ana akým medyada olmasa da politik tarafý da olan haberlerde T24e daha çok güvenirim:
https://t24.com.tr/haber/mugla-eczac...iyoruz,1076848
Deva ortaklarýndan twittter kullanýcýsý olanlarýn eczacýlarý da takip etmesi faydalý olabilir... ilaç yokluðu hakkýnda bilgi sirküle ediyorlar (ben takip ediyorum).
þubatý beklemeden zam olur mu?
ilaç yokluðu yine arttý ama tek baþýna bu habere güvenerek hissede pozisyon almak doðru olmaz..
ayrýca, yokluðun bir diðer sebebi de influenza/grip/nezle/üst solunum yolu enfeksiyonlarý tavan yapmýþ durumda.. bu segment ürünlerde bu nedenle bir tüketim artýþý var (aile hekimmin reçetelediði 3 üründen 2isini eczanede bulamadým.. bu ürünlerde beklenmedik talep artýþý yokluða yol açtý. muadil dahi yoktu.. cepten otc aldým..).. yani yok olan iþlaçlarýn bir kýsmý artan talep bir kýsmý kur doalyýsýyladýr, diye tahmin ediyorum/izliyorum..
https://twitter.com/sabiotekk/status...xstINxQOJB7rCw
3 üniversitenin ortaklaþa oluþturduðu bilimsel platformdan hocalarýmýzýn Deva'ya teveccüh göstermesi Deva için iyi bir referans..
bu arada, haber içindeki haber (tahmin ediyorduk) : biotech tesis üretime hazýr yada eli kulaðýnda.. bize de bir KAP haberi ile bildirseler iyi olacak..
sabiotek nedir?
https://www.hurriyet.com.tr/egitim/u...tirdi-42005108
https://www.internethaber.com/saglik...edium=referral
Saðlýk Bakaný:
"....Piyasada eksikliði hissedilen ilaçlar olduðunu inkâr etmek gibi bir düþüncem yok. Ancak gerek ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu, gerekse kur farký kaynaklý fiyatlama problemi var.........."
"......Bir baþka sorun da kur güncellemesinin dönemsel olarak yýlda bir kez, Þubat ayýnda gerçekleþmesidir. Bu tarih yaklaþtýkça stok sorunlarý baþ göstermektedir. Sorunun farkýndayýz ve çözümümüz var. Müsterih olunuz........."
Sektör açýsýndan haberin önemi:
1-Ýlaç yokluðunu bakanýn da teyit etmiþ olmasý (2 hafta kadar evvel bu sornu rededen beyanlarý okumuþtum)..
2-Kur dolayýsýyla, sorunun kök sebeplerinden birinin; fiyatlama olduðunun beyaný,
3-aktif madde üretiminde küresel tedarik zincirinde sorun olduðunun bizim yetkililerce de beyaný, kabulü
Tüm bunlar ne getirebilir:
1-zam ve daha adil ve sürdürülebilir fiyatlama: daha yüksek kur seviyesi, daha sýk aralýkla fiyat artýþlarý vb
2-yerli aktif madde üreticilerinin daha artan oranda desteklenmesi (ar-ge, yatýrým teþvikleri.. burda olabilecek teþvik yelpazesi küresel ölçekte oldukça geniþ.. detaya girmiyorum.. bakanlýkta da bu konuyu anlayacak yeterli bilgi birikimi var. TRde, eðitimden adalate , gelir daðilýmýna , servet daðýlýmana vb bir çok þeyi eleþtirmek mümkün ve hem caizdir hem de müstahaktýr ancak; özetle belirtmek gerekirse; akran ülkelere göre saðlýk sistemi hala iyi iþliyor ve bürokrasi bu iþin ekosistemine hakimdir.. iktidar deðiþtiðinde de bu miras deðiþmeyecektir.. zira kurumsallaþmýþtýr.. haklarýný teslim ederim.)
ilaç sektörü, zaten stratejik 5 sektör arasýndadýr. sanýrým bir kaç kademe daha öne çýkmaya hazýrlýk yapýlacaktýr , yapýlmalýdýr .. beyan ortada: "..........gerek ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu......." ve doðrudur..
Deva için anlamý.
1-Deva, zaten net kar marjý uzun zamandýr %35-50 aralýðýnda olan bir firmadýr. Karlýlýk sorunu yoktur. Bu net kar marjý ile çalýþan firma çok azdýr. hatta bu marja brüt seviyede ulaþamayan bir çok firma vardýr. Öte yandan, yapýlacak fiyat iyileþtirmesi firma bazýnda olmuyor, sektörün tamamýna uygulanýyor.. bu da Deva için kuvvetli avantaj saðlýyor.. sektörde olan her firmayý Deva gibi karlý deðil..
2-"kök sorunlardan birinin aktif madde tedariki olduðuna göre"; Deva için fýrsat söz konusu.. Ar-ge departmanýný görevi aktif madde geliþtirmek, sentezlemektir. 400 argeci var. Bu rakam Abi Ýbrahimin neredeyse 3 katýdýr.. söktördeki argecilerin neredeyse %20si Devadadýr (bulduðum en son rakamlarý burda geçen yýl paylaþmýþtým). Burdaki fýrsat sadece iç piyasa deðil, deva için Çin'den aktif madde ithal eden Avrupa ve Amerika için de geçerli. Devanýn her 2 taraftan da GMP belgesi var. Ruhsatlarý var.. Avrupa ve Amerikada þirketleri var (bu baþlýkta yakýn zamanda yazmýþtým).
selamlar
E ne oldu tahtacý 60 da bekliyorum demiþtim kirmamissin bu sefer
62 63 dinlenir çok çýktý
Kutu kutu pense .......
ilaçta durum o kadar vahim bir hale geldi ki artýk inkar edip sorun yok da diyemiyorlar fiyatýný kendileri belirledikleri için kimseyi de suçlayamýyorlar yazýk insanlar ellerinde reçete eczane eczane geziyorlar hala çözeceðiz diyor e çöz o zaman neyi bekliyorsun bir gecede çözersin yazýk deðil mi bu insanlara. Bunlarý devanýn hisse performansý için yazmýyorum % 56 olan bürüt kar marjý % 52 ye düþtü en fazla bürüt karmojýmýz % 50 ye düþer % 3-5 lik marj daralmasý olur artan ciroyla telafinde edilir mevzu bu deðil bunlarý bu ülkede yaþayan bir yurttaþ olarak yazýyorum twitterda bakarken agumentin bulamadýk amoklavin bulduk gibi yazanlarý da gördüm umarým bu süreçte deva yönetimi elinden geldiði kadar üretimi arttýrýp daha fazla ilaç sürmüþtür piyasaya.
Yer Ýmleri