faaliyet raporundan: kutuda da, TLde de pazarn ak ara nnde bymtr.
unlar deerli buluyorum:
1-byme: sektrden ak ara nde byme var. rakamlar, enflasyona gre de iyi.
2-brt kar marj, kur frtnasna (gecikerek de olsa SMMMyi etkiler) ramen, tekrar tarihi zirveye yaklamtr.
3-ilk eyrein %50 zerine kan ihracat bymesi. ihracat rakamlar eyrelik bazda ok da gsterge olmasa bile bu kadarlk fark anlamldr. firma ihracatnn genellikle daha byk ksmn son eyrekte yapyor.. onu da bilerek bakarsak daha anlaml olur.
araya giren u 3 ey deva'nn srekli artan yukar doru performansndan dnemsel olarak bir miktar yalpalamasna yol amt:
1-covid 19 dolaysyla den akut ila satlar (asrda 1 kez olan olay).. baka benzer olay ne olur bilmiyorum.
2-kur art ve zam konusu arasnda zamanlama fark (1 eyreklik zamanlama fark ile de olsa gecikmi senkronizasyon)
3-deporesteki fiyat d dolaysyla deporesin en ok satanlar dnda kalmas ve bunun okarlla etkisi
1 numara istisnai bir durumdur. 2 noya kar ise, TRde ila fiyatlarnn ar dk olmas konusu dolaysyla artk aa ynl alan kalmadn dnebiliriz. uzun zamandr buna inanmaktaym.. 3 no ise, iin doasnda var ve devann portfye katt srekli yeni ve pahal rnlerle bu konuyu zaten ynetmesini beklemekteyim.
daha evvel de belirttiim gibi, dnemsel yalpalamalar hari, irketin nn karllk anlamnda kalc olarak kesecek olaylar olduka azdr ve uzak ihtimalli olaylardr (@mevcut ila ekosisteminde). irketin portfy geniledike ve uluslars satlar da arttka, irketin tekil olumsuz olaylara bamll ileri derecede azalacaktr.
daha nce sylediimi tekrar edeyim. 3 tane byme alanmz var:
1-yeni rnler : ngrlebilir zaman iinde hep gelmeye devam edecek. bu konudaki nc ters yndeki gstergemiz, ar-ge departmannon 20-30 kii civarna inmesi olur.
2-uluslaras satlar: burdan 1 deva daha karmas gayet mmkndr.
3-biyoteknoloji: bu da firmay 3.kez ve tekrar pozitif ayrtracak ok nemli konulardan biridir. byk projeli bir itir. hem deva iin hem de TR ila piyasas iin ok nemli bir konudur. webde konu hakknda ok bilgi var. ben de burada konuya daha nce deinmitim.

Alnt yaparak yantla
bu konuda son yllarda gayet baarl bir ynetim var.

Yer mleri