Originally Posted by
Maslak1
Deðerli Ortak,
yatýrýmcýlarýn merakla cevabýný bekleyeceði konulardýr. Eleþtirilerinizle hemen hemen paralel düþünüyorum.
Hakim ortaktaki bu derin sessizliðin belli bir amaca yönelik olduðunu düþünüyorum. Çeþitli þekilde tahminler yürütmek mümkün tabi.. Komplo tearosine eðilimli biri deðilim ama þirketin finansallarýnda son 3-4 yýlda olan muazzam finansal dönüþümü düþününce ve bunun da yanýna þirketin, bu derin sessizliðini koyunca; bizim faydamýza olmayacak bir maksat olduðu yönünde kuvvetli þüpheler uyandýrýyor.
bize bilgi vermiyor,
analistleri kapýdan kovuyor,
medyaya firmayý anlatmýyor (oysa ilaç firmalarý için de kurumsal pazarlama tüm paydaþlara ulaþmak için çok deðerli ve etkili bir iletiþim kanalýdýr.. bundan dahi firmayý mahrum býrakýyor.. bkz Abdi Ýbrahim ve KOçak farma medya görünülüðü vs vs vs)
yatýrýmcýyý püskürtmek ve "firma temettü vermiyor" þeklinde görüntü vermek belki de kasýtlý olarak bize temettü verme eþiðinþin bir týk üzeri daðýtým yapýyor.. imtiyaz sýnýrýnýn bsadece 1 týk üzeri temettü veriyor (özellikle iþin aritmetiðine odaklanmayan potansiyel yatýrýmcýlar için risk algýsý yaratýyor)... bu durumun iyi niyet ve hakkaniyetle açýklanýr tarafý yoktur.. hakkaniyet gerekitirir ki iki yýl %16 daðýtma.. bunun yerine; bir yýl boþ geç ve bir yýl %32 daðýt.. ikimiz de güzel temettü alalým.. deðil mi? benim param içerde kalýyorsa, seninki de kalsýn.. ben sonra alýyorsam, sen de sonra al.. kimbilir; temettü geri gelip hisseye mi park ediyor acaba??
firma, sektörde faal þirketler arasýnda SGKnýn, saðlýk bakanlðýnýn ve Türk Hazinesinin en önemli bir kaç paydaþý arasýna girmiþken, hiç piyasada böyle bir firma yokmuþ gibi yer altýna inmesi, baþýný kuma gömmesi, "beni unutun" dercesine karanlýkta saklanmasý belli bir amaca yönelik olsa gerek..
kýsaca; hakim ortak, KYya karþý orantýsýz güç kullanmanýn neredeyse tüm örneklerini veriyor..
4 tane fabrikasý olan ilaç firmasý yok bilgime göre.. sektördeki en büyük lojistik merkezi de bizde. kapasitede de en büyük biz olabiliriz. muhtemelen en geniþ 3 potföyden biri bizimdir (belki de birinciyiz).. sektördeki açýk ara en büyük arge bizde, yerli firmalar arasýnda en büyük küresel daðýtým aðýna sahip firmalardan biriyiz.. ve fakat þirket karlýlýðý baþabaþ noktasýndayken de hisse baþý 2 dolar ediyorduk, bugün de hemen hemen oradayýz.. oysa, firmanýn net kar marjý zaman zaman %50ye yaklaþýyor artýk.. listeyi uzatmak mümkün..
fiyatlamada emsal firmalara göre temel veriler bakýmýndan bir anormallik olduðu ortada..
bir yere gideceðim yok tabi ki.. en kötü; iyi finansallar geldikçe; fiyat yukarý gidecektir. kendisini de çok uzun yýllar %7+5 temettü imtiyazýna mahkum edemeyecektir. ileriki yýllarda biriken nakti þirket satýnalmasýnda vb kullanmasa, temettü vermek zorunda kalacaktýr.. aksi takdir de o da kendini %12ye mahkum etmiþ olacaktýr ve biriken nakit de bilanço atýl olarak park edecektir.
Gülseren hanýmdan bilgi bekliyor olacaðýz..
Yer Ýmleri