Originally Posted by
Maslak1
Deðerli Ortak,
tamamen katýlýyorum.. durum belirttiðiniz gibidir...
1-Çinden kaçýþ: china + 1.. hatta mümkünse, Çin'den hiç almamak (ticaret savaþlarý döneminde ABD ticaret bk TR ziyareti, görüþtüðü 5 kiþiden biri saðlýk bakanýmýz vb vb), ABDnin Çinden gelen aktif madeler konusunda astrese girmesi (konu, güvenlik makalellerine dahil olacak derecede önemli).
2-genel ilaç yokluðu: sadece antibiyotik, deðil; bir çok ilaçta bulunurluk sorunlarý oldu..
ABD pazarý çok büyük ve fiyatlar da çok yüksek.. aklýmda kalan eski bir bilgi: TRde toplam fiyat endeksi 100 USD olan bir ilaç karmasý, ABDde 758 USD olduðunu okumuþtum.. 1e 7.5ten vazgeçsek, 6 yada 5 dahi desek aradaki fark çok büyük...
Türkiye yada ÇÝn dýþý baþka ülkelerdeki aktif madde üretcileri kritik önemli hale geldi.
Peki þöyle bir durum var mý? Mesela tr de satýþ fiyatý 10 usd olan bir ilaç, navlun hariç ihraç edilirken %50 den pahalý satýlamaz. Buna benzer bir þey okumuþtum, burada mý, baþka bir yerde mi hatýrlamýyorum, sen de yazmýþ olabilirsin.
Ara ara yurt içinde bulunurluðu azalan ürünlerde ihracat kýsýtlamasý olabiliyor, bu da ayrý bir mevzu. Ama benim esas merak ettiðim ihraç pazarladýndaki ilaç fiyatlarýný bizim iç pazar fiyatlarýmýz etkileyebiliyor mu? Ya da ülke bazlý deðiþiyor mu? Mesela yeni zellanda ihale yaparken, katýlýmcýlarýn teklifleri iç pazar satýþ fiyatýndan %50 pahalý olamaz gibi bir þey talep edebiliyor mu?
Böyle bir durum varsa, ihracat avantajý da azalmýþ olur, hatta ihracatý arttýrmak çok anlamlý olmayabilir.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri