2021 Þubat ayýnda 5 USD, 2008 Ocak ayýnda 6 USD seviyelerini önümüzdeki zamanlarda tekrar görebilir miyiz acaba, yeter mi ömrümüz?!![]()
2021 Þubat ayýnda 5 USD, 2008 Ocak ayýnda 6 USD seviyelerini önümüzdeki zamanlarda tekrar görebilir miyiz acaba, yeter mi ömrümüz?!![]()
Sayýn Maslak,
16 çeyrektir ayrýntýlý bir þekilde faaliyet raporundaki cironun %50'sini oluþturan ilaç listesini inceliyorum. Son faaliyet raporunda yer alan listedeki ürünler sýrasýyla þunlar. Yanlarýna satýþ fiyatlarýný da ekledim (30 Haziran itibarýyla).
Amoklavin 55,52
Rivelime 31340,75
Devit 39,71
Dikloron 55,52
Candexil Plus 115,58
Cefaks 83,5
Dodex 55,52
Tribeksol 72,69
Azitro 55,52
Desefin 72,59
Dilatrend 35,25
Rivelime dýþýnda 2015 sonrasý ruhsatlý bir ürün mevcut deðil. Ar-geden gelen onkoloji ilaçlarý bu listeye bir türlü giremedi. Son 3 çeyrekte de Rivelime'da gerileme baþladý. Daha önce bu listedeki Depores ve Depores X de maalesef artýk burada yok. Yani mevcut ciroyu oluþturan kýsým ar-ge hamlesi öncesinin ürün karmasý gibi görünüyor. Son birkaç çeyrektir görülen pazar payý artýþlarý antibiyotik grubundaki yükseliþ kaynaklý gibi duruyor.
Imatis bu listeye girip çýktý, bir de Depores. Ancak Imatis 2021 ve sonrasýnda yer alamadý bu listede. Sutesgo ve Pomalem ise hiç giremedi. 2024 için Apaclot'un bu listeye girmesini beklerim. Sonuçta bu ilaçlarýn Ar-ge'si için de ciddi maliyetler oluþmuþtur mutlaka.
Tabi ki týp dünyasýndaki deðiþimlerden bazen tedavilerde baþka moleküllere kaymalar olabiliyor, Pazarlamada baþarýsýzlýk da rol oynamýþ olabilir. Ancak yine de ilk %50 ciroya yansýyan tek ar-ge ürünü olmasýný yadýrgýyorum. Philip Haas cironun %10'unu ar-geye ayýrmakla övünüyorsa, ve bu ar-ge ataðý yaklaþýk son 10 senenin konusu ise, 2023 senesi satýþlarýnda da yeni ruhsatlý ürünlerin daha çok pay almasý mümkündü diye düþünüyorum.
Deva'da baþarýlý yönlerden biri yüksek brüt marjlar. Ar-ge faydasý bazý ürünlerin API'sini üretmek olarak da fayda saðlamýþ olabilir. Bu da marjlarý olumlu etkilemiþtir mutlaka. Ancak marjlarý deðerlendirirken bir yýllýk hammadde stoku bulunduran Deva'nýn buna ayýrdýðý iþletme sermayesi maliyetini de hesaba katmalýyýz.
Hayvan saðlýðý için hat yatýrýmý yapýldý ama bu alanda Deva sürekli geri gitti. Artýk cirodan aldýðý pay ve yarattýðý favök anlamsýz hale geldi. Son dönemde solid onkoloji için çok büyük yatýrým yapýldý, iç pazarda Rivelime satýþlarýnda gerileme var gibi görünüyor. Dýþ pazarlarda büyüme ivmesi mevcut ama hala cirodaki pay çok sýnýrlý. Ýnþallah bu alanda önemli ruhsatlar gelir ve satýþlara yansýr. Solid onkoloji yatýrýmýnýn boþa yapýldýðýný düþünmüyorum ama bazen de Ar-ge ve bu yatýrýma harcanan paralar olmasaydý, borçsuz bir Deva'nýn da karlýlýðýnýn ve bist fiyatlamasýnýn mevcut seviyesinin çok ötesinde olabileceðini de düþünüyorum. Amoklavin ve Devit zaten ar-ge olmadan da bu listede yer alacaklardý.
Uzun lafýn kýsasý ben ar-ge ve tesis yatýrýmýna inanan bir yatýrýmcýyým. Mevcut þartlarda bana göre ucuz fiyatlanan Deva hisselerimi satmayý düþünmüyorum. Ancak yine de þu ana kadar yapýlmýþ ar-ge yatýrýmlarýnýn daha somut yansýmalarýný ürün satýþlarýnda da görmek isterim.
Bekleyen ilaç ruhsatlarý varmý ve ihracat hedefleri neler diye dün yine mail atmýþtým buda gelen cevap:
Bekleyen yeni ruhsatlarýmýz ticari sýr niteliðine olduðundan maalesef paylaþýlamamaktadýr.
Ýhracatýmýz için nihai bir hedef olmamakla birlikte, ihracatýmýz her sene geliþerek devam etmektedir.
Þirketimize gösterdiðiniz ilgiye teþekkür eder, saygýlarýmýzý sunarýz.
https://twitter.com/BloombergHT/stat...Oa3ASfE2w&s=19
Almanyada durum böyleyse diðer Avrupa Bölgesi ülkelerde pek farkli deðildir diye düþünüyorum
https://www.eczacininsesi.com/haber-detay.php?id=16146
Yeni ilaç kararnamesi icin çalýþma yapiliyormus.. Yeni yili bulur ama hazirlanmasi aciklanmasi bence
Solunum ilacý içinde yeni izin almýþýz.Hayýrlý olsun
https://gazette.govt.nz/notice/id/2023-go4023
https://www.eczacininsesi.com/haber-detay.php?id=16131
Sýkýntý devadan kaynakli deðilde sgk ödemesine girememesinden kaynaklý olabilir mi ? Dediginiz ilaclar sgk odeme kapsamindamiydi bilmiyorum öyleyse kusurabakmayin lütfen. Aksam sektörü arastirirken böyle bir habere denk geldim belki bundan ötürü yeni kanser ilaçlarý listeye giremiyor istenilen þekilde satýþý gerceklesemiyordur
Yer Ýmleri