Yeni Altay Tanký, ASELSAN teknolojileriyle donatýldý
ASELSAN, testler için Türk Silahlý Kuvvetlerine teslim edilecek Yeni Altay Tanký'ný ateþ gücü, mobilite ve beka açýsýndan üst seviyeye taþýdý.
Alýnan bilgiye göre, ASELSAN, kuruluþundan bu yana geliþtirdiði askeri teknolojilerde geldiði son noktayý Yeni Altay Tanký'na yansýttý.
ASELSAN'ýn geliþtirdiði sistemler, Altay Tanký'na yüksek atýþ gücü, yüksek beka kabiliyeti ve kendini koruma yetenekleri kazandýrýyor.
ASELSAN, Altay Seri Üretim Projesi kapsamýnda üretilecek tanklara; Atýþ Kontrol Sistemi, Elektrikli Top ve Kule Takat Sistemi, Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi, Sürücü Görüþ Sistemi, Lazer Uyarý Sistemi, Uzaktan Komutalý Silah Sistemi, Muharebe Sahasý Tanýma ve Tanýtma Sistemi, Yakýn Mesafe Gözetleme Sistemi, AKKOR Aktif Koruma Sistemi ve gömülü eðitim simülatörü ile bu ürünlere yönelik kullanýcý/bakým eðitimlerinin verilmesine yönelik araçlar saðlýyor.
Bu nitelikleriyle ASELSAN, dünya üzerinde bir tanký donatabilecek tüm elektronikleri bünyesinde üretebilen tek firma konumuna geldi.
Tüm ürünlerin mekanik, elektronik, optik ve yazýlýmlarý ASELSAN'ýn geliþtirmesi sayesinde tüm birimler arasýndaki haberleþme en etkin þekilde gerçekleþtiriliyor. Örneðin, Tank Lazer Uyarý Sistemi tarafýndan algýlanan bir tehdidin bilgisi ayný anda Atýþ Kontrol Sistemi, Uzaktan Komutalý Silah Sistemi, Komuta Kontrol Sistemi, Aktif Koruma Sistemi'ne iletilebiliyor. Bu sayede kullanýcý ana silah veya uzaktan komutalý silahýný tehdit doðrultusunda yönlendirip tedbir alabiliyor.
Kullanýcý, ayný zamanda bu bilgiyi Komuta Kontrol Sistemi aracýlýðýyla diðer destek unsurlarýna da iletebiliyor. ASELSAN'ýn yazýlýmlarý geliþtirmesi sayesinde kullanýcýdan gelecek ilave talepler kolaylýkla alt sistemlere uygulanabiliyor.
ASELSAN'ýn geliþtirdiði sistemlerde "gömülü eðitim yeteneði" de yer alýyor. Gömülü eðitim, gerçek sistem üzerinde sistem birimleri kullanýlarak alýnan eðitimi ifade ediyor. Bu sayede gerçek sistem kullanýcýsý, tankýn operasyonel olarak kullanýlmadýðý zamanlarda farklý senaryolar iþleterek yetkinliklerini geliþtirebiliyor. Gömülü eðitim yeteneði ile Altay'da görev yapan personel, kullandýðý platformda eðitilecek.
- Tehditleri AKKOR durduracak
Altay Tanký'nýn en ayýrt edici özelliklerinden birini, beka kabiliyetini çok önemli seviyede artýran AKKOR Aktif Koruma Sistemi'ne sahip olmasý oluþturuyor. AKKOR, bu yeteneði, düþük aðýrlýk maliyetiyle saðlýyor. Bu sayede tankýn mobilitesi de maksimize ediliyor. Beka kabiliyetini en üst seviyeye çýkarmanýn yanýnda tanklarýn durumsal farkýndalýk yeteneðinde de önemli kazanýmlar saðlanýyor.
Tehdidi, tespit sonrasýnda bir saniyenin altýnda sürede etkisiz hale getiren AKKOR Sistemi, 4 bileþenden oluþuyor.
Bunlar, tanka yaklaþan anti tank roket veya füzeyi tespit ve takip görevini yürüten radar, tüm sistemi yöneten merkezi yönetim bilgisayarý, imha noktasýna karþý tedbir mühimmatýný çok yüksek hýzla yönlendiren mühimmat atýcýsý ve üzerinde yüksek hassasiyette çalýþan radar bulunan fiziksel imha mühimmatý gibi ana bileþenleri kapsýyor.
AKKOR Sistemi'nin geliþtirme çalýþmalarýnda binden fazla atýþ gerçekleþtirildi. Bunun sonucunda sistem, yüksek baþarým seviyesine getirildi. Son 20 yýl içinde onlarca firma ve ülke Aktif Koruma Sistemi'ni geliþtirme çalýþmalarý baþlatýrken, Türkiye'nin dýþýnda sadece iki ülke envantere girebilecek bir sistem geliþtirdi.
Yeni Altay Tanký'ndaki ASELSAN ürünleri, tankçýlýkta "Demir Üçgen" olarak adlandýrýlan ateþ gücü, mobilite ve beka baþlýklarý altýnda toplanýyor.
Ateþ gücü için VOLKAN-II Atýþ Kontrol Sistemi, SARP Uzaktan Komutalý Silah Sistemi, Niþancý Ýkinci Derece Görüþ Alt Birimi, Tank Mürettebat Eðitim Sistemi, Muharebe Sahasý Tanýma ve Tanýtma Sistemi; mobilite için Tank Sürücü Görüþ Sistemi, Kule Kayar Bileziði kullanýlýyor.
ASELSAN, Yeni Altay Tanký'nýn beka kabiliyetini ise AKKOR Aktif Koruma Sistemi, Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi, Tank Lazer Uyarý Sistemi, ÖRÜMCEK Yakýn Mesafe Gözetleme Sistemi, Telsiz Sistemi ve Ýç Haberleþme Sistemi ile saðlýyor.
Kaynak : Anadolu Ajansý

Alýntý yaparak yanýtla

)

Yer Ýmleri