Deprem vergisi kapsamýnda, yatýrým teþviði alan þirketlerden, aldýklarý teþvik üzerinden tek seferlik ek vergi alýnmasý durumu vardý. Bu konunun deva üzerine etkisine bakabilen oldu mu? Net kar tarafýnda ne kadarlýk bir etkisi olabilir?
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Deðerli ortaklar ,
Bir konuda sorum olacak ..
Bildiðiniz gibi þirketden geçenlerde yeni yatýrýmýn tamamlanmasý ilgili açýklama geldi :
Çerkezköy II Üretim Tesisimizde bulunan Yüksek Potent Üretim Binasý tamamlanmýþ olup, Saðlýk Bakanlýðý denetimlerinden geçerek üretim faaliyetine baþlamýþtýr. Eski üretim alanýmýzda üretilmekte olan solid onkoloji ürünlerimizin kademeli olarak bu üretim binamýza geçiþi yapýlacaktýr. 19.295 m2 kapalý alana sahip olan üretim binamýzýn yýllýk tek vardiyada 2 milyon149 bin kutu ilaç üretim kapasitesi bulunmaktadýr. Söz konusu üretim binasýnýn, toplam üretim kapasitemizi % 1,7 oranýnda artýrmasý beklenmektedir.
Yeni bir solid onkoloji binasý inþa edildi ve bu binaya ilave makine ekipmanlarý alýndý . Söz konusu yatýrým ile tüm üretim tesislerindeki toplam kapasitenin %1,7 artacaðý bilgisi verildi. Peki bunun ciroya etkisi ne , sadece toplam üretim üzerindeki payýný söyleyerek yatýrýmý deðersizleþtirmeye mi çalýþýlýyor ?
Faaliyet raporunda ve çed raporundan aldýðýmýz bilgilere göre , yatýrým miktarýnýn %90'ý onkoloji tarafýnda, %10 kýsmý ise veteriner ilaçlarýnda. 2022 yýlý finansallarýnda , 4.447 mia tl cironun 672 mio tl si onkoloji tarafýndan geliyor. Yani mevcut durumda onkoloji ilaçlarý þirketin cirosunda %15 civarýnda yer alýyor . Özellikle Rivelime gibi katma deðerli ilaçlar(1 kutusu 31 bin TL) cironun artmasý için çok önemli.
Peki tüm üretim tesislerindeki toplam kapasitenin %1,7 artacaðý bilgisi ile onkoloji alanýnda toplam üretimin sadece binde 9 payý ve toplam cironun da %15 payý bilgisi ile ve bu yatýrýmýn %90 u onkoloji alanýnda olduðuna göre , toplam üretimi %1,7 oranýnda arttýran bir yatýrým, ciroya net etkisini hesaplayabilecek bir arkadaþ var mý ?
Sevgilerimle
https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...im-seni/692032
Bugün bu yazý önüme düþtü , 1,7 mia tl sgk alacaðý olan bir deva holding .
Biz diyoruz ki , düþük tahsilat riski olan bir alacak .. Evet devlet de kimsenin alacaðý kalmaz .. Ama ya daha önce saðlýk ve medikal þirketlerin kamu hastanelerinden ve üniversitelerden olan alacaklarýnýn %60 ýý feragat etmesi istenmiþti ve bu alacak 2 yýl bir süre ile tahsil edilememiþti.. Kimse ilaç yokluðunu istemez ama ya ödeyemezse ne olur ? Sizce böyle bir risk var mý ?
Sevgilerimle
fima yurtiçi beþeri ilaç satýþlarý müþterileri:
1-ecza depolarý:%90 piyasa budur.. örnek; Selçuk Ecza.... Selçuk + Alliance genellikle %70e yakýn pay sahibidir. kalaný kooperatif ve dar bölgesel daðýtýcýlardýr..
2-devlet malzeme ofisi: ihale satýþýdýr.. ort.vade 120 gün civarýdýr
sgk bunun neresinde?
sgk eczaneye öder, eczane ecza deposuna (örnek, selçuk ecza) öder, ecza deposu da (selçuk ecza) deva'ya öder..
ödeme zinciri böyledir..
dmo, kamu hastaneleri adýna alým yapan kurumdur.. devanýn ordaki payý toplam satýþ içinde çok azdýr (bkz faaliyet raporu)..
Deðerli ortak ,
Sgk eczaneye öder, eczane ,ecza deposuna öder, ecza deposu da üretici ye ödüyor , baþtan sgk ödemezse yada geciktirirse aradaki ödeme zincirindekiler devaya öder mi ? Yani bu ödeme zincirinin baþ ödeyeni sgk nýn ödemelerinde sýkýntý olursa Deva dahil aradaki herkes büyük sýkýntýya girmez mi ? O yüzden Devanýn alacaðý , iþin temelinde Sgk nýn ödeyeceði bir alacaktýr. O yüzden Sgk da yaþanan bir gecikme yada baþka bir türlü sýkýntý , Devayý elbette direkt etkileyecektir.
Sevgilerimle.
Sevgilerimle
TRde 26 bin civarý eczane var.. SGKnýn eczacýlara ödeme yapmamasý, eczanelerin batmaya baþlamasý demektir. maalesef, az sayýda avm eczacýlýðý dýþýnda eczacýlýk büyük karlar edilen bir iþ deðil.. eczacýlar depaculara para ödemeyince depocular (örn selçuk ecza) batar ve onlar da ilaç firmalarýna ödemeyince, ilaç firmalarýnýn bakiye alacaklarý batar.. bu senaryoda ilaç firmalarý sadece nakit satýþ yapmaya baþlar ve yaþamaya devam ederler. yüksek finansal kaldýraçla çlaýþan çok ecza deposu var.. onlar piyasada duramaz.. marjlar da zaten sadece %3 civarlarý.. selçuktaki bu dönemlik yüksek net marj istisnaidir (sebebi malumdur).
bu senaryo, Türkiyenin moratoryum (borcunu ödeyememe) veya ona yakýn ortamýnda olur.. zira, eczane batýþý hastaya ilaç gitmemesi anlamýna gelir.. kimi ilçelerde sadece 1 eczane var.. Allah korusun diyelim..
moratoryum veya ona yakýn bir senaryoda zaten bistteki bir çok firmanýn durumu ilaç firmalarýndan daha kötü olur.. zira, moratoryum senaryosu öteki makro verileri (kur, ödemeler dengesi, iþsizlik, faiz, enflasyon vs vs ) bozar.. bu senaryo tahmini ile bist yatýrýmý tutmak uygun olmaz..
ayrýca, bir çok ilaç firmasý alacak sigortasý yaptýrýr (coface, hermes gibi firmalardan).. deva'nýn alacak sigrtasý var mý, bilmiyorum.
Devada aktif kalitesi benim risk alaný olarak gördüðüm bir alan deðil.. jcr da öyle belirtmiþti, sanýrým..
sevgiler, selamlar
Bende pek ihtimal vermiyorum , ben bu yazýya istinaden böyle bir risk olur mu diye sordum . Ayrýca korku pompalanmaya çalýþýldýðýný da düþünüyorum . En kötü senaryo bence ödememe deðil de gecikmeler yaþanabilir. Bu da firmalarýn nakit akýþlarýný olumsuz etkileyebilir özellikle yüksek borçla iþ yapmaya çalýþan firmalar için diye düþünüyorum .. Ama hiçbir siyasi kurum önümüzde yerel seçimler varken , bunu yapmaz , bunun siyasi bir sonucu olur .
Sayýn Maslak , bu onkoloji alanýnda cirodaki payý güncelde %15 olan ürünler için olan yatýrým , (hani toplam üretim kapasitesi sadece %1,7 oranýnda artýran yatýrým var ya ), ciroyu nasýl etkiler sizce ?
Sevgilerimle
Yer Ýmleri