Başka fonda yatırımım olmadığı ve düşünmediğim için fon getirilerini takip etmiyorum, ama bu hesabın bir paylaşımında hangi fonda hangi hisse var diye çok kapsamlı bir tablo vardı, onu incelemiştim, baya emek vermişler, ellerine sağlık.
Çıkışları girişleri TEFAS Tarihsel Veriler'den takip ediyorum ben. Hisse fonlarını portföy büyüklüğüne göre sıralayıp büyükten küçüğe 5-10 fonun son 1-2 aydaki giriş çıkışlarını incelemiştim. Dediğiniz gibi BİST 100 dışı şirketlere yatırım yapan fonlarda çıkışlar daha fazla. Banka bağlantılı PYŞ fonlarında da çıkışlar daha fazla. Değer yatırımı felsefesiyle yatırım yapan fonlarda, yatırımcılar daha bilinçli olduğu için olsa gerek, çıkışlar daha az, ama yine de var elbette.
Fon giriş çıkışları fiyatları biraz da gecikmeli takip ediyor. Yani fon 1 hafta falan düşsün sonra yatırımcı çıkmaya başlıyor. Fon yükselmeye başladığında da hemen giriş olmuyor genelde, fon fiyatı artmaya başladığında bazen yatırımcı çıkışı devam ediyor, fon fiyatı 1-2 hafta artmaya devam ederse sonra yatırımcılara güven gelip tekrar girişler başlıyor gibi durumlar görmüştüm geçmişte. Önümüzdeki hafta borsa yükselmeye devam ederse hafta içinde veya ertesi hafta girişler başlayabilir, o zaman yükseliş daha kararlı hale de gelebilir diye umuyorum.
Siz veya Sn. GP önceki mesajlarda yazmış bu düşüşlerde fonlara oynuyorlar diye, ben de böyle olabileceğinden şüpheleniyorum biraz. Piyasa çok aşağı basılınca yatırımcılar korktu, fonlar yatırımcı parası ödemek için mecburi satışa geçti. Zirveden %30-40-50 düşüş sonrası fonları satışa zorlayıp, fonların sattıklarını toplayıp, önümüzdeki zamanlarda piyasa tekrar yükseldiği zaman fonlara tekrar giriş olduğunda fonlar tekrar hisse almaya başladığında aşağıdan toplananları yukarıdan fonlara geri satmak gibi bir dolap söz konusu olabilir mi diye ben de düşünmedim değil. Fonlar son 6 ayda çok hızlı ve çok fazla büyümüştü. Sıkıştırmak için yapılan bir operasyon olur mu olabilir neden olmasın. Belki de fazla senaryo yazıyoruzdur ama olmayacak şey de değil. Neyse en azından düşüşün hızlı olması bence daha iyi oldu. 3 ay 5 ay yavaş yavaş düşse onun toparlanması da 3 ay 5 ay sürse bu yılı kaybetmiş olurduk. Şimdi hızlı düştü, inşallah toparlanması da hızlı olursa belki seçime kadar yeni zirveler görürüz, Allah'tan ümit kesilmez, hisse yatırımcısı olmanın ilk şartı geleceğe dair ümitli olmakmış![]()

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri