Daha aðýr yaptýrýmlar mý geliyor yoksa ??
Daha aðýr yaptýrýmlar mý geliyor yoksa ??
Savaþ ortamýnda fýrsattan istifade ettirmiyecegiz düþüncesi mi var. Bu hissenin þu an bu kadar düþmesinin hiçbir gerekçesi yok. Evet bu ortamda kesinlikle arti olmasý gerekiyor. Ama savaþýn en olumsuz etkilemesi gereken þirketler dahi handan daha güçlü kaliyor. Sanki savunma sanayi þirketleri onlar..
Aksine böyle bir durumda aselsan gibi milli bir þirketin önemi çok daha iyi anlaþýlýr hissenin degeri artar. ..bilmem varlýk fonunun etkisi ile bu ortamda fýrsattan istifa edilmez algisi mi oluþturuluyor. Kim neden baskiliyor.
Pandemi döneminde ilaç firmalarý bilmem kac kat yaptý.. enerjinin on plana çýktýðý dönemde bilemem hangi þirket kac kat yaptý.. otomotiv vs vs..
Bu ortamda da bu hissenin en azýndan deðerini korumasý gerekli demiyorum. kesinlikle gitmesi gerekiyor..Ýnsanlar deðiþik olumsuz senaryolara göre neden sepet yapýyor.. elimde en fazla thy var.. aselsan da çok miktarda deðil.. inanýn thy nin düþmesini anlarim da bunun bu þekilde düþmesini kabullenmek zor.. öyle çok aselsan hisse vs de yok..
Bilmiyorum nasýl dokunmuyor. Haksýz yere kazanýlan paralarý öyle güzel yiyenler varki. Ama çalýþýp didinip kazandýðým parayý üstüne kafa yorup yarýn bir gün olumsuz durumlar gerçekleþir bari þu kadar da aselsan alayým diye koyduðum hisse daha beter dusuyor.
Gidip thy alsaydým bununla da ne hicbirsey fark etmezdi..
7 Ekim savaþ baþladý. 9 Ekim %7 yukarý yaptý. 13 Ekim hafta sonuna kadar kazancýnýn yarýsýný verdi. Bu hafta baþý 16 Ekim 40.50 kapattýk.
Savaþtan önceki kapanýþ 6 Ekim 40,92 bugün ki 40,50.. Bu arada geçen hafta 44 küsurleri gördü. Büyük ihtimalle birileri geçen hafta içinde ve bu hafta baþý % 10 luk bir marjda malý boþalttý. AKD den ve Takas tan bakmak lazým, belli olur yaklaþýk olarak.
Bir diðeri 31 Ekim bilanço fiyatlamasý desek beklentilere göre çok ters kalýyor. Çok zayýf bir ihtimal kötü bilanço.
Sonuncu varsayým ise daha aðýr bir takým yaptýrýmlar la ilgili haberler sýzýyor olabilir. Ben baþka bir þey düþünemiyorum.
Yukarýda bahsettiðim aralýkta Yatýrým ve Emeklilik fonlarý ciddi mal almýþ. Buna karþýn 12 Kurum eþit aðýrlýkta satmýþ. Öyle anormal bir durum yok gözüken..
Ýlginç olan bugünde % 5 lik bir düþüþ gerektiren bir AKD de yok. Demek ki bu iþ yine robotlar savaþýnýn bir sonucu gibi duruyor.
Söz konusu madem beka meselesi bu meselenin baþýnda da aselsan vardýr.. heleki bu dönemde en baþta aselsan vardir.
Abd, avrupanin bilmem kac tane savunma sanayi þirketi var. Hicbirisinin de beka diye sorunu yok. Sadece bu savaþ ortamý silahlanmaya kat ve kat arttýracak diye artýyor hisseleri..
Peki turkiyede aselsan diye ülkede kaç tane þirket var. Beka denilen þeyin merkezinde olan þirket bu dönemde de artmiyacak peki ne zaman artacak. Aselsana þu kadar sipariþ gelecek bu ortam silahlanmaya bu kadar arttýracak diye bir beklentide deðilim. çok daha önemli olaný.. Hani beka deniliyordu.
Savaþýn baþladýðý günden beri turkiyede tehdit altýnda gibi yorumlar dönüyor.. Bu tehdit için bir tane caydýrýcý gücün var. Deðeri bu mu.. peki þimdi deðilse ne zaman..
Neden portföye aselsan diye bir þirketi koyduk o zaman..
Þeffaflýk olsa nokta bir sözüm olmaz..Ne Dr yazarým.. bilanço vs.. yaptýrým haberi mi vs tamamý triskadan uydurmayýn þeyler.. belki ellerinde yeterince yok goturmediler.. ya da böyle bir ortamda para kazandýrýlmaz mi denildi..
Böyle bir ortamý vs yok..calisiyosun didiniyorsum üstüne bir de kafa yoruyorsun ülkenin yerli milli þirketini alýyorsun sonuç bu mu.. bilmem kac tl lere çekilip oradan mý sürülecek.. peki doðru mu bu.. yatýrýmýný yapan adam þirketin þu anda gitmesini beklerken bu yapýlan neyin nesi.. Top benim.istedigimi yaparým mi oldu þimdi..
Ne ulaþým ne turizm ne maden ne yiyecek sektörü vs vs hicbirisini degil.. herseye eyvallah da bu neyin nesi þimdi bu yaptýðýnýz.
Yaklaþýk 25 yýldýr borsadayým, Aselsan için rüzgârýn bu kadar arkadan estiði bir dönemi hatýrlamýyorum.
Savunma sanayii ülke için önümüzdeki dönemde lokomotif sektörlerden biri olma yolunda.
Özel þirketlerin ve vakýf þirketlerinin ihracatý hýzla artýyor, þirketler kazandýkça daha büyük projelere yöneliyorlar.
Aselsanýn yýllýk cirosu yaklaþýk 2 milyar $. Bu yýl içinde Aselsanýn aldýðý sipariþler 4 milyar $ ý buldu, bakiye sipariþler rekor seviyeye çýktý. Aselsan için en iyi bilanço dönemi son çeyrek, o da yaklaþýyor. Sadece $ kurundaki artýþ bile þirketin kârýný %40 civarý artýracak. Önümüzdeki 1-2 yýlda ciro ve kârda $ bazlý yýllýk %50-60 lýk bir artýþ oldukça muhtemel, uzun vadede yine oldukça yüksek bir CAGR potansiyeli var. Artan ihracat oranlarý þirketin nakit akýþýný olumlu etkileyecek, yýlýn son çeyreði haricinde de artan miktarda nakit giriþi olacak.
Hissenin üzerine çöken çakallara, robotlara aldýrmadan orta - uzun vadeye odaklanmak lazým. Onlar ellerinden geldiði kadar sinir uçlarýyla oynamaya devam etseler de hisse neticede ederine gider. Sabrýn sonu selamet.
Aselsanýn son 4-5 yýlda kazandýrmamasýnýn esas sebebi ciro ve kârýnýn artmýyor olmasýydý. 2019-2022 yýllarýnda ciro 4 yýl boyunca 2,2 milyar $ civarýnda kaldý.
Cironun $ bazlý artmaya baþlamasýyla hisse fiyatý da $ bazýnda, þirketin kârýný takip eder, hatta giderek artan bir ciro olursa fiyatlama daha yüksek çarpanlarla olacaðý için hisse fiyatýndaki artýþ, þirketin kârýndaki artýþtýn üzerine de çýkar muhtemelen.
2017 de ki operasyon unutulmadý. Onu yapanlar belliydi.. O zaman ayakkabý boyacýsýna, manava, iþçiye memura kimi bulurlarsa 40 lý rakamlardan yýktý geçtiler. Sonrasý hisseleri kapýþan millet elimize verdileri söyledi durdu senelerce.
Bu kaðýtta 15 seneyi geçkin uzun vade yatýrýmcýyým. 2017 öncesi kazandýklarýmý son 7 senede çatýr çatýr yediler. Ne oldu þimdi bunun uzun vadesi.???
Bu kaðýt muazzam derecede siyasi çekiþmelerin yapýldýðý bir arenaya evrildi. Deðerler farklý okunup yorumlanmaya baþladý. Uzun zamandýr takip ettiðim için çok net görebiliyorum. Bunun baþýna musallat olan ve o malum kurumlarda saf tutan oç larýný def etmediðin sürece bu kaðýt hak ettiði deðerin beþte birini dahi bulmaz. Þahsen benim umutlarým tükenmeye baþladý. Çünkü bu kaðýtta genel geçer temel teknik borsa kurallarýnýn hepsi göstermelik yürüyor.
Dünyada ki muadilleri ile karþýlaþtýrdýðýn zaman 400-500 TL bandýnda olmasý çok normal. Borusan ý 1000 TL ye taþýyanlar sizce bunu kaça taþýmalý mesela?? Veya niye giremiyorlar bu kaðýda?? Halbuki bunun minimum ederi belli.. Zarar etme þansý var mý buna spek olanýn ? Dünya da 15 USD altýnda savunma þirketi yok. Yeni arz olan SDDTR bile 364 TL..
Amaç baþka hem de çok baþka. Ve buna da sahip çýkan bir güç yok. Ne zaman uyanacaklar veya nasýl müdahale edecekler belli deðil.. Ayrýca kim takýyor yatýrýmcýyý ??.. Sen bir nevi kaz gibisin. Kafese girdin mi tamam.
Güya þu an hakim olanlarýn içlerinde sýkýntýlar varmýþta sýyrýlacaklarmýþ bu iþten de kaðýdý býrakacaklarmýþ da falan da filan.. Ölme eþeðim ölme.. Bu iþin iyice cýlký çýktý, bizde son bir umut mu acaba diye bekleþip duruyoruz. Uzay vadede ederine gelmiþ ben o kaðýdý mezar damý satýp yiyeceðim ??
Yer Ýmleri