Alıntı Originally Posted by €vrén Yazıyı Oku
VİOP'ta bu teminat değişiklikleri oyunun ortasında oyunun kurallarını değiştiriyor ve çok tehlikeli. ISGYO'da çok abartı bir teminat artışı yapılmıştı zamanında.

22 Şubat teminat 65 TL hisse fiyatı 5.71 TL
14 Mart teminat 100 TL hisse fiyatı 7.84 TL
12 Nisan teminat 150 TL hisse fiyatı 14.85 TL
13 Nisan teminat 1000 TL hisse fiyatı 13.37 TL

Bu son artış, kaldıraç etkisini neredeyse sıfırlayacak bir anlama geliyordu. Bu demek oluyor ki ya bu vadeli kontratları kapat ya da spotta alıyormuş gibi parasını teminata koy.

Hisse fiyatı 11 Nisan'da 16.84 liradan 20 Nisan'da 10.15 liraya kadar düşmüş sonra yükselmeye devam etmiş. O arada yanan yandı. 2 liradan alıp oraya kadar dayanan olduysa yine 5'e katlamıştır ama 16 liradan alıp da bu teminat artışına yakalanan olduysa çok ciddi para kaybetmiştir.

Benim geçmişte VİOP'ta aldığım pozisyonlar hep fiyatların dibin de dibi olduğu kriz zamanlarıydı. %50 civarı yükselişlerde bile çok fazla yükseldi diye korkup spota geçmiştim. İnsanlar böyle 2'den 10'a 20'ye giden hisselerde nasıl oluyor da VİOP'da kaldıraçlı işlem yapıyor akıl alır gibi değil.

Bu banka yükselişinin de sonu sakat olacak gibi geliyor ama bakalım görelim ne dümen döndüğü belli olmadığı için nasıl biteceği de pek anlaşılamıyor. Patlamaya hazır bomba gibi yükseliyor. Bir yerde patlarsa da düşüşte bizi de götürmese bari. O vakit geldiğinde inşallah Turcas daha pozitif ayrışabilir.
Bende İSMEN bilançosunda görmüştüm. Aralık ayında son çeyrek yükselen dolar ve peşinden koşan endeks, çakıldığında baya bir hesap sıkıntıya düşmüş. Adamlar 1 gecede doları 18 den 10,5 a çekti, endeksi 4 gün devre kese kese sattılar.. O işlemler daha araştırılmadı