Originally Posted by
Maslak1
þurdaki "saðlýk istatistikleri" butonundan bakarsanýz, göreceðiz ki bu senenin ilk 2 ayýnda (mevcut en güncel veri budur); bu senenin reçete sayýsý geçen seneye göre %14.8 artmýþtýr. ieis sendika verisinden de devanýn Q1 faaliyet raporundna da gördük ki iqvia satýþ kutu adetleri ise düþmüþtür.. bu 2 verisnin bize söylediði (2 varasayým: 1-reçetedeki trend mart ayýnda da devam etti, 2-reçete baþýna kutu sayýsý önemli ölçüde 2 periyotta deðpiþmedi ki mevsimsel etkiler hariç önemli deðiþmeler olmaz) þudur: eczanelerde stok azaltmasý var..
benim þifai edindiðim bilgi de bu yöndedir. o nedenle sektördeki cirolar bakýmýndan Q1 iyi geçmedi. deva ise kutu bazýnda payýný artýrmýþtý (q1 faaliyet raporu) ve fakat tahmin ederim rivelimede pay kaybettiðimiz için, kutuda kazanýlan pay TL kýsma yansýmadý (rivelime adette az ama fiyatta çok yüksek olduðu için)..
bunu akýlda da tutarak;
1-sektörlerdeki stok azaltmlarý ebedi devam edemez.. burdan da yola çýkarak; Q2deki kutu rakmamlarýnýn Q1deki kadar küçülmeyeceðini TAHMÝN ediyorum.. bunun için ieis sendika verilerini takip etmeyi öneririm.. düþme devam ediyor gibi görünüyor ama daha az oranlý bir düþüþ olabilir.
neden stok düþüþüþü oldu?
a-hemen acilen beklenen bir ilaç zammý yoktu,
b-yüksek finansman maliyeti dolaysýyla eczacý stok taþýmak istemedi.
duyumum bu þekildedir.
deva için kritik konu:
1-pazar payýný korumasý deðerli (rivalime hariç sorunlu bir durum görmüyorum). pazar büyüyünce herkes eski yerine yakýn bir yere geri döner.. belki nefesi bol olanlar kazançlý da çýkar..
hem sektör hem de deva için Q2de mucizevi bir büyüme beklemiyorum ama rahatlama olacaktýr (özellikle zam haberi geldiðinde.. bu arada; zam haberi sürpriz olarak da geliyor..)
2-q1 ihracat rakamý rekor rakamdýr.. eðer yeni trend bu ise, tahmin edecek veriye sahip deðilim ama hissiyatým olumludur. hiç bu kadar büyük ihracat rakamýný görmemiþtik ilk çeyrekte.. umarým ABD pazarýna satýþ artmaya baþlamýþtýr ve o nedenle arkasý da gelsin.. bu konu bize büyüme de yeni sayfalar açacak önemdedir.
3-vergideki yarým milyarlýk yükün önemli ölçüde geri geleceðini (telafi olacaðýný) tahmin ediyorum (daha evvel yazdým.. sayýlar10 da açýkladý.. paralel düþünüyoruz)
4-parasal kayýp satýrýnda ise bence zarar durumu tekrarlanabilir.. tahmin etmek zorlaþtý..
piyasadaki finansman masraflarý düþtüðünde ve/veya ilaç zam haberleri geldiðinde acaba , eczaneler azalttýklarý stoklarý yerine koymak için ne yapacaklar; bunu da düþünmek lazým.
tahminlerime güvenerek pozisyon alýmý yapmamanýzý öneririm.. net kar tahmin etmek çok zorlaþtý.. özellikle EM etkisini ve vergi etkisini içerdeki bilgiye sahip olmadan tahmin etmek çok zor..
Yer Ýmleri