þubat pazar verileri açýklandý..deprem etkisiyle kutu satýþlarýnda düþüþ bekliyordum, %6 azalmýþ kutu bazlý...yerli ilaç üreticilerin cirosu bu düþüþe raðmen %125 artmýþ. 2022 þubatýn yaklaþýk yarýsý zamlý fiyatlar geçerliydi.
Bu yýl cirosunu %100 arttýracak kaç sektör, kaç þirket vardýr acaba...Deva sektörden biraz daha fazla ciro artýþý yaþar, en az %100 ciro büyümesi elde eder bence.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Ýyi de. Bu iþlerde önce ciro ne olacak, bunu tahmin ederek iþe baþlanýr.Ciro mesela 23q1 de ne olacak. Ben diyorum ki en az %100 artacak ve 2 milyar tl ye yakýn olacak. Yok, daha az olur, o kadar olmaz diyenler ieis nin pazar araþtýrma verilerine baksýn. Ýlk iki ay sýrasýyla, %185 ve %125 artmýþ yerli üretici cirolarý. Hadi son ay da %80 artsýn. Yani %110-120 havada karada cepte bence.
Sonra buradan aþaðý doðru inelim, brüt karlýlýk geçen yýl %52 olmuþ. Aþýrý artan enerji ve çalýþan maliyetlerine raðmen böyle olmuþ. Hadi bu yýl da %50 olsun. Yani brüt 1 milyar kar.
Esas faaliyet karý %30 karlýlýkla, 600 milyon. Buna finansman giderini de ekleyin %15 karlýlýkla, 500 milyon.
Hep söyledim. Ben bu kaðýtta ciro ve brüt kara bakarým. Kur tarafýndan gelen kar kurdaki harekete göre çok deðiþir, bu nedenle net kara bakmak yanýltýr.
Geçen yýl ilk çeyrekte 250 milyon gelen net faaliyet karý var (esas faaliyet karýndan kur etkisi dýþarýda tutulunca oluþan kar). Bu yýl net faaliyet karý ilk çeyrek 500-600 arasý gelir..%100 e yakýn bir büyüme.
Haa, buna raðmen fk 4 lerde, hisse geçen yýl ki fiyatýnda takýlabilir...Orasýný bilemem artýk.
Özetle þunu demeye çalýþýyorum..Evet finansman maliyeti artacak, geçen yýl ortalama %25 faiz maliyeti varsa borcun, bu sene %35 lere çýkacak. Ama ciro da %100 den fazla artacak. Bunu düþününce döviz etkisi hariç, net faaliyet karý, %100 den fazla büyüyecek. FK da muhtemelen 4 lere inecek, ve hisse fiyatý buralarda sürünecek...Olabilir tabi, piyasa ne derse o olur.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
@valurinvestor arkadaþýmýzdan da bu yazdýklarým doðrultusunda bir analiz bekliyorum...yani hep borçlanma maliyetlerine vurgu yapýlýyor, finansman gideri konuþuluyor...peki þirket bu gider karþýlýðýnda ne kadar faaliyet karý üretiyor...gören de finansman gideri tüm karý silip süpürüyor sanýr. yok öyle bir tablo.
Bizim topicte fazla yer bulmayan bir haber.. þubat verisine göre, ürün satýþ fiyatý bakýmýndan ilaç sektörü en yükske artýþýn olduðu sektör (ENAG vs TÜÝK tarsýþmasý da ayrý konudur):
https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonom...C4%B1%20izledi.
bu veri doðru ise (ENAG vs TÜÝK konusu), fiyat bakýmýndan pozitif ayrýþacak þekilde bir ilk çeyrek var.. Kutu adetleri de iyi gidiyor (baktýðým en son veri)..
3 gün önce ihracat verileri de yayýnlandý (eczacýlýk için bkz fasýllar bazýnda ihracat tablosu) ve rakamlarda önemli büyüme var:
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...bat-2023-49622
sektör yýla iyi baþladý..
finansal gider konusu: "favök /finansal gider" (borç servis oraný) bakýmýndan bir handikap görmüyorum.. yýllýk etki bakýmýndan ise; bu sene makina yatýrýmýna daha az para ayýrdýðý bir yýl olacak (fabrika yatýrýmlarý tamamlandý.. yeni fabrika yatýrýmý vb anonsu yok) ve faaliyet karý büyümesi de katký ederek, borcun rölatif deðerinde iyileþme bekliyorum.. ayrýca, döviz pozisyonunu kapatmayý tercih etmesi veya etmemesi de bu konuda dikkate alýnacak konular arasýnda olur (tahminim: döviz ve KKM taþýyacaktýr.. KKMde faizin serbest býrakýlmasý deva için net faiz giderini azaltýcý yönde etki eder; KKMden alacaðý faiz artacaðý için).
ihracat analizi:
http://uye.ieis.org.tr/ieis/assets/m...t_Analizi_.pdf
Son üç yýlýn þubat ayý ilaç sektörü ihracat verileri 105, 109, 197 Milyon usd. Üstelik ülke ihracat rakamlarý da atmamýþken oluyor bu durum. Yani toplam ihracat yerinde sayarken sektör ihracatý geçen sene ayný aya göre ikiye katlamýþ. Eðer özel bir durum yok ve sektör genel olarak bu ihracatý yapmýþsa(bir kurum özel bir durum gereði bu artýþa neden olmamýþsa), tek baþýna bu geliþme bile sektör için bomba bir haber.
Yer Ýmleri