Suheyl hocam MSFT 2000-2014 arasý brüt 6$ a yakýn temettü vermiþ toplamda, temettüden de bir getiri var sayýlmaz.
Suheyl hocam MSFT 2000-2014 arasý brüt 6$ a yakýn temettü vermiþ toplamda, temettüden de bir getiri var sayýlmaz.
Son 10 senede ki Lockheed Martin temettü verimi 1 e 10 ortalamada. Yani 1 usd ye senelik 10 usd kar daðýtmýþ. Ve 80 $ den 430 $ a gelmiþ bu zaman zarfýnda.!!!!
Bu iþin zirvesi..
Bundan daha düþükleri ise bizimkine 20 filan basýyor minimumda.. Ýnceleyin bakalým ne göreceksiniz..
Saçma sapan devletlerin savunma þirketleri bile uçmuþ gitmiþ. Ondan sonra yok dünya sýralamasýnda 47. sýradaymýþýz falanmýþ filanmýþ..
O portföy yönetimi ile ilgili bir konu. Yumurtalarýný tek sepete koyma muhabbeti ise o zaman ne diye hisse de bekliyoruz ?? Risk alan para kazanmalý, bunun baþka izahý olmaz. O zaman döviz, altýn, faiz, PPF ler, biraz da yanýna hisse koy oldu sana portföy iþte.. Ama bak adam Amerika da LM de ne biçim para kazanmýþ..
Hocam geçen yýl Ekim ayýnda seçim öncesi sorun olabilir diyerek portföyün yarýsýný ABD ye taþýdým. Bu yýl baþýnda MSFT aldým, temettü artýþ hýzý güzel, hisse de fena gitmedi þimdiye dek. Niyetim seçim sonrasý dönmekti, ama ABD de þirketlerin ne kadar profesyonel yönetildiðini, borsanýn nasýl iþlediðini görünce geri dönmekten vaz geçtim.
Burada dönen oyunlar sadece Aselsanda deðil ki, hemen pek çok hissede var. Operasyon sadece bunda olmadý. Ýsteyen tek hisse alýr, isteyen istediði sepeti yapar elbette. Anitaks tüm sektör hisseleri 10 a katladý dediði için öyle yazdým. Hisselerin fiyatlarý katlayarak gidiyorsa cirosu, kârý arttýðý/artacaðý için gidiyor. Cirosu yerinde sayýp fiyatý 10 a katlayan sektör veya hisseler mi var?
Uzun vade yatýrým için ilk bakýlacak 2 kriter patron/yönetim ve sektör.
Aselsanýn sektörü iyi, sektöründe momentum var, sektörünün lideri, ROIC i yüksek, ileriye dönük çok geniþ bir büyüme potansiyeli var, her þey çok güzel ama patronu yok.
Þirket kâr etme mantýðýyla kurulmamýþ, sahibine para kazandýracak iþler peþinde koþan bir þirket deðil. O yüzden de diðer þirketler gibi fiyatlanmamasý gayet doðal. Ama neticede cirosu arttýkça hissenin fiyatý da artar, ne kadar köfte o kadar ekmek.
Aynen oyle, bilancoya bakýp yatirim yapiyorsak, bu hisseden kazanmalýyýz, burdan kazanmadik diye baska hisse veya yatirim aracýndan burayi kompanse etmemeliyiz. Her yatirim aracinin kazanci kendine göre olmalý.Baþka yerden artýya gecsek, buradaki kaybi kapattik diye mi sevinecegiz? Bundan daha saçma bir þey olamaz. Umut daðýtýlacaksa , o daðýtýlan umudun da bir gerçek sonucu olmalý. Yeter artik boþ laf ve umutlar.Sonucu görelim, hani nerede?
Yer Ýmleri