yakýnda eczanelerde greve gider, þu zammý yapsýnlarda herkes bir rahatlasýn. umarým eylül baþý yapýlýr biter, sonraki de 2025 þubatta olur eski düzende gider.
yakýnda eczanelerde greve gider, þu zammý yapsýnlarda herkes bir rahatlasýn. umarým eylül baþý yapýlýr biter, sonraki de 2025 þubatta olur eski düzende gider.
zam konusu:
27 Aðustostan geçerli olmak üzere, ürün bazlý olarak (genel deðil) kimi ilaçlara zam yapýldý. devanýn da 10 civarý ürünü zam aldý (örn cefaks bazý formlarý.. tümü deðil).. fakat bu zamlar firmalarýn diþinin kovuðuna dahi sýðmaz..
genel zam yapýlmasý konusunda aciliyet bunun ötesindedir.
þöyle de bir þey vardýr; diyelim ki zam konusunda bir umut yok ve firmanýn zarar eden ürünleri var.. bu durumda, hammade alýmý yapmýyor. sonra son dakikada MÞ isterse %500 zam yapsýn, hammadede yoksa, ilaç da yoktur.. bu hammaddeler ürün süreli terminlerle (lead time) geliyor ve gelince de 1 gecede mamüle dönüþmüyor.. gelen malýn malzeme kalite kontrolünden, üretim planýna alýnmasý, üretim sonraki kalite gücencilerin pazara verilmsi için onay vb toplamda 5-6 ayý bulan süreler olabilir (uç noktalarý saymýyorum)..
üstelik de stratejik olarak devletin bizzat kendisinin belirlediði 5 sektörden biridir. kar etmesine müsade etmediðin bir sektör nasýl stratejik olur ki.. capital birikimi yapamayan sektör nasýl ar-ge ve yatýrým için fon biriktirsin??
sektör temsicileri hiç de utangaç ve çekingen olmayan bir içerikte taleplerini ilettiler. sonrasý; devleti yöneten ekibin tercihidir. hiç zam da yapmayabilirler. nasýl ki eðitim konusuna yeterli yatýrým yapýlmadý ve uygun olmayan vizyonla; kalite her yýl geriye gittiyse (bkz PISA skorlarýmýz, lgs ve üniversite giriþ net ortalamalarý, üniversitede eðitim aldýðý ders konularýnda yazýlan konularýn temellerine dahi iþ mülakatýnda cevap veremeyen mezunlar vs vs vs ), saðlýk alanýnda da kaliteyi düþürmek için politika tercihleri yapabilirler... zam yapmamak da bir tercihtir ama sonuçlarý tabi ki olur: üretim kýsýtlanmasý, mal yokluðu, uzun vadede bu alana daha az yatýrým yapýlmasý, çok iyi büyümekte olan ihr/ith dengesinin bozulmaya baþlamasý, hasta memnuniyetsizliði, tedavi edilmeyen hastalýklar dolayýsyal üþgücü kayýplarý vb vb.. ölçülen ve ölçülmeyen bir sürü yan etki olur..
Son düzenleme : Maslak1; 29-08-2024 saat: 13:38.
bu tablonun sorumlusu ilaca zam yapýlmamasý ise þayet, ilaç zammý tabloyu tersine çevirebilir. Fakat böyle bir saçmalýk olur mu zam gelmediyse diðerlerine de gelmedi, ''diðerleri nasýl böyle performans gösterdi'' diyorsan evet ilaç zammýnýn etkisi konusunda da kuruntu yapýlýyor demektir. Bunu bir olumsuz eleþtiri olarak addetmeyin. aksi yönde bir fikri olan varsa dinlemek isteriz.
bist fiyatlamasý:
çok uzun zamanadýr ilk kez 2 USD aldýna düþtük, diye biliyorum.. çöp fiyatlamasýdýr. defter deðerinin de gerisindedir. üstelik, bir de expertiz deðeri ile net varlýk deðeri hesabý (arsa, arqazi, ruhsat vs ) yapsak, onunda 1/3ü bile olmaz..
adil fiyattan fiyatlanamasýndaki en temel konu bence, PR (tanýtým) eksikliðidir. bunu da besleyen temel konu þirketin bizzat kendisini anlatmaktan imtina etmesidir. selec hk bu sabah 4 tane deðerleme (aracý kurum hedef fiyat fiyat) gördüm.. bizim firma olarak önemimiz sektörde ondan geri deðildir. sektörün kutu bazýnda 2. büyük firmasýyýz.. yakýnda tl olarak da 1-2 kademe yukarý çýkabiliriz ama bize deðerleme yapan, rapro yazan bir aracý kurum YOK..
aracý kurumlar bence firmaya yaklaþamýyor ki býrakýn firmanýn bloombergde falan kendisini anlatmasýný..
spec'imiz varsa, o belki de PH ve ekibidir. eðer SPECimiz yoksa, PH ve ekibinden korktuklaýrndan dolayý yoktur (Eastpharmanýn serbest dolaþýmda olmayan miktarý alelacele dolaþýma sokma korkusu) .. bu kýsým tamamen tahmindir. bildiðim bir konu deðildir.
bist dýþý satýþta olasý deðeri hakkýndaki görüþümü tecrübeme göre daha evvel yazmýþtým.. bist fiyatý ise onun açýk ara gerisindedir.
yakýnda TR pazarýnda ilaç firma satýþlarý olabilir (belki.. piyasa aktif).. olursa; bir emsal de görmüþ oluruz..
Ýlaca zam gelmesinin hisse fiyatýna etkisi sýnýrlý olur geçmiþte ilaca zam geldiði gün hisse eksi kapatmýþtý(tam komedi) ilaç zammýnýn þirketin karlýlýðýna pozitif etkisi olur Philip ve arkadaþlarý kar payý ve primlerini alýp yoluna devam eder. Hisse fiyatýný buradaki hakim grup belirliyor (buna yönetimin dahli olabilir) yukarý sür gelenin eline ver sonra aþaðý çek yukarýdan alanlarý bezdir aþaðýlardan yerine koy böyle devam eder gider.
PR (tanýtým) eksikliði konusunda bir ek bilgi paylaþayým. aslýnda bu konuyu direkt özetliyor. Holding websitesi'nde ''Basýn'' sekmesi var. Basýn sekmesine týkladýðýnýzda içerik yok. Anasayfaya yönlendiriyor. Hem türkçe hem ingilizce versiyonda. Sanýrým bir hata deðildir. Kasýtlý yapýldýðýna inanýyorum. Yok hataysa burdan duyurmuþ olalým. sitenizde basýn sekmesi deaktif. Hoþ son 3 4 yýldýr basýnda bir habere de konu olmadýnýz da...
Çok önceleri portföyümün en büyük hissesi olup 1-2 sene tuttuðum dönemler oldu. Neyse ki bir yerde kol kestim. Þimdi aþýrý düþtü mü alýp %8-10 + yla satýyorum. Bugün 66 dan aldým. Önümüzdeki hafta 72 den veririm inþ. Bu kaðýt daha fazlasýný haketmiyor. Burada halen sabýrla temel analiz yapanalarý da saygý ve hayretle izliyorum.
Devlet vergi kaybýna uðradýðý için yýllýk cirosu 50milyon u geçemeyen sirketlere enf.muh. zorunluluðu kaldýrdý. Ýlginç bir dönem .
UOTE=Tesla136;6882591]Çok önceleri portföyümün en büyük hissesi olup 1-2 sene tuttuðum dönemler oldu. Neyse ki bir yerde kol kestim. Þimdi aþýrý düþtü mü alýp %8-10 + yla satýyorum. Bugün 66 dan aldým. Önümüzdeki hafta 72 den veririm inþ. Bu kaðýt daha fazlasýný haketmiyor. Burada halen sabýrla temel analiz yapanalarý da saygý ve hayretle izliyorum.[/QUOTE]
Yer Ýmleri