Originally Posted by
value investor
Çok özel çalýþma yine güzel bir destek attýnýz, elinize saðlýk.
Burada Deva yý hem yerel hemde uluslararasý benzer firmalarýndan ayýran temel rasyo çok düþük bir F/k ile fiyatlanmasý . Firmanýn faaliyetinden elde ettiði bir kar olmasa yada tek seferlik bir kar olsa , yada büyük oranda kur karý yada vergi gelirinden elde edilen bir kar olsa anlýyacaðým bu durumu .. Gerçekten bu kadar temel ile alakasýz bir þekilde fiyatlanan bir þirket daha var mýdýr ben bilmiyorum.
1.932 mio tl 9 aylýk net karýn , kur karýndan arýndýrýlmýþ ( 664 mio tl ) net kar , 1.268 mio tl dir. Belki bu yüzden düþük f/k fiyatlanýyor olabilir.
Sevgilerimle.
Ýmtiyaz nedeniyle fk deðerini %50 daha yüksek düþünmek lazým..Yani fk 6 ise, 9 gibi deðerlendirmek lazým...Bu kadar düþük fiyatlamasýnda 3 faktör etkili bence,
i-) imtiyaz konusu
ii-) yönetimin ketum tavrý ve yeterli bilgi paylaþýmý yapmamasý, þeffaf olmamasý (bunun bahanesi de belli, sorsak, gizliliði önemli bir iþ yapýyoruz, bu nedenle mecbur kalmadýkça bilgi paylaþmýyoruz derler)
iii-) sosyal medyadaki hüstad tayfasýnýn olumsuz algý pompalamasý sonucu yatýrýmcýdaki ön yargýlý yaklaþým
Son 2-3 yýldaki zayýf performansýn sebebi olarak yukarýdaki maddeleri sýralayabiliriz. Ama bu geçmþi performans hikayesi
Geleceðe bakacak olursak,
i-)Ýhracat konusunda bir sürpriz iyileþme bekliyorum, çoðumuz bekliyoruz, bir bilançoda þaþýrtýcý bir rakama görebiliriz, 23q4 bile olabilir
ii-) Alýnan pek çok yeni ruhsat var. Bunlarýn etkisi de yavaþ yavaþ devreye girecek. Bu da geleceðe dönük büyük bir potansiyel.
iii-) Düþük büyüme ortamýnda, çok yüksek faizin etkisi ile gerek ilaç sektörüne, gerekse ülke genelinde ciddi sýkýntý yaþayacak firmalar var. Bilançosu saðlam, finans yönetimi iyi bir þirket olarak deva 2024te öne çýkacaktýr.
Pek çok þirket enf kadar bile büyümekte zorlanacak(%40). Ama ilaç sektörü %70 kadar büyürken, devanýn %100 e yakýn büyüdüðünü görebiliriz. Unutmayalým, sektör olarak ciroda nispeten geride kaldýðýmýz 2023'te bile %100 ün üstünde büyüdük.
Aralýk'ta %25 ilaç zammý geldi. Temmuz'da ilave %25 ile, bileþik olarak %62,5 zam alýrýz diye düþünüyorum 2024'te.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri