olur). Bugünkü Devayý oluþturan arge eforu 2010-2017 aralýðýna ait (ar-ge dpt 20210da kurulmuþtu). 2017den sonra olan ar-ge olaylarý bize 2022 ve sonrasýný hazýrlayacak. Þirket ar-geci sayýsýný yaklaþýk 400e çýkardý (Bu rakam deva ve TR için oldukça büyük bir rakam.. inceledim ve YD firmalar dahi karþýlaþtýrdým) bunlarýn ciro karþýlýðýný görüyoruz / göreceðiz.. Ýlaç iþi, gerçekten UV iþi. Ben de Devadaki yatýrýmýmý öyle görüyorum. Uluslararasý iþler minimum %30a ulaþmadan ve bitoteknolojik lansmanlar ciroya dönüþmeden çýkma planým yok. Umidim de þudur: bunlar oldukça ciro artacak, artan ciro da þirket swot analizinde tehdit ya da risk olarak görülen konularý bertaraf edecek, þirket bunlarla büyüyecek.
Temettü konusu: piyasanýn algýsýnýn deðiþtiremem ama %7.4lük imtiyaz ve %5lik YK üyeleri kar payýnýn deðeri benim için sadece o kadardýr. Þunu da kabul ederim; KYnýn beklentisi varken eþiðin bir týk üzeri daðýtýp KYye aþýrý negatif mesaj vermek hiç centilmence deðildir. Bu da doðrudur.. Burdaki algýnýn KY nezdinde deðiþtiði nokta; kar daðýtým oranýnýn %30-40 olduðu noktadýr. O zaman aritmetiðin nasýl çalýþtýðýný KY yaþayarak görmüþ olacak. Güvencem de þudur: Foncularýn da para almaya ihtiyacý var.. Onlarý durduran tek þek þirketin çok uygun bir ekosistemde çok ucuz ar-ge maliyeti ile çok iyi büyümesi ve deðiþen portföyle gelecek beklentisidir. Ben de onlarla bekliyor olacaðým (kiþisel finansal koþullarým ve þirketin temel koþullarý bozulmadýkça).
Özet: bakmak istediðim temel konu brut kar marjý idi (ki ordan Q3 ve Q4 tahmini yapayým). Beklentim olumludur.
Yeni gelen ve bistteki yeni arkadaþlara not: Benim vademin ucu açýktýr. 20212den beri hissedeyim. Gerekirse bir o kadar daha beklerim. UV kavramý benim için gerekirse 8-10 yýldýr. Devanýn bist fiyatlamasý sýklýkla düþük FK ile yapýlýyor. Dikkat.. Ýyi þirket, iyi hisse demek deðildir. Benim gibi tek hisseye aþýrý yüksek oranda yatýrým yapmak risklidir. Sabrýnýz yoksa ve vadeniz kýsa ise Deva sizin için iyi hisse olmayabilir. Dikkat.. Cauti ortaðýn dediði çok doðru bir rehberdir: Önce kendiniz ikna olun. Baþkalarýnýn söylediklerini de "fikir" mi, "nesnel bilgi" mi; süzgeçten geçirerek deðer atfedin.
selamlar
@maslak1 yorumlar için teþekkürler,
Twitter da yazdýklarýma bakabildin mi bilmiyorum, benzer þeyler yazdým ben de.
Ýmtiyaz muhabbetine hiç gerek yok, buraya takýlan .ok atma derdinde. Bu konuya takýlacaksan hiç bulaþma hisseye, vakit kaybetme.
Öte yandan benim en çok dikkatimi çeken 2. Çeyrekte promosyon harcamalarýnýn çok artmasý. Muhtemelen yeni ürünlerin agresif pazarlama faliyetlerinde fazla para harcandý.
Ayrýca yeni fabrikaya 160 milyon harcanmýþ, tek çeyrek için iyi para. Onkoloji-biyoteknoloji ürünleri sene sonuna kadar devreye girecek gibi.
Esas merak ettiðim yeni ruhsatý alýnan pahalý ürünlerin ciroya katkýsý, bu konuda bilgi bulabilen arkadaþ olsa harika olurdu. Þirkete sorsan, gak guk tan baþka bþf þey duymayýz.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri