EMli sonuçlarda, EMsiz sonuçlara göre; üretim ve ticaret þirketlerinde brüt kar marjý (brüt kar / net satýþ) hep düþer.. çünkü,
burdaki enflasyon kaynaklý marj, EM gereði parasal kar satýrýna postalanýr.. mekanizma böyle..
bizim brüt kar marjoýmýz EMsiz olarakhep %60a yakýndý.. EM oransal olarak dolayýsýyla, düþtü.. yani, yeni "normalimiz" %60 deðil.. fakat, Q1 2024te ise; þöyle bir durum var: Q1de tüm çeyrekte etkili olmak üzere %25 de zammýmýz var..
bu nedenle; "faaliyet performansý" olarak kötðü bir performans beklemiyorum..
Nisan pazar verileri açýklanmýþ. Kutu satýþý ayný gibi, ciro %72 büyümüþ sektörde. Temmuz'da zam þart, Haziran ikinci yarýsýndan itibaren ilaç yokluklarý baþlar. Firmalar üretimi kýsacak mecburen. Temmuz'da %25 zam bekliyorum ben.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Ýki yeni ruhsat almýþýz hayýrlý olsun
birincisi Fluzavir 12 mg/ml Oral Süspansiyon Hazýrlamak Ýçin Toz, 75 ML Oseltamivir fosfat J05AH02 DEVA HOLDÝNG A.Þ.
https://www.ilacabak.com/oseflu-30-m...-30-sase-25660
isminden de anlaþýlacaðý üzere inflanza ilacý hani inflanza salgýný olduðunda bulunamayan meþhur ilaç
ikincisi ilaç kanser ilacý orjinalinin kutu fiyatý 76.000 TL bu ilaçta ilk jenerik olmuþuz gibi görünüyor
Erigib 150 mg Sert Kapsül, 28 ADET Vismodegib L01XJ01 DEVA HOLDÝNG A.Þ.
https://www.ilacabak.com/erivedge-15...t-kapsul-17630
ilk ilaç çok yüksek pazar payýna sahip bir ilaç ikinci ilaç çok pahalý kanser ilacý ve ilk jenerik olmuþuz þu ilaçlarýn ruhsatýný kendi argesinde genil yapsaydý öyle bir kapla duyururdu ki genil yatrýmcýlarý þu an bisti ateþe vermiþlerdi
dikkat ediyorum gelen bilançolarýn çoðunluðu zarar veya düþük kar yazýyor, bu puslu havada ilk çeyrek beklediðiniz gibi hasýlatýn yüzde 35 kar marjý ile gelse 1.3, 1.4m yapar. bu da devanýn süprizi olur, genel kurul günü mü bekleniyor bilanço. genel kurul günü bir bedelsiz kararý gelirse herþey güzel olur.
2024 ilk çeyrek enf tahmin.png
Ben 800 milyon civarýnda bir net kar bekliyorum. Hata payý çok yüksek bir tahmin tabi. Yorumlarým þu þekilde:
1- VUK gelir tablosunda ciro endekslemesi olmadýðý için SPK tablolarýnda daha yüksek bir ciro bekliyorum.
2- Daha yüksek ciro, birikmiþ ÜFE-TÜFE farkýndan dolayý daha düþük amortisman ve hammadde stoku farkýndan dolayý VUK gelir tablosundan daha yüksek brüt kar marjý. Sonuç olarak daha iyi bir brüt kar.
3- Faaliyet giderlerinde endeksleme dolayýsýyla daha yüksek giderler. Ar-ge gideri genelde iki tablo arasýnda uyumsuz ama tahmin etmek çok güç.
4- Ýlk çeyrekteki USD'nin TL karþýsýnda %9 deðer kazanmasý sonrasý yüksek kur farký gelirleri: kur korumalý mevduat, döviz mevduatý ve eurobondlarda yüksek deðerleme. Ayný zamanda ihracat alacaklarý kur farký gelirleri artýþý. Eurobond deðerleme artýþý yatýrým faaliyetlerinden diðer gelirler altýnda.
5- Yüksek karþýlýk giderleri sonucu esas faaliyetlerden diðer giderlerin yükselmesi.
6- Parasal varlýk ve yükümlülükler çok dengeli 2023 sonunda. 7 milyar TL civarý her iki taraf da. Pozitif nakit akýmý beklentisi kaynaklý ilk çeyrek içinde bir miktar parasal varlýk fazlalýðý oluþabilir. Ayný zamanda 2023 tarafýnda bu taraftan ciddi bir pozitif katký gelmiþti. bu nedenle ufak da olsa pozitif katký mümkün. Bu çeyreðe ait amortismanlar dolayýsýyla çok da yüksek olmasýný beklemiyorum.
7- Vergi tarafýný þu ana kadar tutturabildiðim olmadý zaten. Teþvikler efektif vergi oranýnýn hep düþük olmasýný saðladý. 2023 ilk çeyreðindeki tek seferlik ek vergi haricinde olumsuz sürpriz az yaþandý. Yine de düþük de olsa vergi ödemesi olmasý mümkün.
Bundan sonraki tablolarda karþýlaþtýrma açýsýndan da, þirket performansýný daha iyi yansýtmasý açýsýndan da nakit akýmlarýna odaklanmamýzýn daha doðru olduðunu düþünüyorum.
Yer Ýmleri