Bugün bir arkadaþýmýz sayýlý illerden birinde çocuðuna antibiyotik bulamamýþ. Böyle bir durum sair yerlerde gözlemleyen var mýdýr? Sebebi zam gelecek olmasý mýdýr? Nedir?
Deva holding 31.03.2023 tarihli bilanço detaylarý
31 Mart 31 Aralýk
2023 2022
Kasa 271.241 352.089
Bankadaki nakit 724.686.957 600.319.230
Vadesiz mevduatlar 325.659.687 242.894.246
Vadesi üç aydan kýsa vadeli mevduatlar 399.027.270 357.424.984
FÝNANSAL YATIRIMLAR
31 Mart 31 Aralýk 31 Mart 31 Aralýk
2023 2022 2023 2022
Gerçeðe uygun deðer farký kar veya zarara
yansýtýlan finansal varlýklar
Kur Korumalý Mevduat 524.044.711 498.847.629 - -
Diðer Menkul Kýymetler 33.153.778 5.301.510 - -
557.198.489 504.149.139
Ýtfa edilmiþ maliyetinden gösterilen
finansal varlýklar
Usdbondlar 420.389.245 230.465.918 290.696.329 432.107.872
420.389.245 230.465.918 290.696.329 432.107.872
iþ yatýrýmýn raporunu okumadým kapta yayýnlanan devanýn 31.03.2023 tarihli bilançosundaki rakamlar bunlardýr aradaki farktan anladýðým kadarý ile kur korumalý mevduatý sanki döviz varlýðýna dahil etmemiþ gibi görünüyor yine de bir teyit edeyim diye yatýrýmcý iliþkilerini aradým gülseren haným yokmuþ emrah beyle görüþtüm onlarda maðlum yoðunlar pazartesi teyit edeyim dedi son 3-4 çeyrekti döviz varlýðýnda bir deðiþim olmadý bankadaki nakitten usd bonda ve kur korumalý mevduata bir kayýþ oldu
Birde sesli düþünelim 2014 yýlýnda kendi imkanlarýyla bioteknoloji yatýrýmlarýna baþlamýþ sonraki yýllarda devlet teþviki ilede yatýrýmlarý hýzlandýrmýþ 2023 4. ayýnda yeni binaya geçiþ ile beraber biyoteknoloji birimini buraya kaydýrmýþ artýk son aþamalarda olabilirmiyiz biyoteknolojik ilaç olmadan ciro 2 milyar tl ilk ceyrekte o eklenince farklý bir þekle evrilecek diye düþünüyorum sürec uzun tabiki ilacý bugun bulsa pazarlamasý falan uzun süreçler çok sabýr gerektiriyor.
8-9 yýldýr bioteche arge yatýrýmý yapýlýyor bazý ürünlerin hazýr olduðu ruhsat beklediðini daha önce duymuþtuk diðer ilaç þirketlerininde bu konuda bakanlýktan ruhsatlandýrmalarýn hýzlandýrýlmasýný iliþkin talepleri haberlere yansýmýþtý. devanýn bio ilaç olarak hangi moloküller hangi ilaçlar hazýr tabi bilmiyoruz geliþtirilmekte olan ürünleride tabi bilmiyoruz sanýrým ürünler çýkýp satýþlarý gelir olarak bilançoya yansýdýðýnda göreceðiz. Tabiki hisse fiyatýna yansýyan bir yönü de yok nasýl yansýsýn piyasa neyi yansýtacak bilgilendirme yapýlmadýðý için bay piyasada haklý bilmediði bir þeyi fiyatlayamýyor. bakanlýðýn ruhsatlarý geciktirmesindeki sebep muhtemelen bio ilaçlarýn diðerlerine göre çok daha pahalý oluþudur diye düþünüyorum. Fakat burada þöyle bir durum var içeride saðlýk bakanlýðýnýn onaylamadýðý ve ruhsat vermediði bir ilaca yurt dýþýnda ruhsat alabiliyorlar mý bu konu hakkýnda hiç bir fikrim yok.
benim bilgime göre de sona yaklaþtý; baþlarda deðiliz.. 8-9 yýl süre tamamlandý.. tesis de aktife alýndý.. bilgime göre en az 3 endikasyonda ürün var.. belki de daha çok. Firmanýn doðrudan bilgi vermesi yatýrýmcý açýsýndan yükske seviyede haber deðeri taþýr.. bu segment ilaçlarda; rekabet az, fiyatlar orijinalle ayný (%40 düþüþ yok), konvansiyol ilaçtan çok daha hýzlý büyüyor vb vb .. webde konu hakkýnda çok bilgi var.
sürecin yavaþlamasýna yol açan konulardan biri (emin deðilim ama öyle yorumluyorum) TÝTCK (ki bu bizim FDAnýn teknik kadrosu oluyor) Faz 3 yani insan üzerinden ilacýn denenmesini ve sonuçlarýn izlenmesini istemesidir. bu da AB normu ile uyumludur ki böylelikle ürün TRde çýktýðýjnda da AB açýsýndan uygun standartta çýksýn.. bu benim bilgiyi okumam ve yorumumdur.. konuya tam hakim olmayabilirim.. firmadan da sorulabilir..
bkz no 8: https://www.ieis.org.tr/ieis/assets/...ik_ilaclar.pdf
doðru bilgi için firmaya müracaat edilebilir..
Ey Deva,
1-elinize kaç tane geliþim aþamasýnda olan (ar-ge aþamasýnda olan) biyobenzer ürün var?
2-kaçý faz 1 ve kaçý faz 3tedir?
3-tahmini pazara çýkýþ zamanýnýz hangi yýllardýr?
4-söz konusu ürünlerde ar-ge'de (ar-gesi devam eden) olan bu ürünlerin mevcut pazar büyüklükleri Türkiyede 2022de kaç tldir?
bu þekilde sorulabilir.
bunlarýn hiçbirinin ticari sýr olduðunu deðerlendirmiyorum.
Konu ile ilgili Op. Dr. Sami TÜRKOÐLU – TÝSD Türkiye Ýlaç Sanayi Derneði Genel Sekreteri nin 2021 yýlýndaki yazýsý merak edenlerin okumasý için paylaþýyorum.
https://cleanroomnews.org/ulkemizde-...yapilmaktadir-
Bu biyoteknoloji ile ilgili tüm okuduklarýmda çok büyük bir potansiyel oldugunu herkesin çok önem verdiðini görüyorum 400 kiþilik ar-ge ekibi ilede devanýn cok önem verdiðinin farkýndayým. þirkete mail atmýþtým ne aþamada olduðumuzu geri dönüþ alamadým
bizim tahta yapýcý bugünde ayný hareketleri yapýyor denizden satýyor tacirden alýyor tacirden satýyor infodan alýyor arada yapýkredi osmanlý her gün böyle iþlemler sadece philip kapiltale odaklanmayýn iþ yatýrýmdan toplayan da bu arkadaþtý her gün böyle böyle 2-3 milyon lot hacim yaptýrýyor amacý þirketi tekrar bist 100 e sokmak galiba bist yüz dýþýna çýkartýnca þirketi emeklilik fonlarý yatýrým fonlarýnýn ve yabancýnýn malýný indirgandi yapmýþtý 40 lý 50 li fiyatlardan toplayarak daha öncede yazmýþtým 5-6 milyon lot olan yabancý takasýný 1 milyona indirdi 5 milyon olan yatýrým fonu takasýný 3,5 milyona indirdi 3,5 milyon olan emeklilik fonu sýfýr takasa indirdi hepsini topladý tahtada temettücü zaten yok orta ve büyük ölçekli yatýrýmcýyý da kaçýralý çok oldu malýn alayý bunda kendi çalýyor kendi oynuyor diðer kurumlara bakmayýn yabancý ile yatýrým fonunu toplayýn gerisi bu arkadaþýn oyun alaný daha dibini mi sýyýracak nereyi sýyýracak dibi de kalmadý 900 bin lot yabancý var sýyýracak bir yeri yok daha önceki zirvelerinde 60-70 zirvesinde malý yabacý ile yatýrým fonu emeklilik fonlarýna satmýþtý tabi o zaman þirket bist 100 içindeydi bist 100 dýþýna çýkýnca tekrar geri topladý 40-55 aralýðýndan
Yer Ýmleri