Sentiment analizine göre hareket edebilmek için Amerikan piyasalarında olup da burada da olmasını istediğim bazı analiz yöntemleri var, ama maalesef bu tip konularda çalışma yapan henüz fazla kişi yok maalesef. Burada yazalım da belki bir gün bu konuda çalışma yapanlarımız çıkar. Bunlardan ilki büyük trader'lar ve fonlar tarafından sıklıkla kullanılanı ve belki de uygulaması en basit olanı olduğu için Market Breadth ile başlayayım.
Market Breadth Türkçe'ye Piyasa Genişliği olarak çevrileblse de altını doldurmadan ve ne anlama geldiğini detaylı anlatmadan çok da işe yaramayacak bir kavram. Değişik analistlerce değişik şekillerde kurgulanabiliyor ve yorumlanabiliyor, ama en yaygın kullanışı şöyle:
Ülkedeki tüm hisselerin yüzde kaçının verilmiş hareketli ortalamaların üstünde olduğunun grafiksel çalışması. Burada en çok kullanılan hareketli ortalamalar 20 ve 50 günlük ortalamalar. Konu daha iyi anlaışsın diye biraz örnekle açayım.
Mesela ülkedeki 20 günlük ortalamasının üzerinde olan şirket sayısı % 5-10 aralığına düştüğünde market sentimentinin diplerde olduğu ve oralardan mal toplamanın iiyi bir kazanç potansiyeli taşıdığı, tam tersine ülkedeki tüm hisselerin % 90-95'inden fazlasının 20 günlük ortalamasının üzerinde olduğu durumlarda ise fiyatların şiştiği ve bir düzeltme beklentisinin öne çıktığı şeklinde analitik bir yaklaşım Market Breadth denilen şey. Tabi burada 20 günlük hareketli ortalama yerine başka bir hareketli ortalama da kullanılabileceği gibi yüzdesel dilimler değitirilebilir, salınımları daha anlamlı yakalayabilmek için. Toplam piyasanın nerede durduğunun bir göstergesi olarak, bu tip bir yaklaşımın endeksin ortalamalarının neresinde olduğundan daha anlamlı bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.
Sonraki yazılarda zaman bulabilirse diğer sentiment analiz unsurlarını da kısa kısa anlatmayı planlıyorum, bunlar sırasıyla
NAAIM Exposure
Fear and Greed Index
AAII Investor Sentiment Survey
Total Put/Call Ratio.
Özellikle karşıt yatırım anlayışını benimseyen kişiler için önceden harekete geçmeyi ve bir plan dahilinde alım satım yapmayı kolaylaştıtabilen analiz yöntemleri. Tabii ki sentimentin tam dipte ya da tam tepede olduğunu bunlardan sadece birine bakarak değil de karşılaştırma analizi yaparak belirlemek daha anlamlı hareket imkanı sağlıyor.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri