Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
188,10 10% 634,38 Mn 184,00 / 188,10
22,00 10% 752,81 Mn 20,02 / 22,00
154,00 10% 180,13 Mn 135,80 / 154,00
18,71 9.99% 8,83 Mr 16,77 / 18,71
95,20 9.99% 449,09 Mn 92,00 / 95,20
20,16 -10% 115,24 Mn 20,16 / 21,72
22,68 -10% 273,05 Mn 22,68 / 25,00
128,00 -9.99% 414,10 Mn 128,00 / 135,50
39,70 -9.98% 1,04 Mr 39,70 / 46,00
149,00 -9.97% 1,45 Mr 149,00 / 157,50
3,23 -8.76% 37,04 Mr 3,23 / 3,64
333,25 -1.84% 10,37 Mr 322,00 / 340,00
40,08 -1.91% 9,37 Mr 40,00 / 41,40
72,75 -4.09% 9,14 Mr 72,75 / 76,20
18,71 9.99% 8,83 Mr 16,77 / 18,71
20,52 -3.21% 962,90 Mn 20,42 / 21,38
419,25 -2.9% 5,88 Mr 419,25 / 433,25
333,25 -1.84% 10,37 Mr 322,00 / 340,00
781,00 0.84% 5,63 Mr 775,50 / 811,50
101,00 0.1% 708,06 Mn 101,00 / 104,80
114,70 -1.46% 439,93 Mn 114,40 / 117,70
419,25 -2.9% 5,88 Mr 419,25 / 433,25
35,50 -1.39% 140,23 Mn 35,46 / 36,40
11,44 2.33% 634,91 Mn 11,10 / 11,56
84,55 -4.14% 938,78 Mn 84,20 / 87,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 194/725 ÝlkÝlk ... 94144184192193194195196204244294694 ... SonSon
Arama sonucu : 5798 madde; 1,545 - 1,552 arasý.

Konu: DEVA - Deva Holding

1. Deðerli value investor,

Önerim; firmaya yazýn ve þöyle sorun: " 2019 faaliyet raporunda okumuþtum ki siz bu ürünü geliþtiriyorsunuz ve ben de bu nedenle deva hissesi aldým ve bekledim ki ürün pazara verildiðinde güzel karlar olacak.

Oysa ürünü bizle ilgisi olmayan Saba Ýlaç'a verdiniz. Ben kandýrýlmýþ durumuna düþtüm.. Benim haklarýmý nasýl korudunuz? Piyasaya KAPla tatmin edici açýklama yapmaz iseniz; bistteki fiyata bu üründen normal ahvalde gelecekte gelmesi gereken deðer artýþýndan mahrum kalmýþ olacaðým. Bu hakkým firma kararý nedeniyle zarara uðramýþtýr. Konu hakkýndaki deðerlendimeniz nedir? Cimer'e þikayet edersem ne diyeceksiniz?"

Kiþisel görüþüm: Bu ürün özelinde açýklama yapmalarý ve ortkalýk hukukuna uygun davrandýklarýný açýklamalarý lazýmdýr. Çocuk kandýrmacasý vb deðil, makul ve içi dolu, tatmin edici açýklama yapmalýlar.

Bilgime göre; ürün patenti 2023 doluyor (emin de deðilim).. Öyle de olsa, UVli yatýrým için önemli üründür. Eðer, transfer fiyatlamasýný gerçekten , ürünü Abdi Ýbrahim'e vermis gibi yaptýlarsa, sözüm yok.. Hakkýmýz korunmuþtur. Deðilse, kar transferidir.
    Yatýrýmcýya tatmin edici bilgi vermekten her zaman kaçýnan ve çok kapalý bir firma olarak; bu tür olaylarýn yatýrýmcý tarafýndan þüphe ile karþýlanmasý normaldir. Deva, yatýrýmcý ile þeffaf ve düzenli bilgi akýþý yapar halde olsaydý, muhtemelen bu konu mevzu olmazdý. Sorunlu olan asýl taraf budur. Yoksa, Bistte bir sürü firmanýn iliþkili kuruluþ, alýþ/satýþ/borçlanma iliþkisi vadýr. Olaðandýr.

Esasýnda, devada devasa vergi teþvikleri varken ürünü Saba üzerinden ruhsatlandýrmalarý vergi planlamalarý bakýmýndan enteresan (Eastpaharma aleyhine) olmuþ velev ki gelecek bir kaç yýlda Deva'da kar patlamasý beklemesinler. Malum öyle bir durumda; zaten birikmiþ vergi teþviklerini fazlasý ile tüketeceksek; Eastpharma açýsýndan karýn nerede biriktiði önemli olmuyor (biz KY açýsýndan önemli tabi ki).

Ya da makul fiyatla ve makul gerekçeyle ürünü Saba'ya satýyor olmalýlar ve biz de makul payýmýzý almýþ olalým. Prensip olarak; ortaklýk hukukuna uymuþ olmak þartý ile, bize Saba üzerinden de para kazandýrmalarýný tabi ki isteriz. Ancak, burdaki fiyatlandýrma 3.tarafla olan fiyatlandýrma ile emsal olmalý (Maliye Bakanlýðý veya OECD uygulamarýndan daha öte bir çizgidir). Yoksa, haksýz kar transferi olacak. Öyle bir þey varsa; onlarýn yerinde olsam; Cimer'e falan þikayet riskini almam ve transfer fiyat anlaþmasýný acilen revize ederim. Zira, tekstil yada mobilya deðil, ilac üretiyorsun ve ruhsatýný devlet veriyor ve paraný da kamu kaynaklarýndan (SGK) alýyorsun. Hem paraný alayým hem de hakkýný alayým; olmaz.

Az önce Gülseren haným ve Mesut beye maille sorumu sordum. Pazartesi de telefonla arayacaðým. Mantýklý bir açýklamalarýnýn olmasýný umud ediyorum.

3. sevgili maslak1,

sizi ilk defa sakinliðini kaybetmiþ görüyorum..neden bu kadar sert tepki verdiniz bu duruma?

saba ilaç ile ilk iþ iliþkisi deðil bu, daha önce üretimi yaptýrýlan(taþere edilen) ürünler de vardý, bunlar için bu tip bir endiþe yaþamadýnýz bildiðim kadarýyla.

burada kritik nokta þudur, þirket bu þekilde karýný baþka bir þirkete aktarýyor düþüncesi rahatsýz edebilir...ama bunu yapacak baþka pek çok yol var, göz göre göre bunu neden yapsýnlar? yabancý bir firmanýn bir ürünü tr de bir yerli firmaya ürettirmesi kar transferi mi oluyor mesela, sonuçta bu da bunun gibi bir iþlem...bence aþýrý süpheci olmaya gerek yok.

saba, bildiðim kadarýyla deva dýþýnda baþka firma üretimi yapmýyor, ya da aðýrlýklý devanýn ürünlerini üretiyor..satýþ/pazarlama açýsýndan bazý ürünleri saba üzerinden piyasaya sürmeleri çok da tuhaf deðil...belli konularda sabayý ön plana çýkarmak istemiþ olabilirler...bir sürü þirketin, bu þekilde yan þirketi, ya da iliþkide olduðu þirket var.

sonuç olarak, ortada kar transferi manasýna gelebilecek bir alýþ-veriþ olursa buna devlet müdahale eder...vergi avantajý olup/olmamasý çok önemli deðil...saba nýn yurt dýþýnda olduðunu düþünün, bu durumda sýkýntý olmayacak mýydý? yani þirketin bulunduðu ülkeye göre hareket edilmez..ortada makul kar marjlarý dýþýnda bir durum olursa bu durum sýkýntý oluþturur...yani deva halka açýk bir þirket olmasa bile, böyle bir iþlem sorun oluþturur. Kaldý ki deva 10 binlerce ortaðý olan bir firma, böyle bir geri zekalý hareketi yapacaklarýný düþünmüyorum ben.

Hissenin borsa fiyat performansý ortada, þirket 20-30 fk ile fiyatlansa bu tür suistimaller belki çok göze batmaz, zaten son iki yýl hisse performansý nedeniyle þirket yönetimine tepki var...yeterli paylaþým yapýlmadýðý için zaten kara listede þirket..bu þartlarda bahsettiðiniz tarzda bir kar transferi intihar gibi bir þey olur...dediðim gibi ben normal kar marjlarý dýþýnda bir transfer yapýlacaðýna ihtimal vermiyorum.

þunu da düþünün..sabanýn da bir kapasitesi var, belki atýl bir kapasiteleri var, deva onkoloji ve biyoteknoloji alanýna yoðunlaþtýðý için bazý ürünleri saba üzerinden pazara vermeyi düþünmüþ olabilirler.
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

4. OTC segmentindeki ruhsat 1 tane deðilmiþ.. bugün marka verisi vermiþtim.. oysa ki 15 tanesi ruhsatlanmýþ bile:

https://ggbs.tarim.gov.tr/cis/servle...PTITLE=AnaMenu

üretici firma adý olarak sol üst köþeye "deva holding" yazdýðýnýzda ürünler çýkýyor..

Not: TRde OTC, denince akla vitamin, mineral, gýda takviyesi geliyor ve bu ürünler de tarým ve orman bk onayý ile piyasay satýþ izni alýnýyor..

tuhaf firma; vesselam.. tamamen biz yokmuþuz gibi davranýyor.. ya kardeþ, senin bistte binlerce ortaðýn var.. bu iþleri bir de bize bildirsen nasýl olur? bak emin ol; borsada da "hiç bilenle bilmeyen bir olur mu" düsturu geçerlidir. bilgiye eriþen var eriþmeyen var.. asitmerik bilgi edinme durumuna yol açýyorsunuz. gerçekten bu doðru bir yatýrýmcý iliþkisi yönetiþimi deðil.. görüþüme göre compliance sorunu haline gelecek þekilde ketum davranýyorsunuz.. bir yerden patlak yiyebilirsiniz.. sakýn olaki satýþ sürecine girerken complianace sorunu olabilecek davalarla falan girmeyin.. biliyorsunuz di mi; complianceý yönetmeyen, "saldým çayýra mevlam kayýra" þeklinde durumu yürüten firmalar iskontoyu yiyor.. biz umrunuzda deðiliz ama 82lik porsiyonu alan adam bu alanda da due dilligence yapacak. o pozisyon boþsa hemen doldurun, patrondan baþlayarak tüm memur ve yönetici kadroya eðitimini verin.. bir yerden patlak, dava vs yemeyin.. þu anda; þirketin faaliyetleri hakkýnda yatýrýmcýya eksik bilgi vererek asitmerik bilgilenmeye yol açmýþ durumdasýnýz. bugün bu ikinci oldu.. önce, "bende apremilast var" dediniz, ona gör epozisyon aldýk (misal) sonra gidip ruhsatý bizle ilgili olmayan bir firmaya verdiniz.. þimdi de bu OTC.. yeni ve çok önemli bir alanda 15 tane ürün onayý aldýnýz ve piyasaya bilgi vermeniz.. sadece konuyu arayan araþtýranlar bilgi sahibi oldu.. ona göre pozisyon aldý ya da almadý vs vs vs.. kendinize geliniz.. burda biz de varýz...

5.  Alýntý Originally Posted by value investor Yazýyý Oku
    Deva Holding ,

Bist de Return on Equity rasyosu (roe ,özsermaye karlýlýk oraný ) en yüksek olan þirketlerden olup da , pd/dd ve f/k oraný en düþük olan nadir þirketlerden biri. Firmanýn öz sermaye artýþý da firmanýn faaliyetinden elde ettiði net kar dan geliyor ,bir kerelik elde edilen muhasebesel elde edilen kaðýt üstündeki gelirlerden deðil.
    Üstelik sektör döngüsel deðil , tüpraþ , ereðli gibi emtia fiyatlarýnýn döngüsel hareketlerinden etkilenerek karý bir sene çok büyük diðer sene çok az gelme, hatta zarar etme ihtimali yok. Yani prospektif f/k sý çok deðiþkenlik göstermez. Yani esasen bu kar marjý stabil çok deðiþkenlik göstermez. ( brüt kar marjý bellidir , favök ve net kar marjý kurun artýþýndan etkilenmesinin sebebi firmanýn taþýdýðý dövize endeksli pozisyonlar .) Uzun vade yatýrým için bileþik getiri saðlayacak þirketlerden biri. Firmaýn tek yapmasý gereken cirosunu arttýrmak.

Biri bana nasýl oluyor da böyle regüle piyasada yüksek kar üreten , öz sermayesi faaliyetinden elde ettiði karla büyütüp de öz kaynaðýný artýran ve Roe si en yüksek bist þirketlerinden biri olup da , bir þirketin sadece defter deðerinin 2,58 katýndan , yýllýk karýnýn 5,83 katýndan piyasada nasýl satýldýðýný söyleyebilir mi ?

Bunlar bizle fena halde dalga geçiyor yada biz çok yanlýþ yerdeyiz. Ben bunlarýn iyiniyetli olduklarýný düþünmüyorum

Sn Maslak , Sn Cautionary , Sn Uðurkaptan , Sn Seltek ... Ben birþey mi kaçýrýyorum sizin deðerli yorumlarýnýz nedir ?

Sevgilerimle
    Bu konuda daha önce de bir kaç kez yazdým...Borsamýzda enerji þirketleri, gýda vs gibi gündemde olan sektörler var. Yeni nesil yatýrýmcýlar 3-5 ay sonrasýna deðil, anlýk momentuma göre yatýrým yapýyor..3-5 sene önce en az 6 ay sonrasý baz alýnarak hisse seçerdik. Yani yeni moda momentumu olan, gidenden alayým tarzý hisse yatýrýmý.

Bakýn bugün hektaþ 100 üzeri fk ile fiyatlanýyor, sasa açýk ara en deðerli bist þirketi oldu...4,7 fk lý ereðli yi satýp 37 fk lý sasa yý alýyor bu devrin borsacýsý..hadi geleceðe dönük fk ya bakalým, ereðli 6 olsun, sasa 20 olsun...yine saçma.

neyse, demek istediðim þu...deva gibi ketum, bilgi paylaþmayan, kap atmayan þirketler talep görmüyor...zýrt pýrt kap atan, tv ye çýkan, atýp tutan yöneticileri olan..fon yöneticileri ile ayda bir görüþen, en azýndan selamý sabahý olan patronlarýn þirketleri revaçta...deva bu devirde ilgi görmüyor, þu an içinde bulunulan hava devam ettikçe de zor ilgi görür.

ha, hep dediðim gibi, sonsuza kadar da beklemem tabii ki..ya bu yatýrýmcý profili biraz deðiþir, ya da deva öyle sonuçlar açýklar ki mecburen hareket eder..her halükarda 1 yýl daha beklerim..sonra ya devam der, ya da yolumu ayýrým kendi adýma.
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

6.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    sevgili maslak1,

sizi ilk defa sakinliðini kaybetmiþ görüyorum..neden bu kadar sert tepki verdiniz bu duruma?

saba ilaç ile ilk iþ iliþkisi deðil bu, daha önce üretimi yaptýrýlan(taþere edilen) ürünler de vardý, bunlar için bu tip bir endiþe yaþamadýnýz bildiðim kadarýyla.

burada kritik nokta þudur, þirket bu þekilde karýný baþka bir þirkete aktarýyor düþüncesi rahatsýz edebilir...ama bunu yapacak baþka pek çok yol var, göz göre göre bunu neden yapsýnlar? yabancý bir firmanýn bir ürünü tr de bir yerli firmaya ürettirmesi kar transferi mi oluyor mesela, sonuçta bu da bunun gibi bir iþlem...bence aþýrý süpheci olmaya gerek yok.

saba, bildiðim kadarýyla deva dýþýnda baþka firma üretimi yapmýyor, ya da aðýrlýklý devanýn ürünlerini üretiyor..satýþ/pazarlama açýsýndan bazý ürünleri saba üzerinden piyasaya sürmeleri çok da tuhaf deðil...belli konularda sabayý ön plana çýkarmak istemiþ olabilirler...bir sürü þirketin, bu þekilde yan þirketi, ya da iliþkide olduðu þirket var.

sonuç olarak, ortada kar transferi manasýna gelebilecek bir alýþ-veriþ olursa buna devlet müdahale eder...vergi avantajý olup/olmamasý çok önemli deðil...saba nýn yurt dýþýnda olduðunu düþünün, bu durumda sýkýntý olmayacak mýydý? yani þirketin bulunduðu ülkeye göre hareket edilmez..ortada makul kar marjlarý dýþýnda bir durum olursa bu durum sýkýntý oluþturur...yani deva halka açýk bir þirket olmasa bile, böyle bir iþlem sorun oluþturur. Kaldý ki deva 10 binlerce ortaðý olan bir firma, böyle bir geri zekalý hareketi yapacaklarýný düþünmüyorum ben.

Hissenin borsa fiyat performansý ortada, þirket 20-30 fk ile fiyatlansa bu tür suistimaller belki çok göze batmaz, zaten son iki yýl hisse performansý nedeniyle þirket yönetimine tepki var...yeterli paylaþým yapýlmadýðý için zaten kara listede þirket..bu þartlarda bahsettiðiniz tarzda bir kar transferi intihar gibi bir þey olur...dediðim gibi ben normal kar marjlarý dýþýnda bir transfer yapýlacaðýna ihtimal vermiyorum.

þunu da düþünün..sabanýn da bir kapasitesi var, belki atýl bir kapasiteleri var, deva onkoloji ve biyoteknoloji alanýna yoðunlaþtýðý için bazý ürünleri saba üzerinden pazara vermeyi düþünmüþ olabilirler.
    deðerli ortak,

bu ürün önemli bir üründür, faaliyet raporunda dahi ürünü geliþtirdiklerini yazmýþlardý. doðal olarak beklentim, devanýn ürünü lanse etmesidir. transfer fiyatlamasý vb konularda maliyet bk regulasyonuanfazla itibar etmeyin.. TYRdeki hiiç bir firma için itibar etmeyin..

belirttiðiniz olasýlýklarla bu ürünü sabaya vermiþ de olabilir.

strese yol açan konu þudur: yatýrýmcýya açýklama yapmamýþlardýr ve belki baský yapmasak açýklama da yapmayacaklar.. muhtemelen açýklama da þuna benzer olacak: "... ürünün daðýtým haklarý Sabaya transfer fiyatlamasý mevzuatýna uygun olarak verildi vb vb ..." bildiðim konulardýr ve bu açýklama her ne kadar mevzuatýn beklediði açýklama olsa dahi, beni tatmin edici deðildir. þüphemi yok etmeyecektir.

tabi ki biliyorum ki deva geliþtirdiði ürünlerin çoðunu kendi lanse ediyor.. ve fakat önemli ürünlerde bu 2inci kez olmuþtur (Sabaya devir).. biri yýllar önce yaptýðý benidipindir (haklarýný teslim edleim; kendileirne ikinci rushatý almýþlardý).. bu da ikinci oldu.. hiç deðilse, kendilerine ikinci ruhsatý almýþ olsunlar.. küçük ve devanýn hiç olmayacaðý alanlarda sabaya ürün geliþtirmete sorun yoktur.

özetle; firma fazlaca ketum ve bizi de yatýrýmcý olarak memnun edecek aktif iletiþimde bulunmadýðý için konuya þüphe ile yaklaþýyorum..

þurdaki vizyonum deðiþmedi: firmanýn ticari potansiyeli firmadaki yatýrýmýmý tutmamý saðlayacak kadar büyüktür..

Sabaya fason ürün üretmesi de sorunlu deðildir. onu da belirteyim.. bu vakadaki olay kendi koþullarý açýsýndan bende þüphe doðuruyor..

belki de gerekçe dediðiniz gibidir: yani; ürünü piyasaya saba üzerinde vermesi deva için de daha karlýdýr.. bizi bilgilendirse yada yatýrýmcýyý düzenli ve þeffaf þekilde bilgilendiregeleydi, stress hissetmeyecektim.. geçmiþte, iþ geliþtirme/satýþ/pazarlama alanýnda da az da olsa çalýþmýþ biri olarak; olayýn koþullarýný bilsem belki de daha sakin olacaðým.. bakalým arkadaþlarýn sorulana ne cevap verecekler.

7. sevgili maslak1,

bahse girerim verecekleri cevap, deðil sizi, hiç birimizi tatmin etmeyecek...borsaya yeni baþlayanlara ilk tavsiyem þudur...patrona güvenin, eðer þirketin sahibine güvenmiyorsanýz, bu karýný dýþarýya transfer ediyordur, etik dýþý iþler çeviriyordur düþüncesi oluþuyorsa, o þirkete hiç yatýrým yapmayýn.

herkesin dert ettiði imtiyazlý temettü iþini ben sorunlu bulmuyorum mesela...sonuçta baþtan alýrken bu imtiyazý yazmýþlar..ve bu büyük avantajý 15 yýl boyunca kullanmamýþlar..þirket gerçekten ayaklarý üzerinde durmaya baþlayýnca kullanmýþlar...bence bu güvensizlik deðil, güven unsurudur..en azýndan benim için öyle.

neyse...demek istediðim þu..ben deva yönetimine etik dýþý iþ yapmayacaklarý konusunda güveniyorum..bu konuda da çok endiþe duymuyorum...þirketin en büyük sorunu iletiþim konusuna yaklaþýmlarý ve ketum tarzlarý...bunun için de göz önünde olmamak, arge çalýþmalarýný gizli yürütmek gibi bahaneleri olabilir...kendilerince haklý da olabilirler.

demek istediðim bu tarz, bu dönemde sevilmeyen bir tarz..bu nedenle hissesi olmasý gerekenden çok çok daha az talep görüyor...bunu bilip buna göre hareket etmemiz lazým.

geçen twitter da spekülatörlere akýl bile verdim...þu kadar dolaþýmda lot var, patron buradan satýþ yapmaz..mal daðýnýk..hisseyi hareketlendirmek için ne kadar para gerekir vs yani daha ne yapalým...unutmayýn hiç bir spek, hatta fon yöneticisi sizin kadar, ha tta benim kadar detaya hakim deðil..olaya daha düz bakýyor, devanýn imajý da kötü olduðu için bulaþmayayým diyordur.

bir sürü orta boy spek/spekülatör çoðu patronla istediði anda görüþüyor, hatta içeriden bilgi/tüyo bile alýyordur...ama bahse girerim deva konusunda bizim bildiðimizden fazlasýný bilmiyorlardýr, zaten doðru dürüst görüþme bile yapamýyorlar, hepimiz biliyoruz bu durumu.

8. Deðerli Cauti Ortak,

aramýza yeni gelen ortaklarda þüpheye alan açmamak için þunu belirtmek isterim:

PH'a tam olarak güvendiðim konular:

1-Þirketin performansýný maksimize edecek her þeyin; sabýrla, inatla, yüksek adanmýþlýk ve ticari planla yapýlmasý.. PH, bu bakýma firma için bir þanstýr.. Hem hissedar hem de yöneticidir. Þirketi dünyaya açmak için Avrupalý vizyonu (UV vizyon, emin ve güvenli adýmlar) ve ticari ve bilimsel özgüvenle hareket ediyor. Konuyu uzun uzun anlatabilirim..

2-þirketin satýþý gündeme geldiðinde satýþ fiyatýnýn maksimize edilmesi. Ýlaç sektöründe bu konuda onun tecrübesinin yanýna yaklaþan kiþi yoktur herhalde..

her iki konuda PH ile biz bist yatýrýmcýsýnýn çýkarlarý uyuþuyor (transfer fiyatlamasý hk rezervasyonum ayrýdýr)..

PH'a güvenmediðim alanlar:

1-Bist fiyatýnýn desteklenmesi (analist toplantýsý, gelecek planlarýýn medya ile paylaþýlmasý vbyi kastediyorum.. hisse geri açlýmý vb hiç yapmazlar sanýrým.. bedelsiz hisse vermekten bile kaçýnacaklardýr).. muhtemelen bunu çok uzun süre yapmayacaklar.. konu hakkýnda bir kaç deðiþik olasýlýk olduðunu düþünüyorum.. biri; önceki gün bir arkadaþýmýýzn belirttiðidir. firmadan kesinlikle fiyatý finansal karþýlýðý olmayan bir yere taþýsýn þeklinde bir beklentim yoktur.. öyle þeyler bir yerde patlýyor.. ancak, bist fiyatlamasý da yýllardýr piyasa çarpanlarýnýn da aþýrý gerisinde kalmaktadýr. (dolayýsýyla fiyatlama konusunda güvendiðim tek konu þirketin iþ performansýdýr..).. piyasa, neredeyse bir çok hissede ponzi game modunda rulete döndü.. öyle bir beklentim yoktur ve hiç zaman da o hisseler ilgimi çekmedi.. momentuma güvenerek yatýrým yapmayý hem bilmiyoum hem de riskli buluyorum.. ben de zaten borsacý deðilim (çok uzun yýllardýr sadece bir kaç hisse seçip bekliyorum; yüm yaptýðým budur)..

2-Saba ilaçla iliþki konusunda þüpheciyim: Yukarda belirtmeye çalýþtýðým konudur.. Burdaki güvensizliðim sadece deva özelinde deðildir. Maalesef bu konudaki mali mevzuat çok kesklin çalýþan bir mevzuat deðildir (uygulamacý olarka bildiðim bir konudur). Bununla beraber, bu alanda þöyle bir konu vardýr ki bana belli ölçüde konfor veriyor: iliþkili taraf iþlemlerinde oluþan toplam karýn büyük kýsmýnýn devada kalmasý Eastpaharma lehindedir. Çünkü; Devada yüksek vergi teþvikleri vardýr. Üründen elde edilecek toplam karý 2 firmaya paylaþtýrýken (transfer fiyatlamasý mevzuatýna göre toplam karýn 2 taraf arasýnda paylaþtýrýlmasý yolu, yöntemi vb.. TP OECD kýlavuzlarý vb vb..), deva tarafýna daha cömert olmasý toplam daha az avergi ödemesini saðlar.. Bu taraf da bana konfor veriyor..

hemen belirteyim: yatýrýmcý olarak bu transfer fiyatlamasý konusu yatýrým yapacaðým herhangi bir þirkette bende stres yaratýr.. kaygý alaným devaya özel deðildir ve bistte bir çok firmanýn iliþkili kuruluþ iþlemi (alým/satým/borçlanma) vardýr... olaðandýr da.. firmalra üreteni ve daðýtaný ayýrabilir.. maalesef fiyatlamanýn terazi hassas bir terazi deðil..

selamlar..

günün iyi haberi; OTC ürünlerinin gýda ve tarým bk onaylarý olmuþtur.. o haberi de tekrar kutsamadan geçemeyceðim .. lansmanlarýný bekliyor olacaðýz..

selamlar

Sayfa 194/725 ÝlkÝlk ... 94144184192193194195196204244294694 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •