Pandemiden önce bende böyle düþünüyordum. Elimde iyide evler vardý. Sattým aldým sattým aldým derken 1 sene sonra uyandým bir baktým sermayemin yarýsý gitmiþ. Ýlk baþtaki evlerimi tutsam yine kardaydým. Hatta biraz cesaret edip kredi çekip mal eklesem piramidin en tepesindeki %20 ye yaklaþmýþtým. Ama kimse yada çok az bu kadar olacaðýný ön göremedi. Ayrýca konut kredisi verilmese bazý tüccar arkadaþlarým yarýsý peþin yarýsý taksitli ev satýþý yapýyor. Kredi kartýyla bile ev alýrsýn. Konut kredisi þart deðil. Piyasada engellemeler geldikte insanlar kaçacak delik buluyor.
O dönem öyle dedim. Sattýðým evlerim oldu. Borsa-altýn-eurobond-yurt dýþý hisse senedi-fon gibi sepet yapmama raðmen 1 sene bu fikrimin yanlýþ olduðunu anladým. Þuan eskiden olduðu gibi 0.64-0.99 gibi konut kredilerinin geleceðini düþünmüyorum. Türkiye ye en az 300-350 milyar dolar para lazým. Bu para imf ile falan bulunacak paralar deðil.
Uzuuun mesajýnýzýn %90'ýna katýlýyorum. Gerçekten çok iyi gözlem yapmýþsýnýz.
Katýlmadýðým nokta, asgari ücretlinin ev alamadýðý kýsým.
Bizim evin merdivenlerini silen kadýn, hiç miras falan kalmadan sýfýr daire aldý.
Ev alabilmek veya alamamak ayrýmý tamamen zihniyetle alakalý.
Þu mesajýnýzdan alýntý yaptýðým kýsým, düþük gelirli insanlarýn en yaygýn ev alma formülüdür.
Ýyi yerde kirada oturan ve direkt iyi bir yer satýn almak isteyen kibirli beyaz yakalýlar "uygun koþullarý" beklerken, asgari ücretli fakirler uyduruk yerlerde çerez parasýna kirada oturarak para biriktirir, ve o parayla yine uyduruk bir ev satýn alýr. Muhtemelen kirada oturduðu yer farelidir, rutubetlidir. Satýn aldýðý evin de duvardaki sývalarý rutubetten dökülüyordur. Tavanýndan odanýn ortasýna "ramazan pidesi büyüklüðünde" sýva düþüyordur falan.
Sonra bir gün ne olur biliyor musunuz?
O dökük ev müteahhite verilir ve bir rezidansa dönüþür.
Ýþte para mal mülk böyle kazanýlýr.
Bu arada "saraylara layýk" olan beyaz yakalýmýz hala kiradadýr, ve bütün gün internette ev sahiplerine küfür ediyordur.![]()
Adým gibi biliyorum, bunu okuyan bir beyaz yakalýnýn aklýna ilk gelen cümle "herife bak, bizi sývasý dökülen eve layýk görüyor" olacak.
Eski ev þöyle dursun, yeni binanýn giriþ katýný bile beðenmezler.
Bu yaþýma kadarki gözlemlerime göre..
Alýn iþte, "sýfýr vizyona" sahip bir beyaz yakalý.
Madara edebilmek için mümkün olduðunca f/p'si düþük bir eski ev bulmaya çalýþmýþ. (ki yine de örnekteki ev pahalý deðil)
Bunu yapacaðýna f/p'si yüksek bir ev bulmaya çalýþsa, eminim birçok fýrsat yakalayabilirdi.
Ama asla yapmaz..
Fýrsat kollamaz, her þeyi eleþtirir sadece.
Her þeyi bildiðini zannettiði için, yeni bir þey öðretemiyoruz bu tiplere.
Ondan sonra ev bark konusu açýlýnca "sen o evleri çalýþarak mý aldýn sanki" diyerek akýllarýnca "haram" imasý yapýyorlar.
Hep öyledir zaten. "Kendi durumum kendi salaklýðýmdan" demezler.. Ev bark alana çamur atarlar..
Ýstedikleri kadar çamur atsýnlar, sonuç deðiþmez.
Bir söz vardýr. "Hayallerle yaþayaný, gerçeklerle s..erler"
![]()
Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracý adayýnýz iyi birine benziyor olsa da, imza tarihi kontrat tarihinden 15 gün sonrasý olacak þekilde CEZALI TAHLÝYE TAAHHÜTNAMESÝ imzalatýn.
Ýlgili video > https://m.youtube.com/watch?v=fk69vY25PoQ
Yer Ýmleri