60 mi brak 50 olmadan bilano yolladi
60 mi brak 50 olmadan bilano yolladi
Matriks Bilanco
@MatriksB
1 sa
DEVA Konsolide 2022/9 Aylk DNEM KARI (ZARARI): 983,950,573 #DEVA
04.11.22
➡️Piyasa De.=9,324,899,196
➡️F/K=5.79
➡️PD/DD=2.62
➡️PD/EFK=4.97
➡️EV/EBITDA=5.89
Fiyat Deiimleri (%)
➡️Aylk:+25.6%
➡️Yllk:+94.0%
90 Gnlk
➡️Zirveye Uzaklk:0.0%
➡️Dibe Uzaklk:+43.6%
324.860.249 3.eyrek kar
kendimce nemli grdm bir ka konuya deinmek isterim ciro art kar art gibi veriler araf araf hazr tablolarda yaynland oralara girmeyeceim
ilk baktm ey ihracat rakam 2022-9 ay 29,8 milyon 2021-9 ay 23,0 milyon art 6.8 milyon $ art yzdesi % 29 yl sonu toplam ihracat 50 milyon $ bulacaz gibi grnyor ayrca 2022 ilk 9 ayda yaplan ithalat ile ihracat arasndaki fark toplama 54 milyon $ gibi grnyor ihracat her yl % 30 bytmeyi baarabilirlerse 4 yl sonra ihracat ithalat karlyor olacak bu ylki ilk 9 aydaki ithalat ihracat dengesine gre ve % 30 luk ihracat artna gre tabi 4 yl boyunca % 30 ihracat art iddial bir oran
toplam yatrm 626 milyon bunun yan sra alnacak sabit kymet iin 423 milyon bekleyen sipari avans verilmi bu yl 1 milyar TL zeri bir yatrmla kapatacaz grnyor denen henz giderletirilmeyen 423 milyon TL sabit kymet avans muhtemelen yeni fabrika binasnn retim makinalar iin denmitir bu tr makinalarn bedelleri nceden denir makinalar retilir kabaca 5-6 ay sonra gelir deneme ve eitimler derken yeni fabrika retim 2023- 3 eyrei bulur gibi sanki bilgi vermedikleri iin fal ayoruz tahmin yrtyoruz.
finansallar tarafna gelince finansal yatrmlarda 1 milyar TL var nakitin bir ksm buraya kayd aslnda bunlarda nakit finansal yatrmda izleniyor dalm 365 milyon kkm var 214 milyon ksa vadeli usd bond 423 milyon uzun vadeli usd bond var alacaklardaki 636 milyon art ile stoklardaki 751 milyon art ksa vadeli banka kredisi ile finanse edilmi finans giderlerini artran unsurlar bunlar kambiyo gelirleri faiz gelirleri hepsini toplaynca toplam faiz giderleri ile kafa kafaya gelmi buradan gemi yllarda olduu gibi nette pozitif bir katk gelmemi
marjlarda bu eyrek nemli bir deiim yok
aslnda bu devann bilano dnemi ok skc sprize pek yer yok pek armyorsun ekonomik aktivitenin hzland geen ylki gibi dnemler iin kt bir zellik ekonomik aktivitenin yavalayaca nmzdeki ylki dnem iin iyi bir zellik.
ahsi fikrim sektr olarak en kt eyreimiz olan 3. eyrekle ilgili bu bilanonun fena olmadn dnyorum
sektr durumu sektrle ve devann nmzdeki dnem sat performans ile ilgili sayn maslak dier sektre hakim ortaklarn yorumlarn merakla bekliyoruz
Deerli Ortak,
ok faydal alanlara deinmisiniz.
Tekrar da olsa belirtmekte fayda var:
net nakit pozisyonuna bakarken KV ve UV finansal varlklarda grlen; eurobond ve KKMyi de dikkate almak lazm.. ayrca, avanslar da dahil yaplan toplam yatrm (KDVde de alacamz 80 mio TL bym vs Aralk sonu) irketin nakit hakkndaki durumunu anlamak in faydal bilgilerdir.
Nakit durumu nemli; nk (tekrar da olsa belirtmekte fayda grdm ikinci konu): eer kkm, Eurobond ve DTH tamasaydk ve o para ile krediyi kapatsaydk, kur vark vb gelirlerimiz dk olacakt ve fakat faiz gideri de decektir (ya da olmayacakt vs vs).. bunu belirtmemin sebebi udur; Deva'nn srdrlebilir faaliyet karndan sz edilirken kambiyo gelirine ok deiniliyor.. tabi ki kambiyo geliri tek seferliktir (arizidir, istisnaidir, uzun yllar srdrlebilir deildir) ama net kar "normalize etmeye" (arizi olandan arndrmak) alan bir analiz yaparken faiz gideri ile kambiyo gelirini birlikte dnmek lazmdr. nk deva zelinde, kambiyo gelirinin byk ksm YD dviz alacandan deil, tanan nakit dvizden geliyor.. Firma, son 2 ylda bu tercihin byk faydasn grd. Grme gre bunu bir risk ynetim arac olarak gryor (eski yazlarmda da yazmtm)..
Bu eyrek finansallara ilikin bir gzlemimi daha paylamak isterim: 9 temmuzdaki zamdan dolay BK %sini 400-500 baz puan daha yksek bekliyordum (rn karmasndan bamsz olarak).. FIFO veya arlkl ortalama stok deerleme ynteminden hansini kullandna gre burdaki son 3 eyreklik geliimde fark oluur, eklinde bir deerlendirmem de var.. hangi yntemi kullandn bilmediim iin kesin hkm de veremiyordum..
Q4 BK: fiyat bir kademe daha yksek olacak.. nk Q3te 9 gn boyunca dk fiyattan sattk.
Q4 ciro: sektrn en yksek ciro seviyesidir, devann hatrladm tm dnemlerde en yksek ihracat dnemidir (eski dnemlerde bir ok arkada da bu konuyu burda yazd.. zetle; sevkiyat plann yle kurgulyorlar)..
Sektr : kutu baznda bu yl hzl byyor.. ieis'in twitter hesabnda da yaynlanan veriler durumu gsteriyor.. covid dnemi hari tarihsel olarak %3-4 civar byyen sektr eyll 9 aylkta %13.4 bym durumda.. yaknda ekim de anons edilir.. IQVIAda sektr bymesinden kutu baznda gerideyiz, ancak tm satlar toplamnda irket sektrden de TK enflasyonunda da hzl bym oldu..
Deva'nn konumu ise udur:
bence ihracatta geen yl potansiyelin altnda bydk.. burasn slah etmek zorunda.. yoksa frsat karacak (gecikecek).. yurtdnda gl bir datm a var, kendi irketleri var, ruhsatlar var, GMP belgeleri var.. ya yntemde ya da kadroda sorun var.. konjonktr de TR gibi lkeler lehine deiiyor (inden kanmak ve/veya ine alternatif kaynaklar bulmak eklinde bir trend var ve ayrca enerji krizindwen dolay Avrupada retimi durduran fabrikalar var).. bu konular ksa vade konular deil.. belirtiiniz gibi; bu sene 50 mio usdye ulasak ve gelecek yllarda da %30 bysek armam.. hracatta byme gc var. ama geen seneki mtevazi rakamlar da grnce; bir eyin de eksik olduunu dnyorum.. umalm bu seneki gl trend devam etsin..
Sektrn en byk payda (devlet=salk bakanl + sgk + hazine) bakmndan , sektrn deeri hala st dzeydedir. la ii 5 staretejik sektrden biridir. Hkmet deise de bu konuda olumlu vizyonun deieceini dnmyorum. Devlet, kur karsnda mtevazi fiyat vermis olmas bakmndan kendini tabi caizse "mahup" hissetmektedir. Gemi yllarda byle bir tutum yoktur. Karl bir firma olarak deva bundan (kur art gerisidne kalan fiyattan) ok etkilenmedi ama etkilenen firmalar var.. esasnda bu iyi haber: fiyat her ne kadar devlet belirlese de , zam vermemek gibi bir ortam yok. nk ilac zaten TYRde dnya fiyatlarna gre ok ucuz. Rafta, ilacn bulunmasn istiyorsak makul fiyatlama art.
2022de ortalama euro kuru 18.00 olursa, 2023 ubatta olmas gereken ilac dviz kur art %37.2 i oluyor..
"tam yl etkisi" dolaysyla (yani bu seneki temmuz zammnn etkisi sadece yar ylda olmas dolasysyla); 2023 ortlama fiyat 2022 ortalama fiyatndan %52 yksek olmu olacak (rn karmas gibi dier tm faktrler sabit kalmak kayd ile).. aritmetik yle gsteriyor..
Bir de ubat 2023e kadar bir "ara zam" olur mu, konusu var. Olaca varsa; belki Ocakta olur (buna gvenerek pozisyon alnmaz).
Tabi ki zam konusunu 20233teki ortalama kur ve 2023teki enflasyon tahminiyle birlikte dnmek lazm. Kurda beklenmedik bir patlama olursa, rafta ilacn bulunurluunu salamak iin extra zat (mevzuat zeri) yine zaruri olur.
Deva zelinde ise, yeni rnler, ihracat belirleyici ve ayrtrc olacaktr. Tamamlanmak zere olan fabrikalarmz/tesislerimiz var (hayvan sal, onkoloji, biyoteknoloji alanlarnda), OTC alanna giriyoruz, yeni rnler ve ruhsatlar var, umalm bir de biyoteknoloji ii balasn.. Bunlar 2023 ve orta vadenin belirleyici konular olur.. Biyoteknoloji de zamanlamay kestiremiyorum..
UVde ise; tabi ki Devann uluslararas iinin byyeceini (gl byme) dnyorum.. 400 kiilik ar-ge departmannn baka ekilde rasyoneli olmaz.. biyoteknoloji lansmanlar bekliyorum (fark oluturacak konudur)
Borsa yatrm konusunda ve deva konusunda az tecrbeli arkadalara tavsiyem: Devann ii UVli itir. Bunun, sabrsz bir bist yatrmcs iin kt taraf; bekleme ihtiyacdr, iyi taraf ise udur: iyi giden iler kolay kolay terse dnmyor.. hastalar bir ilac kullanyorsa, ekonomide ne olursa olsun onu almak zorunda ve devann markasn kullanyorsa, kolay kolay rn markas da deimiyor.. yani, krize mukavemetli (direnli, resilient) bir itir. zetle, sabr olmayanlar iin bistte mutlaka 40-50 tane baka iyi firma vardr. devann avanataj ise udur: krize direnli bir sektrde ok gl ekilde konumlanmtr ve bist arpanlar iskontoludur. tabi ki bistte baka iskontolu firmalar da vardr ama ka tanesinin i alan ve ii durgunlua direnlidir, dnemsel deildir?.. buna da bakmak lazmdr.. her firmay kendi zelinde deerlendirmek doru olur.
Tek bana Q3, bence; Q4 tahminlemek bakmndan iyi bir referans olur. nk; hem zam etkisini grdk (9 gnlk dk fiyat hari) hem de kur artlarnn etkisi maksimize olmu oldu.. stne Q4teki yksek sezon etkisi, ihracat etkisi (eski yllarda Q4 ihracatnn en yksek rakam olmas) vb dnmek lazm. OTC ve dier rn lansmanlar da zamanlamaya gre fark oluturucu pozitif yazar..
Q4 erken tahminlemeye almak iin ieis'in sektr kutu byme rakamlarn takip edelim (aylk yaynlanr).
Hissede bekliyorsak, gemii de unutmayalm:
1-hakim ortak hisse hakknda hi bir ekilde PR yapmyor, tersine; yatrmcda oluabilecek olumlu hissiyata da ket vurmak iin tm imkanlar kullanyor. koca tesisin ciroya etkisinin %1.5 vb gibi sembolik olduunu kapla aklmas, yeni yatrm ed raporu dolaysyla "kaza ile" renmemiz, basna ve analistlere hi konumamak, yatrmc ilikilerinin sorulara formalite ve genel cevaplar (spesifik bilgi iermeyen cevaplar) vermesi vb vb vb vb....
2-temett datmnda; bize makul temett gelmesi iin gereken eik deerin bir tk zeri datarak; orantsz seviye de olacak ekilde "ama imtiyaz var" denecek bir atmosfere yol amak.. takldm bir konu deildir ama yatrmc buna taklyorsa ben de taklmak zorundaym. nk fiyat etkileyen ey yatrmcnn hisseye tevecchdr. Finansal grm: irkette makul NET nakit biriktiinde makul temett vermek zorunda kalacaklar YADA irket satnalmas vb yapacaklar ki o da bizim farkl bir byme alan aar.
3-finansallarnn son 3-4 ylda gl bir ekilde geliiyor oluu.
4-yeni rnler geldike (ar-ge dpt var olduka) ve d piyasalar sayesinde finansal performans bakmndan nmz aktr..
5-bist fiyatlamas ise bizim iin iskontolu oluyor. Fiyatlamamz nadiren 10 FK zeri oldu (hatrladm kadaryla)..
selamlar
@sevgili maslak1, kalemine salk.
1-2 ek yapaym. Temmuz dk fiyat etkisi 10 gn deil, daha fazladr. Zira zam beklendii iin almlar ne ekilmi, tm yl %10-15 byyen kutu art, temmuzda %12 klme eklinde olumutur.
in gzel yan ciro %100 e yakn tahmin edilebiliyor. Benim ieis verileriyle ve biraz da hissi kablel vuku yaptm analizde 1107 tahminim vard, Twitter da da paylamtm. Gerekleme 1150 oldu, tam isabet saylr. Ayrca net faaliyet karna 332 demitim, o da 310 geldi. Kur normal seyrinde olunca, net faaliyet kar(dviz ve finansman etkisi hari kar) hemen hemen net karla ayn oluyor
Son eyrek geen yl yksek kur art ve gl faaliyetler vard. 3q de grdmz %120 ciro artn son eyrekte grmemiz zor. Buna ramen yl %100 zeri byme ile kaparz gibi, bu da byk baar bence.
Son olarak bir de sorum var: kur art gerei (dad), %30 zam yaplmal diyelim. Ama enf %60, yine kayp var. Ya da yle soraym kur artmad hi, enf. %30…bu durumda enf nasl belirleniyor, enf. etkisi nasl dahil ediliyor hesaba.
nemli dnm noktalarn, beendiim analizleri Twitter dan da paylayorum...@cautionary53
Deerli Ortak,
Son eyrekteki; Q3e oranl olarak daha yksek olacak olan fiyat etkisinin "9 gn --- 91 gn" arlklandrmasndan daha yksek olmas muhtemeldir. nk:
1-belirttiin konu,
2-"zam tarihine kadar verilmi ama teslim edilmemi sipariler eski fiyattan gider" eklinde bir sektr teaml var ve genellikle bu dnemde siparilerin ou ayn daha erklen zamanna ylma durumu oldu. Deva'da da byle midir, sektr teaml dna km mdr, bilmiyorum.
Fiyat konusu: Genel durum yledir:
1-Yukarda verdiim bilgi ve oranlar mevcut mevzuata gredir. zetle; ubat 2023 fiyat, 2022 ortalama euro kuru ile 2021 ortalama euro kuru arasndaki % fark kadar olacaktr (mevzuat). 9 Temmuz zamm bir "avans zam"dr.
2-Devlet, herhangi bir dnemde mevzuat sektr lehine (rn 9 Temmuz) veya aleynine deitirebilir, deitirebiliyor. Gemite her ikisi de oldu. Burda temel vizyon udur:
i-rafta ila bulunsun ama mmknse ila btesinden tasarruf da olsun.
ii-yerli sanayi kar edip, kapital biriktirsin ve yatrma devam etsin.
3-geldiimiz noktada ilata artk fiyatlama bakmndan aa ynl ve uzun sreli bask imkan yoktur. yani, eczaclar "rafta mal yok" dediinde buna ancak bir ka ay dayanlabilir. nk , TRde ila kresel fiyatlara gre olduka ucuzdur ve ilacn hammaddesi nemli lde ve ounlukla commodity gibi fiyatlanr.. Ayn kaynaktan kan hammadde fiyatlar farkl lkerlere ayn hacim ve sipari leinde birbirine yakn fiyatlarla gider (nakliye vb masraflar hari)
4-yerli reticilerin kabaca maliyetlerinin (SMMM + faaliyet gider toplamnn) yars TL yars ise dviz balmldr. thallerde ise, ok az kadro ve sadece 3-5 rnle byk ciro yapan firmalar var. Onlar az adamla ok ciro yaparlar (fiyat etkisi) ve SMMM+OPEX toplamnn %70-80i dvizdir (TL bamllklar daha dktr).
5-Benim deerlendirmeme gre ise, sektr uzun yllar ortalamasnda (cagr olarak) enflasyonla kur art ortalamasnda bir yerde zam alr (ok eski entrylerimde de bunu belirtmitim.. uzun sredir bu grteyim).
spesifik soruna gelirsek: herhangi bir zam tarihinde, zam tarihinden nceki ylda; kur art sfr ama 12 aylk enflasyon %30 ise, mevzuata gre zam olmaz.. Ama dncem, ila yokluu dolaysyla ve de adil olan %15 civar bir zam vermektetir. nk, bata yerli firmalar unu belirtecek: "ila fiyatlar TRde zaten ok dk. DAD deeri ilacn gerek deerini karlamyor. Ayrca, yksek bakanlk ve SGK iskontolar var. Personel giderleri, enerji giderleri, genel giderler vb %30 artt; ila kurunu artrn" eklinde talep olacaktr. Devletin, bu talebe "hayr" deme hakk tabi ki vardr ama ila yokluu olur. Makul olan; bu senaryoda, kur ve enflasyon ortalamas kadar zam yapmaktr. tersi de geerlidir. Kur %30 artar ama enflasyon sfr olur (ki kur %30 artarsa enflasyonun %sfr olma senaryosu TRde olmaz ama oldu, diyelim); o zaman da devlet, bence; %30 zam yapmaz; daha az yapar.. Bunun benzeri "sfr" enflasyon senaryosu ile deil ama daha yksek rakamlarla daha nce oldu.
zelte: ben UVde fiyat konusunu TR ile piyasas iin byk risk grmyorum.. la TRde zaten ucuz.. Fiyat, ya kur ya da enflasyon dolaysyla artmal ise, gerekli art 1 - 2 eyrek gecikerek de olsa art olarak gelir. Devlet, bu belirttiim fiyatlama kanalnn dnda sektr ancak 1-2 eyrek tutabilir. lata fiyatlama da srdrlebilirlik bakmndan ok kritiktir. Dk fiyat sonucu olarak bir kez tedarik zinciri krlrsa, geri tesis edilmesi aylar sryor (lead timelar uzun).. 9 Temmuzda extra zam vermesinin sebebi de atmosferdir.
Tabi, KVli bist yatrmcs, dk ila fiyat ile Deva'da 1 eyrek 2 eyrek bekler mi; bu sene yln ilk yarsnda bunu test etmi olduk..
teekkrler maslak1,
bu arada piyasada tannan bir fon yneticisine sordum, zelden konutuk biraz, deva hakknda ne dnyorsun diye..son eyrek bilanolarnda bir deiiklik yok dedi, bu bilanolarla almam demeye getirdi yani
yani neden gitmiyor, bilmediimiz bir eyler mi var diye kuruntu yapmaya gerek yok..daha nce de yazdk bunu, kimsenin 6 ay sonrasna yatrm yapma itah yok...2023'te fark yaratacaksa, nce grelim sonra alrz diyor millet..biz iki yldr yerimizde saydmz iin, kp girecek halimiz yok,..beklemeye devam edeceim ahsen.
Bu arada son 2-3 haftadr..yat fin, teb ve tacirler baya net alm yapt..bofa da al-sat yapyor ama nette alc..citi takasna da baya hisse gitti...son 1-2 haftadr bu yzden fena deil grnts.
nemli dnm noktalarn, beendiim analizleri Twitter dan da paylayorum...@cautionary53
Yer mleri