bu arada geçici açýklanmýþ, hepimize hayýrlý olsun. bilançosu umarým böyle gelmez. enflasyon muhasebesi ters köþe yapýyor her senedi.
VUK gelir tablosu pek parlak deðil. Ýlk çeyrekte bu tabloda enflasyon muhasebesi yapýlmamýþ olduðu için çeyrekler arasý karþýlaþtýrma yapmak da oldukça güç. Ancak TFRS tablosu için yine de önemli ipuçlarý elde etmek mümkün.
Öncelikle ciro tarafýnda bende bir miktar hayal kýrýklýðý oluþtu. Ýlk çeyrekte VUK kayýtlarýnda endeksleme öncesi 3,4 milyar TL ciro mevcutken, iki çeyrek sonunda endeksli olarak 6,0 milyar TL ciroya ulaþýlabilmiþ. Yani ikinci çeyrek endekslenmemiþ ciro 2,2 milyar TL civarý kalmýþ. Bu tutara tabi ki ihracat da dahil. Ýhracat geliþiminde sýkýntý yok ancak çok büyük sýçramalar da mevcut deðil. Cirodaki pay %16'lar seviyesinde. 2022 seviyelerine paralel, 2023 seviyelerinin hafif üzerinde.
Ýlk çeyreðe göre brüt kar marjýnda ciddi bir gerileme mevcut. Ýlk çeyrek endekslemeler yapýlmamýþ olduðu için tam karþýlaþtýrma yapmak mümkün deðil. Genel yönetim giderlerinde çok ciddi bir artýþ var. Dolayýsýyla faaliyet giderleri tarafýndan da þirket olumsuz etkilenmiþ. Kur tarafýndaki zayýf geliþmeler ve yüksek TL faizleri sonrasýnda finans tarafýnda da beklendiði gibi olumsuz tablo var.
Ancak zararýn nedeni tek kalemde 6 ay için kaydedilmiþ 1,8 milyar TL'lik parasal kayýp.
Özetlemek gerekirse ÝEÝS verileri sonrasý çok iyi bir satýþ performansý beklememek gerekiyordu. Ancak yine de benim beklentimin altýnda ve mevsimsel etkilerden fazla bir kötüleþme mevcut. Düþük ilaç zammý ve artan enflasyonist etkiler ise marjlarý törpülemiþ. Kuvvetli seyreden TL ve yüksek TL faizleri finans dengesi tarafýndan ciddi bir bozulmaya sebep olmuþ. Ancak tüm bu faktörlerin toplamýndan çok daha fazla etkili olan parasal zarar mevcut. Þirket artan enflasyon ortamýnda özsermayesini verimli bir þekilde deðerlendirememiþ diyebiliriz.
Ben bu dönemlerde nakit akýþýna daha çok önem veriyorum. Haftaya tablolar gelince oralarý da görmüþ oluruz. Þirket faaliyetlerinden düzenli bir þekilde akým saðlýyorsa, parasal zararlar da amortisman da o kadar önemli deðil.
Zaten þirket 12,5 milyar TL piyasa deðeri 15-16 milyar firma deðeri ile iþlem görüyor. Bu bozulmadan çok daha fazlasý satýn alýnmýþ gibi geliyor bana.
*DEVA HOLDÝNG'ÝN VERGÝ DAÝRESÝNE SUNDUÐU TABLODA 2024 YILI ÝLK 6 AYLIK DÖNEM NET ZARARI 1.566.269.042 TL [FNC-NEWS]
Hayýrlý olsun. Suçu enflasyon muhasebesine yýkarsak, ortada problemde kalmaz.
Aslýnda neler yapacaz neler, ahh þu enflasyon muhasebesi bir olmasa... ah ahh.
enflasyon muhasabesi en çokta ilizyonist patronlara yaradý. neyseki bizimki öyle deðil..![]()
Þu forum sayfasýna artýk þirket hakkýndaki bilgileri yazmayý ne zaman düþünüyorsunuz acaba?Yok yükseldi,yok negatif eðri yakaladý yok þöyle yok böyle.Ýnsanlara bunlarý yazma,madem þirketin kötü olduðunu,fiyatlanmasýnýn yetersiz olduðunu düþünüyorsun bunun nedenleri rasyonel olarak yaz insanlarý bilgilendir yada hiç sesini çýkarýp insanlarý rahatsýz etme lütfen.3. bir opsiyon da var eðer o kadar rahatsýzsan hisselerini satarsýn olur biter.Ayrýca bunlarý yazdým diye bana cevap yetiþtirmeyin keza kaideye almayacaðým,iyi günler.
1.566.269.042 TL TL dönem zararý ancak , 1.795.580.465,48 TL enflasyon düzeltmesi zararý yazmýþ bu nedenle zararda. bunlar stoklar, sabit kýymetler ve özkaynaklardan doðan zararlar. faaliyetleriyle alakalý deðil. bakalým dönem sonuna doðru bu zararlarda gelir efekti çýkaracak , tersine döner bu tablo.
9 köyden kovulmuþ arkadaþýmýz 10 köyden de kovulmak için çabalýyor.
Yer Ýmleri