hayýrlý olsun..
mevzuatýn 15 puan civarý üzerinde bir orandýr.. mevzuat hükümleri uygulansaydý (euro kurunun Aralýk ayýnýn kalanýnda da 31.5 civarý seyretmesi durumunda), 2024 Þubat 19daki zam oraný %9.8 olacaktýr. devletin; zammý, Aralýkta (2 ay önce) vermesi ve oraný da 15 puan yukarýda vermesi ve üstelik de hazinenin baþýnda Mehmet Þimþek gibi "denk bütçeci" (denk bütçeyi tutmayýþýmýz ayrýdýr) biri varken olmasý, sektöre olan güçlü pozitif yaklaþýmýn ve yerli firmalardaki maliyet baskýsýnýn (Her yerli firma Deva gibi karlý deðil) göstergesidir.
Deva'dan güçlü bir Q4 performansý bekliyorum. Peþin peþin ve fazlasý ile verilen bu zamla, Q1de brüt kar oraný, tarihi zirve olan; %60ýn da üzerine (@ Q1) çýkacak gibi görünüyor (kurda kuvvetli yükseliþ olmamasý þartý ile).
BÝSTte fiyat nasýl 2 dolarda (deva'da 2.xxx fiyatlar, benim gözümde 2.00dýr) duruyor? o da makul bir sorudur.. imtiyazlý ortaðýn %7.4lük temettü imtiyazý ile bu fiyatýn aritmetik iliþkisi yoktur.. yani, %7.4lük ana ortak temettü imtiyazý ile aritmetik bazda açýklanamaz.. YK üyelerine verilen (ki bence tamamý PH'a ödeniyor.. ) %5 teþvik primi de bunu açýklayamaz..
zaten, bu temettü konusu uzun süre de sürdürülemez.. BÝST DIÞI SATIÞTA þirketin potansiyel deðeri milyar USDler seviyesinde iken 5-6 milyon USDlik temettünün verimi % yarýmý bile bulmuyor.. bu temettü için hiçbir major yatýrýmcý (hakim ortak) milyarlýk yatýrýmda beklemez..
yorumum yine aynýdýr: hissenin PR aktivitesi yoktur.. yani, tanýtýmdan mahrumdur.. üsterlik de son 3-4 yýldýr; ortak, FÝNomen, "tahtacý" (kimse???), spek tanýtýmýna bu kadar duyarlý bir yatýrýmcý grubu varken deva'nýn sessiz kalmasý yatýrýmcýda deva lehine hiç bir heyecan uyandýrmamýþtýr. yabancýlar piyasadan çekilip, yerine tiyo ve tanýtýmla karar veren 5 milyon KY gelince, deva gibi "kendini saklamak isteyen" firmalar iyicene radar dýþýna çýkmýþtýr.. üstüne de; hesabýn aritmetiðine bakmadan ve bilmeden, "ama imtiyaz var" diyen yatýrýmcý grubu eklenince fiyatlamamýz kötü olmuþtur.
"kendi ürünlerinin satýþ fiyatýný yapamýyor ve kur dalgalanmasýnda bu da risktir" eleþtirisinin gerçek hayatta fiilen karþýlýðý yoktur.. çünkü HEP SÖYLEDÝÐÝM GÝBÝ; Türkiyede ilaç fiyatlarý dip noktadadýr.. ilaçýn rafta bulunur olmaya devam etmesini saðlamak istiyorsak , ilaç fiyatlarýný döviz kuru artýþýna karþý korumak zorundayýz (@ mevcut ekosistem ki görüleblir bir zamanda deðiþtirmeye gücümüz yoktur). oysa, doðru söylem þudur: kriz de çýksa, tüketilmesi zorunlu olan bir ürün var.. parasýný da devlet ödüyor.. sektörün karlý kalmasýný da saðlama mecburiyeti var. iyi ar-gesi olan ve yeni ürün lanse edebilen þirketler bu sistemde kar etmeye devam eder. bir de üstüne ihracat yapýyorsa, oldukça makul seviye kar birikimi yapabilir þirketler ortaya çýkýyor (Deva, Abdi, Nobel, Koçak vb gibi 10-15 firma ciddi þekilde pozitif ayrýþýyor)
mevcut temettü politikasýna takýlmýyorum.. biliyorum ki sürdürülebilirliði yoktur.. makina ve fabrika yatýrýmlarý bittiðine ve karlýlk her dönem arttýðýna göre; þirkette nakit üretimi önümüzdeki çeyreklerde artmaya devam edecektir. biriken naktin ("net nakit" diyelim) turþusunu kurmasýnýn finansal fizibilitesi yoktur.. eðer firmayý daha erken satmazlarsa, yeni bir fabrika kurmazlarsa, baþka bir firmayý satýn almazlarsa, tabi ki temettü daðýtýmý bekliyorum. politikada yazan %30 da týrýþkadýr. politika beyaný bir kaç günde deðiþecek bir þeydir. eðer þirketi elden çýkararak yatýrýmlarýn karþýlýðýný almak gibi bir planlarý yoksa, yüksek oranlý temettü ile yatýrýmdan nema almak ellerindeki seçenek olur. üstelik de yatýrýmýn %82i onlara ait..
Eline saðlýk ortak.
Bence dolar bazýnda, yani reel olarak, Tr de ilaç fiyatlarý dibi görmüþtür. Malkoç da her fýrsatta dile getiriyor, biyoteknoloji gibi yeni alanlarda yatýrým ve ihracatta yüksek birim fiyat artýþý Ýçin ilaç fiyatlarýnýn reel olarak artmasý þart bundan sonra(ihracat yaparken ister istemez Tr deki ilaç fiyatý referans oluyor, Tr de 5 dolara sattýðýn ilacý, bana 10 dolara satamazsýn diyordur ithalatçý ülke).
Bu iþ son 2-3 senedir, resmen suyun altýnda nefes tutmaya benzedi. Saðlýðý, ciðeri güçlü olan hayatta kalýr, dayanamayan boðulup gider. Karda olmayan pek çok küçük üretici ya piyasadan çekildi, ya da üretimini kýstý. Yabancý üreticiler de Tr ye ürün vermekte isteksiz davrandý.
Kýsa vadede bu durum deva nýn da aleyhindeydi. Ancak orta uzun vade ciddi avantaj saðladý. Sektörde karlýlýðý en yüksek þirketlerden, buna raðmen pazar payýný arttýrmayý baþardý. Bunu güçlü argesi kadar, güçlü finansallarý sayedinde baþardý.
Temmuzdaki %30,5 zam ile birlikte, son zam ardýndan bileþik %63 olmuþ oldu zam. 2024 e baþlarken pek çok sektör enf. altý büyüme yaþayacak iken %63 büyüme+%7 kutu büyümesi+%10 pazar üstü büyüme…%80 e yakýn ciro büyümesi sürpriz olmaz. 2024 enflasyonun %40 civarý olacaðýný düþünürsek, %80 büyüme müthiþ diyebiliriz. 2023te enflasyonun %65 olduðu yerde %100 büyüme gelecek, 2024 deki reel büyüme bu yýldan da iyi olmuþ olacak.
Unutmayalým, 2023 te pek çok sektör enf üzeri ciddi reel büyümeler elde etmiþken, 2024 te reel büyüme sýkýlaþtýrýcý politikalar nedeniyle çok zor olacak. Ýlaç sektörü reel büyümesi ile ilk üç sektör içinde olacaktýr bence.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Cevabýnýz için teþekkürler.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Dünya da Ýlaç sektörü son yýllarda öne çýkmaya baþladý... Bu sektör ülkemizde daha yeni emekleme aþamasýnda....Yüksek ithalat baðýmlýlýðýndan dolayý Devlet tarafýndan desteklenen stratejik sektörler arasýndadýr...
2024 yýlýnda ilaç sektörün yanýnda reel büyümede ilk 3 sektör arasýnda yeri neredeyse garanti gördüðüm diðer sektör Savunmadýr......2023 yýlý ihracat %30-40 arasý artýþla kapanmasý bekleniyor.......2024 yýlýný %50 ihracat artýþý ile kapatmasý süpriz olmaz... Hatta 2024 yýlý için bazý kaynaklar 10-12 milyar dolar yani %100 gibi uçuk rakamlar veriyor....Nedeni ise esas para getirecek Hisar O, Siper gibi yüksek teknoloji ürünü pahali Hava savunma sistemlerin 2024 yýlýnda ihracata hazýr hale gelmesiymiþ...
2024 yýlýnda bu sistemler ihracata hazýr getirebilirse belki o zaman haklý çýkabilirler....Çünkü bir batarya Siper yüksek irtifa hava savunma sistemi ihracat deðeri 1 milyar dolar civari.. Sektörde iki ciddi firma var....Otokar ve Aselsan....Otokar zaten deðerinin hakkýný fazlasýyla verdi....Aselsan ise bazý büyük eller tarafýndan yýllardýr süründürülüyor... Kalanlar ise çok spekülatif....Gelecekte Roketsan, Tusaþ gibi dev kamu firmalarýda halka açýlýrsa Savunma sektörü Endeskte çok ciddi bir aðýrlýk kazanacak...Hatta çoðu kiþi uçuk bir öngörü olarak kabul edebilir... Ama benim kiþisel beklentim 2030'lu yýllarda açýk ara borsa deðeri en yüksek þirketin Aselsan olacaðýdýr....
Yaýrým Tavsiyesi Deðildir..
Yer Ýmleri