
Originally Posted by
€vrén
Lütfen yanlýþ anlaþýlma olmasýn, hisse fon meselesiyle ilgili yargýlayýcý veya sabit fikirli olmak istemem, ben Avustralya'dan birinin kalkýp Reysaþ almasýný yadýrgamýþtým, oradaki sýradan bir vatandaþ Türkiye'yi veya Reysaþ'ý ne kadar tanýyabilir ve deðerleyebilir de yatýrým kararý alabilir buna þaþýrmýþtým, sadece duyuma dayalý kararlarýn hatalý olabileceðini ifade etmek istemiþtim. Yoksa sizlerin bilgi birikim seviyesinde ne yaptýðýný niye yaptýðýný bilen, karar mekanizmalarý zaten fon yöneticilerininkine benzer þekilde çalýþan bireysel yatýrýmcýlarda hata payý çok daha azdýr mutlaka. Kaldý ki fonlarýn da hepsi masum, dürüst, iyi yönetilen fonlar olmayabilir, o tarafta da dikkat edilmesi gereken çok þey var. Ben kendim þirket deðerlemeyi bilmediðim için ve öðrensem bile þirketleri tanýmam seneler alacaðý ve yönetimleri ile irtibat kurmam mümkün olamayacaðý için burada dezavantaj oluþacaðýndan hareketle hisse yerine fon tercihi yaptým, ama farklý koþullarda farklý kiþiler için tam tersi de doðru olabilir. Benim yaptýðým en doðrusudur demek en büyük hata olur bu yüzden öncelikle sürçü lisan ettiysem affola.
Forumda buradaki kadar katýlýmcý olabileceðim farklý bir baþlýk yakalayamadým henüz. Genelde baþlýklarda pek yazýþma olmuyor veya buradaki kadar derinlemesine ve farkýndalýðý yüksek bilgi paylaþýmý bulunmuyor. Ben de laf olsun diye yazmak istemiyorum. Karþýlýklý olarak bilgi alýþveriþi ile katma deðer yaratacak bir öðrenme ortamý olsa her gün birçok baþlýk takip edilir yazýlýr okunur herkese faydasý olur ama buradaki gibi bir ortamý henüz yakalayamadým. Burada da bir elin parmaklarýný geçmeyecek kadar sizler olmasanýz zaten burayý da okumam yazmam. Paylaþýmlarýnýz ve bilgileriniz için tekrar teþekkür ederim.
MAS'taki hisseleri soranlara Haydar Twitter'da üstü kapalý bir cevap vermiþti diye hatýrlýyorum, MAC'ta yüksek aðýrlýk verilen þirketlerden oluþturulabilecek konsantre bir portföy olacaðýný yazmýþtý. Þirket sayýsý olarak genelde 4-5 diyor. MAS açýlmadan önce sorduðumda, niye bir üst sýnýr olsun gerekirse daha fazla olamaz mý dediðimde de, yeri gelir gerekirse olabilir tabi, 6 da olur, ama her zaman çok fazla fýrsat olmuyor, o yüzden sayýyý düþük tutmaya çalýþýrým demiþti. Burada bir not düþmekte fayda var. Çok fýrsat olmuyor sadece 4-5-6 þirkete yatýrým yaparým derken borsadaki diðer 400-500 þirket yükselemez demiyor tabi, nitekim MAS ilk yýlda endeksten de MAC'tan da geri kaldý, ama demek ki onun yatýrým kriterlerine göre 4-5-6'dan fazla büyük yatýrým fýrsatý olmuyor. Bu kendi çýkarýmým olmakla birlikte dediklerini böyle yorumluyorum. Nasýl oluyor da 4-5-6'dan fazla eþdeðer getiri potansiyeline sahip yatýrým fýrsatý bulunmuyor, siz de açýklamaya katký koymak isterseniz memnun olurum. Bu arada Haziran'da MAS çok pozitif ayrýþtý ama buraya gelene kadar 1 yýldan uzun süre gerçekten ciddi negatif ayrýþýyordu. Haziran gibi birkaç ay daha geçerse ancak o zaman açýlýþtan bu yana piyasayý yenmiþ olacak, henüz orada deðil.
Fon TRCAS'a yatýrým yaparken hisse fiyatýnýn yükseliþe geçmesi sanýyorum hem sizin hep dediðiniz gibi hissede iþlem hacminin ve satýcýnýn çok az olmasýndan, hem de iyi gelecek bilançoyu öngörüp yakalayabilmiþ olmasýndandýr. Fona alýnan þirketlerde bu kadar hýzlý ve iyi zamanlanmýþ yükseliþ geçmiþte ben de çok hatýrlamýyorum. Pandemi dönemi TAV'ý 14'ler civarýndan almýþtý ve zamanlamasý çok iyi denk gelip çok kýsa sürede yükseliþe geçmiþti TAV. Baþka örnekler de vardýr mutlaka ama TRCAS'taki durum bence daha ziyade DITAS CELHA gibi þirketin küçük olmasý, halka açýklýðýn az olmasý, iþlem hacminin düþük olmasý, satýcýnýn az olmasý vb. sebeplerden. Yani sanýyorum zamana yaymak yavaþ yavaþ almak da mümkün olamadý veya bilanço gelecek diye zaten zaman yoktu bu yüzden mecburen hýzlý alýmlar sonucu fiyat yükselmiþ olabilir. Bunlarýn hepsi kendi yorum ve çýkarýmlarým olup sorunuzun gerçek cevabýný temsil etmeyebilir ama sizlerin de burada yazmýþ olduðunuz destekleyici bilgilerden yola çýkarak herhalde hýzlý yükseliþe sebep budur diye düþünüyorum. Tam tersi birçok örnek gördüðümü de not etmeden geçmeyeyim. Yani alým sonrasýnda düþen, bilançosu kötü gelen, konjonktürel olumsuzluklardan etkilenip hisse fiyatý aylarca düþük kalan, ne zaman yükselir gibi olsa yine düþüp süründürmeye devam eden örnekler de çok oldu. Belki de TRCAS iyi bir þanstý.
Yer Ýmleri