Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 15/17 ÝlkÝlk ... 51314151617 SonSon
Arama sonucu : 135 madde; 113 - 120 arasý.

Konu: Teknik ARÞÝV

1. Bilmeniz gereken en önemli 10.... MUM BAR formasyonu.

Mum bar formasyonlarý trend formasyonlarý kadar önemlidir?.
    Yakalamasý çok zor olsada yakalandýðý zaman mükemmel fýrsatlar verirler.
    Mum barlar da diðer indikatörlere olduðu gibi hacim, formasyon, piyasa yönü vs ile desteklenmelidir.

KAZANDIRAN MUM FORMASYONU ...

Mumlar, saf fiyat bilgisi içerdiðinden açýk ara en faydalý teknik analiz aracýdýr. Ýþlem periyodunun açýlýþ, en yüksek, en düþük ve kapanýþ fiyatýný verirken aslýnda bize o periyod içinde olan bitenin hikayesini anlatýrlar.
    Mum formasyonlarý fiyat hareketinin temelidir ve alýcýlar ile satýcýlar arasýndaki rekabetin grafiklere yansýmasýdýr.

Ýlk örneðimiz uzun gölgeli MUM. Aþaðýdaki ZOREN aylýk grafiðini incelendiði zaman :

Grafik üzerinde yazýlan Soldaki Direnç bölgesinden dönen fiyat tekrar direnç bölgesine yaklaþýyor ve bu bölgede uzun gölgeli kýrmýzý bir mum býrakýyor.
    Ardýndan fiyat yaklaþýk %40’lýk bir düþüþ gösteriyor.

Burada olan nedir?

Alýcýlar fiyatý yukarý sürerken, satýcýlar baskýn çýkýyor ve fiyat direnç üstünde kalmada baþarýsýz oluyor. Alýcýlar kontrolü ele geçirebilseydi direnç üstünde yeþil bir mum görmemiz gerekirdi. Demek oluyor ki alýcýlar kontrolü satýcýlara kaybetmiþler.

Destek-direnç bölgelerinde oluþan bu uzun gölgeli mum formasyonu, alýcýlarýn direnç bölgesinde kar satýþýna baþladýðýný; açýða satýþçýlarýn kýsa pozisyon aldýðýný ya da her ikisinin birden gerçekleþtiðini gösterir.

Bir baþka örnek: CAD/YJP (Kanada dolarý) haftalýk grafik.

Yeþil oklarla gösterdiðim bölge bariz þekilde bir destek bölgesidir.
    Oklarla gösterdiðim dalga hareketinin ardýndan fiyat yeniden destek bölgesine geldiðinde oluþan mum uzun gölgeli mumdur. Satýcýlar desteði kýrmakta baþarýsýz olarak kontrolün alýcýlara geçtiði açýkça görülmektedir.

Analizlerinize Ekleyebileceðiniz Anahtar Bir Bilgi Daha

Desteðe yaklaþýrken oluþan mumlarýn uzunluðuna dikkatinizi çekmek isteniyor.
    Uzun kýrmýzý bir mumun ardýndan daha kýsa bir mum ve ardýndan uzun gölgeli bir mum geliyor.
    Bu satýþ baskýsýnýn önce yavaþladýðýný ardýndan kontrolün alýcýlara geçtiðinin göstergesidir.
    Grafikte görelim:

Harami (Inside Bar) Mumu

Japonlarýn Harami (Hamile Kadýn), Batýlýlarýn “Inside Bar” dedikleri mumun nasýl kullanýldýðýný görelim.

Inside Bar, en düþük ve en yüksek deðeri kendinden bir önceki mumun en düþük ve en yüksek deðerinin içinde kaldýðý mumdur. Hakim fiyat yönündeki momentum kaybý anlamý taþýr. Bir örnekle görselleþtirelim.

Örneðimiz: AKENR haftalýk grafik.

Önce her zamanki gibi destek-direnç bölgelerimizi tanýmlýyoruz. Grafiðin solunda fiyatýn döndüðü bölge desteðimiz (Burada yine bir inside barýmýz var!) Fiyat buradan yükseldikten sonra düþüþe geçiyor ve destek bölgesine doðru yol alýyor. Tesadüf bu ya (!) ayný destek bölgesinde yine bir inside bar oluþuyor ve fiyat yukarýya doðru tepki veriyor.

Borsa Ýstanbul’dan bir baþka örnek: ALKIM

Dirençler aþýldýktan sonra destek görevi görürler.
    Ayný þekilde geçmiþ destekler de dirençlerdir.
    Bu bilgiyi cebe attýktan sonra grafiklerimizde destek-direnç bölgelerini tanýmlýyoruz.
    ALKIM örneðinde fiyat daha önce kýrdýðý dirence (yani potansiyel desteðimize) yaklaþýyor.
    Burada býraktýðý mum ise bir Harami ya da inside bar.

Bir deðer bölgesinde (destek, direnç, hareketli ortalama, trend çizigisi vb) oluþan mum formasyonlarýný görebilmek ve doðru iþlemi yapabilmek para kazanmanýn anahtarýdýr.

Momentum Mumu

Momentum mumu, kendinden bir önceki mumdan daha büyük bir gövdeye sahip bir mumdur ve bir momentum (itki, güçlü hareket) habercisidir.

Momentum mumunu bir destek/direnç bölgesinde zorlanma meydana geldiðinde kullanýrýz. Momentum mumu, önceki yazýda bahsettiðim uzun gölgeli veya harami (inside bar) gibi mumlarýn ardýndan geldiðinde hareket yönünü teyit eden mumdur.

Örneklendirelim: SAHOL

Grafiðin solundaki destek bölgesini tespit edip bölgeyi saða doðru uzatýyoruz ve buradaki fiyat hareketini gözlemlemeye baþlýyoruz. Bu noktada henüz fiyatýn desteði kýrýp kýrmayacaðýný bilmiyoruz. Müneccim olmadýðýmýza göre bilmemiz de imkansýz zaten. Bizler fiyat hareketini takip edip, uygun ödül/risk oraný ile hareket etmeye çalýþýyoruz. Fiyat hareketini görmeden atacaðýmýz her adým þansa baðlýdýr ve kumar, þans oyunlarýnýn en bilinenidir.

Çember içindeki iki mum fiyatýn desteði kýrmada baþarýsýz olduðunu ve adeta bir duvara tosladýðýný gösteriyor. Ardýndan yeþil ve uzun gövdeli bir momentum mumu býrakarak alýcýlarýn bu direnç bölgesinde kontrolü ele aldýðýna iþaret ediyor.

Bir baþka örnek: GBPCAD

Çember içindeki mumlara dikkat edin.
    Defalarca direnç tarafýndan püskürtülmüþ.
    Fiyat adeta duvara toslamýþ gibi ileri geri küçük hareketler yapýyor ardýndan gelen kýrmýzý momentum mumu da yükseliþin baþarýsýz olduðunu ve düþüþün baþladýðýný teyit ediyor.

Olan biteni alýcýlarýn gözünden görelim.

Alýcýlarýn devrede olduðunu yine bir momentum mumu olan yeþil uzun gövdeli mumdan anlýyoruz. Buradan alýma geçen grup, direnç bölgesinde yeni alýcýlarýn gelmediðini ve direncin 3 gün boyunca geçilemediðini gördüklerinde uzun pozisyonlarýný kapatmaya baþlayýp karlarýný ceplerine atýyorlar.

Satýcýlarýn gözünden bakacak olursak: Satýcýlar, bu bölgede yeni alýcýnýn gelmediðini, fiyatýn duraksadýðýný görüp direncin güçlü olduðunu düþünmeye baþlýyorlar. Bu bölge, satýcýlar için kýsa (short) pozisyon açmak için ideal bir yer haline geliyor. Ardýndan gelen kýrmýzý momentum mumu varsayýmlarý teyit ediyor.

Her zaman alýcý ve satýcýlarýn bakýþ açýsýndan bakmayý öðrenmemiz gerekiyor.
    Mumlarýn sýrrý burada saklý!

Küçülen Mumlar

Sýradaki mum yapýsý, küçülen (boyu kýsalan) mumlar.
    Fiyat bir deðer bölgesine yaklaþtýðýnda mumlarýn boyu kýsalmaya baþlýyorsa, dönüþ ihtimali söz konusudur.
    Örneðimiz: IPEKE

Desteðe yaklaþtýkça artýk satýþlar hýz kesmiþ, alýcýlar fýrsat kollamaya, bazý yatýrýmcýlar kademeli alýmlara baþlamýþtýr.
    Destek bölgesi içinde kalan yeþil muma dikkat edin.
    Artýk alýmlar, satýþlardan daha baskýn hale geliyorlar.
    Ardýndan uzun bir momentum mumu geliyor ve yükseliþi teyit ediyor.

Soldaki Harami (inside bar) mumunu ben söylemeden farketmiþsinizdir.

Böylece bir grafikte birden fazla mum oluþumunu görmüþ olduk.

Uzun Mumlar
    Bazen, küçülen mumlarýn aksine, fiyat bir destek/direnç bölgesine yaklaþtýkça mumlarýn boyu uzar. Bu durumda destek veya direncin kýrýlmasý daha muhtemeldir. (Kesindir demiyorum!)

Örnekle görelim: GARAN

Fiyat direnç bölgesine yaklaþýrken önce bir Yutan (Engulfing) Mum görüyoruz. Yutan mum, en güvenilir momentum mumlarýndan biridir.
    Açýlýþ fiyatý önceki mumun kapanýþýndan daha aþaðýdadýr ancak alýcýlar kontrolü ele geçirerek fiyatý yükseltir ve önceki mumun en yükseðinin de üzerinde kapanýþ gerçekleþir.
    Devamýnda, dirence yakýn bir momentum mumu görüyoruz.
    Sonrasýnda gelen mum da yeþil renkli bir mum.
    Yani satýcýlarýn kontrolü ele geçirdiðine dair bir kanýtýmýz henüz yok.
    Ardýndan da direnç kýrýlýyor ve yeni alýcýlar trende dahil oluyor.

Son Söz…
    Destekler ve dirençler piyasanýn hafýzasýdýr. Her geçmiþ destekte piyasa alýcýlar tarafýndan domine edilmiþ; her geçmiþ dirençte satýcýlar kontrolü ele almýþtýr. Ancak bu fiyatýn gelecekte de bu destek/dirençlere ayný tepkiyi verecekleri anlamýna gelmez.

Öyle olsaydý trendler oluþmazlardý. Bunu aklýmýzdan çýkarmamalýyýz.

Mumlar, bize olacaklara en doðru tepkiyi vermemizi saðlayan fiyat hareketinin önemli bileþenleriidir. Alým satýmlarýmýzdan maksimum karý elde edebilmek için bildiklerimizi birleþtirmek, duygudan ve tahminden arýnmýþ þekilde piyasanýn mumlar yoluyla bize anlattýðý hikayeyi duyup yorumlamamýz gerekir. Trading (alým-satým) bir tahmin oyunu deðildir. Trading, fiyat hareketini bekleyip, gördüðümüz þeye göre hareket etmektir.

Önemli Uyarý

Tek bir MUM'a bakarak iþlem yapmak risklidir.
    Riski minimize etmek için yukarýda bahsettiðimiz uzun gölgeli mum veya Harami mumundan sonra oluþacak ikinci mumu (dönüþü teyit eden mumu) görerek hareket etmek gerekir.

2. Yatay Piyasada Nasýl Trade Edilir? Stop Avý Ve Range Expansion (PO3)

Yatay piyasa (range hali) alýcý ve satýcýnýn belli bir fiyat aralýðýnda alýþveriþ yaptýðý, dengeli bir piyasadýr. Range, iki taraftan birine doðru bozulduðunda ise denge hali yerini dengesizliðe býrakýr ve trendler böylece baþlamýþ olur.
    Range halinde bir tavan bir de taban fiyat vardýr ve her iki seviyenin üstünde ve altýnda stop emirleri birikir.Çünkü range piyasada kural, destekten alýp, dirençten satmaktýr. Büyük oyuncular bazen fiyatý esas yöne hareket ettirmeden önce bu stop emirlerden faydalanmak isteyebilir. Bu durumlarda range sýnýrlarý geniþler yani range expansion görülür.Range sýnýrlarýnýn ihlal edilerek geniþlemesinden doðan dengesizlik ve panikten faydalanan büyük oyuncular, emirlerini doldurarak yollarýna devam ederler. Videoda detaylý anlattým, iyi seyirler.

FÝYAT HAREKETÝ, MOMENTUM ÖLÇÜMÜ

Price Action Ve Momentum Ölçümü

Price action, saf fiyat hareketine reaksiyon vermeye dayalý indikatör kullanmayan bir yöntemdir.
    Ýndikatör kullanmamanýn mantýðý da tüm indikatörlerin fiyattan türetilen formüllere dayalý olmasýdýr.
    Önce fiyat bir hareket yapar, sonra indikatör fiyat hareketindeki deðiþimi verilen formülünde deðiþkenleri yerine yerleþtirerek bir deðer bulur, bu deðeri de indikatör çizgisinde görürüz.
    Dolayýsýyla indikatör fiyattan sonra gelir.

Momentum ölçmeye yarayan kullanýþlý indikatörler vardýr. Bunlarýn en bilineni Relative Strength Index yani RSI, bir diðeri de Momentum Ýndikatörüdür. Peki indikatör kullanmadan fiyatýn momentumunu nasýl ölçeriz gelin buna bakalým.

Öncelikte momentumdan kastýmýn ne olduðunu açýklamam gerekiyor. Bildiðiniz gibi, fiyat bir noktadan diðerine giderken düzeltmeler yaparak gider. Momentum dediðim þey, fiyatýn hareket ederken yaptýðý düzeltmelerin büyüklüðü ile ilgilidir. Yönü ne olursa olsun fark etmez; küçük düzeltmeler yaparak ilerleyen fiyatýn momentumu yüksek, büyük düzeltmeler yaparak ilerleyen fiyatýn momentumu düþüktür. Küçük düzeltmeler, harekete olan ilginin hala yüksek olduðunu, az miktarda kar realizasyonu olduðunu gösterirken, büyük düzeltmeler ise trendden çýkan paranýn büyük olduðunu gösterir.

Aþaðýda bir örnek var:

Düzeltmelerin büyüklüðünü gösterebilmek için Fibonacci aracýný eklenmiþ.
    Ýlk yükselen hareket yükseliþin %38’i kadarýný geri verirken, devamýnda gelen ikinci hareket yükseliþin %61’ini düzeltmeyle geri vermiþ.
    Bu durumda aklýmýzda tutmamýz gereken þey, bu hareketin momentumunun halen var olduðu ancak yavaþladýðý olmalýdýr.
    Bu tarz momentum ölçümü, özellikle uzun süredir devam eden trendlerde iþimize yarayacak.

Bitcoin’den bir örnek:

Uzun süredir yükselmekte olan Bitcoin, trendin ilerleyen aþamasýnda momentumunu kaybediyor. Sonrasý malumunuz.
    Yukarýdaki Bitcoin grafiðine dikkatli bakacak olursanýz, impulsive (itkisel) hareketlerin küçüldüðünü, buna karþýlýk düzeltmelerin de derinleþtiðini görebilirsiniz. Bu tür durumlarda yükselen trend hareketine katýlmak için çok hevesli olmamamýz gerekir, çünkü trend yakýtýný tüketmek üzere olabilir. Daha önce defalarca sözünü ettiðim gibi, trendler aniden yön deðiþtirmezler, önce hakim taraf (alýcýlar ya da satýcýlar) trende olan ilgilerini kaybederler ve eskisi kadar agresif davranmazlar. Çünkü akýllý para tepeden almaz, dipten satmaz. Trend ilerledikçe daha büyük miktarlarda kar realizasyonu yaparlar. Bu durum kendini grafikler üzerinde momentum kaybý olarak gösterir.

Geri Çekilmelerin Momentum Ölçümü

Þimdi gelelim favori kullaným alaným olan geri çekilme ya da düzeltmelerin momentum ölçümüne. Hakim trend yönünü belirledikten sonra yapmamýz gereken þey, düzeltme olmasýný beklemek ve düzeltmeyi yapan tarafýn momentumunu kaybetmesini izlemek. Örneði hakim trendimiz yükselen ise, düzeltme aþaðý yönlü olacaktýr. Bu durumda geçici satýþ trendinin momentumunu ölçmeliyiz. Satýþ trendinin özellikleri düþen tepeler ve düþen diplerdir. Bu serinin önce yavaþlamasý, ardýndan sona ermesi gerekir. RSI’da pozitif uyumsuzluk gördüðümüz yerler iþte tam buralardýr.

High: Tepe, LL: Düþük Dip, LH: Düþük Tepe, HH: Yüksek Tepe, HL: Yüksek Dip

Örnekteki hakim trendimiz yükselen trend, yani fiyat büyük zaman diliminde yükselen tepeler ve yükselen dipler yapýyor.
    Düzeltme baþladýðýnda ise bulunduðumuz zaman diliminde, satýþ trendinin tepe ve diplerini takip ederek satýþýn yavaþlamasýný ve yükselen trendin hakimi olan alýcýlarýn geri dönmesini bekleriz.
    “Kýrmýzý HH” ile iþaretlediðim yeni yüksek tepe geldiðinde satýþ trendi bozulmuþ oluyor.
    Ardýndan HL (Higher Low: Yüksek dip) geliyor ve yükselen trendin devamý onaylanmýþ oluyor.

Derli toplu bir örnek:

GBPAUD paritesinde 1 saatlikte range aþaðý kýrýlýyor ve düþen trendin varlýðýný tespit ediyoruz.

RSI indikatörü dirence yaklaþtýkça negatif uyumsuzluk vermeye baþlar.

Devamý

Trendlerin tersine gerçekleþen düzeltmelerin düþük momentumlu olmasý o trendin saðlýðý hakkýnda olumlu bir göstergedir. Böyle bir durum gördüðümüzde destek/direnç seviyelerini ve momentumu kullanarak iþleme girebiliriz.

Peki karþý taraf yüksek momentumla gelirse ne olur?

GBPAUD’da önceki direnç çizgimizi belirledik ve bu çizginin yükselen trend kurallarý gereði destek olarak çalýþmasý gerekiyor ancak satýcýlar momentum kazanarak geliyorlar.
    Bu durumda destek çizgimize körlemesine güvenebilir miyiz?
    Devamýnda neler olmuþ aþaðýda görelim:

Artan momentumla gelen satýþlar desteði kýrýyor. Eski destek yeni direnç olarak çalýþýyor.
    Hýzla gelen satýcýlar, desteði kýrýp eski desteði direnç yapýyorlar. Üstelik, dirence doðru giden alým hareketinin momentumu da düþüyor. Grafiðe artýk satýcýlar hükmediyor.

Gördüðünüz gibi destek-direnç çizgilerine tek baþlarýna güvenmenin bazý sakýncalarý var.
    Destek dirençleri bir duvar gibi düþünecek olursak, duvara hýzlanarak gelen bir arabanýn duvarý yýkýp geçme ihtimalinin yüksek olduðunu söyleyebiliriz.

3. Teknik Analiz Nedir ?

Teknik analiz geçmiþ fiyat hareketlerinden faydalanarak gelecekteki fiyat hareketleri tahminleme yöntemi olarak tanýmlanabilir. Teknik analiz ekonomik analizlerden ve beklentilerden baðýmsýz daha çok matematik,istatistik ve fizik gibi bilimlerden faydalanýlarak uygulanan bir yöntemdir.
    Teknik analizde ekonomik göstergelerin gözardý edilebileceði gibi psikolojik faktörlerinde gözardý edildiði gözlemlenir. Böylece hem fiyat hem zaman analiziyle geleceði tahminlemeye çalýþmaktadýr.
    Teknik analiz ; Modern Teknik Analizin atasý olarak nitelendirilen Charles Dow’un The Wall Street Journal gazetesinde yayýnlanan makalelerinden derlenerek ortaya çýkarýlan Dow Teorisi, teknik analiz metodlarýnýn en eskisidir. Teorinin amacý ana hareketi belirleyerek doðru tarafta doðru zamanda yer almaktdýr. Bu amaçla oluþturulan prensipler teknik analizin temel noktasýný oluþturmaktadýr.
    Trendi tespit ederken ekonomik aktivitelerden destek alýnýr.
    Teori 6 ilkeye dayanmaktadýr.

1. Fiyatlar ya da endeks herþeyi dikkate almaktadýr.
    2. Piyasada 3 temel trend vardýr. Her bir trend bir öncekini zaman olarak kapsamaktadýr.
    -ana trend – ikincil trend – üçüncül trend ya da uzun vadeli , orta vadeli ve kýsa vadeli
    3. ana trendler 3 aþamada gerçekleþir
    – biriktirme dönemi – boða piyasasý – daðýtým dönemi
    4. ortalamalar trendi onaylamalýdýr. Yani ortalamalar ile fiyatlar ayný yönde olmalýdýr.
    5. Ýþlem miktarý trendi onaylamalýrdýr.
    6. Kesin bir dönüþ sinyali alýna dek trendler geçerlidir.
    1900 ve 2000 yýllarý arasýnda piyasadaki uzun dönem trendi 27 defa yön deðiþtirmiþ ve Dow Teorisi bu deðiþimlerin 25 tanesini doðru olarak tahmin etmiþtir. Diðer bir ifade ile, Dow Teorisi zaman tahmininde %92.6 baþarýlý olmuþtur.
    Dow prensipleri doðrultusunda gerçekleþtirilen teknik analizlerde bir çok farklý yöntem kullanýlmaktadýr. Yöntemlerin farklýlaþmasý kullanýcýsýnýn piyasa ve risk algýsýna göre deðiþiklik göstermektedir. Teknik analiz bilgiler özellikle daha sonra deðineceðimiz temel göstergelerle iliþkilendirmek doðru olacaktýr.

Çizgisel analiz

Grafik üzerinde belirli noktalarýn daha önceki hareketlerinden yola çýkarak göz ile yapýlan analizdir.
    Kiþilere göre farklýlýklar gösterebilir.
    Ancak ana trend aktörler tarafýndan bariz bir þekilde görülmektedir.
    Aktörlerin farklýlaþtýðý nokta ise piyasaya giriþ ve çýkýþ noktadýr. Giriþler trende nerede katýlmak gerektiði konusunda çýkýþlar ise trendin dönüþ sinyalleri konusunda farklýlýklar göstermektedir. Bu yüzden aktörler analizlerini ekonomik göstergeler ile destekleyerek biriktirme ve daðýtým dönemlerini yakalamayý amaçlamaktadýrlar.
    Çizgisel analizde ayný zamanda bazý formasyonlarda kullanýlmaktadýr. Bu formasyonlar trend devamlýlýðýný ya da dönüþünü onaylayan ve yatýrýmcýlar tarafýndan geçmiþte gerçekleþmiþ olmalarýnýn gelecekte de ayný hareketi tamamlama olasýlýðýnýn yüksek olmasý þeklinde algýlanmasýyla oluþan figürlerdir. Bu figürleri dönüþ ve devamlýlýk formasyonlarý olarak adlandýrabilir. “omuz-baþ-omuz, ters-omuz-baþ-omuz, ikili ve üçlü tepe, ikili ve üçlü dipler, V formasyonu, gösterilebilir. Sýkýþma ve devamlýlýk formasyonu olarak da “üçgen ve bayrak-ters bayrak gibi formasyonlar örnek verilebilir.
    DESTEK
    Destek-Direnç Seviyeleri
    Destek ve direnç kavramlarý teknik analizin en temel ve en önemli kavramlarýndandýr.
    Detek direnç çalýþmalarý fiyat hareketlerinin yön deðiþim basamaklarýný tespit etmek amacýyla kullanýlmaktadýr.

DÝRENÇ
    Destek dirençler ayný zamanda piyasaya giriþ noktalarýnýn tespit edilmesi amacýyla da kullanýlmaktadýr. Destek-direnç çizimi; daha önce test edilen seviyeler ileride de tekrar test edileceði yani hareketin tekrar edileceði varsayýmýna dayanýr.

Destek- Direnç çizimlerinde önemli olan nokta daha önce test edilme oranlarýdýr.
    Test edilme oranýn çokluðu destek ya da direnç seviyesinin kuvvetini ve psikolojik bir nokta olmasýný göstermektedir.
    Bu tip seviyeler piyasaya katýlanlar ya da kar alanlar için önem arz etmektedir. Ayný zamanda destek direnç seviyelerinin aþýlacaðý ve farklý bir noktaya fiyatlarýn taþýnabileceði de göz önünde bulundurulmalýdýr. Her destek direnç nasýl daha önce kýrýldýysa þimdi gerçekleþen hareketler sonucunda da aþýlabilir. Dolayýsýyla kýrýlan seviyeler yeni hareket için farklý adlandýrýlacaktýr.
    Kýrýlan her bir destek seviyesi yeni fiyat için artýk direnç, kýrýlan her bir direnç seviyesi de yeni fiyat için artýk destek seviyesi özelliðini taþýyacaktýr.

Trendler ekonomik eðilimlerle beraber piyasalarýn þekillenmesini ifade etmektedirler. Zaman açýsýndan da belirli bir zaman ayný yönde eðilim gösteren hareketler belirli bir süre sonra bu hareketini sonlandýrarak yön deðiþtirebilmektedirler.
    Dow Teorisinde de bahsedildiði gibi trendler 3 temel gruba ayrýlmaktadýrlar.

Ana trendler : Uzun yýllar boyunca devam eden ana trenddir. Hareketler ekonomik koþullar altýnda
    uzun süre devam edebilmektedir.
    Ýkincil Trend : Ana trend içersinde zaman zaman gerçekleþen trendin tersi yönündeki hareketlerdir.
    Bu hareketler trend içersindeki toparlanmalarý ve yeniden alým ya da satým fýrsatlarýný
    doðurmaktadýr. Zaman açýsýndan ana trendin içerisinde çok daha kýsa süreli devam eden ikincil hareketler kýrýldýktan sonra ana trend yönüne devam etmektedir. Zaman açýsýndan orta vadeli hareketler olarak adlandýrabilir.
    Üçüncül Trendler : Forex piyasalarýnda saatlik ya da günlük olarak ilgilenilen ve ana trend içersindeki küçük hareketleri temsil eden fiyatlamalardýr. Bu tip fiyatlamalar forex piyasasýnda daha çok analiz edilmeye çalýþýlmaktadýr.

Trendler ayný zamanda yön bakýmýndan da 3 e ayrýlýr:

1-Yükseliþ ( boða )
    2-Düþüþ ( ayý )
    3-Yatay Trendler
    þeklinde yapýlan ayrýmlar piyasanýn yönünü temsil etmektedir.

Trend Analizi nedir?

Trend Analizi
    Trend analizi, boða piyasasý (Yukarý yönlü piyasa) veya ayý piyasasý (Aþaðý yönlü piyasa) türünden bir eðilimi tahmin etmeye çalýþmak ve bu tahminleri veriye dökmektir. Trendlerle birlikte hareket etmek teknik analiz açýsýndan ve yapýlacak hamlenin baþarýya ulaþmasý açýsýndan son derece faydalýdýr ve trendlerle birlikte hareket eden bir yatýrýmcýya kar saðlayacaktýr.

Trend, belirli bir süre boyunca piyasanýn genel olarak aldýðý yöndür. Eðilimler, sýrasýyla, yukarý yönlü ve aþaðý yönlü olabilir. Bir yönün bir eðilim olarak kabul edilmesi için belirli bir süre gerekli olmamakla birlikte, yön ne kadar uzun olursa, trend daha da belirgin hale gelir.

Nasýl Çalýþýr
    Trend analizi , yatýrýmcýlarýn gelecekte bir hisse senedinin,döviz çiftinin vs. ne yönde bir seyir izleyeceðini tahmin etmelerine olanak saðlayan bir analiz yöntemidir . Trend analizi, piyasanýn genel eðilimleri ve pazardaki belirli göstergeler dikkate alýndýðýnda hisse senedi,döviz çifti vs. performanlarý hakkýndaki geçmiþ verilere dayanýr .

Trend analizi bir hisse senedi için tarihsel veri noktalarýný dikkate alýr ve sektördeki genel deðiþiklikler, piyasa koþullarý, benzer hisse senetleri için rekabet gibi diðer faktörleri kontrol eder, yatýrýmcýlarýn stok için kýsa, orta ve uzun vadeli olasýlýklarý tahmin etmelerini saðlar .

Trend analizi, gelecekte olabilecek durumlarý tahmin etmek için mevcut eðilimlere bakmaya çalýþmaktýr ve karþýlaþtýrmalý bir analiz biçimi olarak kabul edilir. Bu, belirli bir piyasa sektöründeki kazançlar gibi mevcut bir piyasa eðiliminin devam edip etmeyeceðinin yaný sýra, bir pazar alanýndaki bir eðilimin bir diðerinde bir eðilimin ortaya çýkýp çýkmayacaðýnýn belirlenmesini de içerebilir. Bir analiz büyük miktarda veri içerebilse de, sonuçlarýn doðru olacaðýnýn bir garantisi yoktur.

Trend Analizi’ni Kullanma
    Uygulanabilir verileri analiz etmeye baþlamak için öncelikle hangi pazar segmentinin analiz edileceðini belirlemek gerekir. Örneðin, otomotiv veya ilaç sektörü gibi belirli bir sektöre veya tahvil piyasasý,döviz piyasasý vs. gibi belirli bir yatýrým türüne odaklanýlabilir . Sektör seçildikten sonra sektörün genel performansýný incelemek mümkündür. Bu, sektörün iç ve dýþ güçlerden nasýl etkilendiðini içerebilir. Örneðin benzer bir sektördeki deðiþiklikler veya yeni bir hükümet düzenlemesinin oluþturulmasý piyasayý etkileyen güçler olarak nitelendirilebilir. Analistler daha sonra bu verileri alýrlar ve piyasanýn hangi yönde ilerleyeceðini tahmin etmeye çalýþýrlar.

Trend Takibi
    Trend takibi, trend analizinin kullanýlmasý ve hangi yatýrýmlarýn yapýlacaðýnýn belirlenmesi için önerilen tavsiyeye dayanan bir ticaret sistemidir. Çoðu zaman, analiz, bilgisayar analizi ve ilgili verilerin modellenmesi yoluyla yapýlýr ve piyasa momentumuna baðlýdýr.

4. Libra Formasyonu Nedir ?

Libra Formasyonu OMUZ BAÞ OMUZ ve ters OMUZ BAÞ OMUZ formasyonlarýnýn bozulmuþ hali diyebiliriz.
    Libra ingilizce terazi demek olduðu ve formasyon biraz daha teraziye benzediði için formasyona libra formasyonu denmektedir.

Libra Formasyonu çok etkili bir dönüþ paternidir.

Fiyatýn bir alandan bir noktadan geri döneceðini beklediðiniz durumlarda, düþük zaman dilimlerinde bu patern ile karþýlaþýrsanýz bu durum sizin için bir iþleme giriþ iþareti olabilir.

Baþarý yüzdesi olarak yüksek yüzdeli formasyonlardan biri diyebiliriz. Tüm zaman dilimlerinde ve finansal enstrümanlarýn hepsinde çalýþan bir formasyondur.

Libra obo ve tobo formasyonlarý ile çok fazla karýþtýrýlmaktadýr.

Libra formasyonunda yine obo ve tobo formasyonlarýnda olduðu gibi omuz-baþ-omuz fiyat hareketlerinin oluþmasý gereklidir. Buradaki fark ise omuzlarýn tepe noktalarý ayný seviyede olurken omuzlarýn diplerinde farklýlýðýn olmasýdýr, ikinci omuzun dip noktasý birinci omuzun dip noktasýndan daha aþaðýda olmasýdýr.

Libra formasyonunda iþlem nasýl açýlýr?
    Hatýrlayacak olursak yükselen bir trendde OBO formasyonu bakmamýz gerekiyordu. OBO formasyonunda oluþan boyun çizgisi hiç bir þekilde aþaðý yönlü olmamalý, ya eþit olacak ya da yukarý eðilimli olacak. TOBO da ise bunun tam tersi geçerli. Yani düþen bir trendde boyun çizgisi mutlaka ya aþaðý eðilimli olacaktý ya da eþit olacaktý. Eðer yukarý yönlü bir boyun çizgisi olursa TOBO formasyonu geçersiz diyorduk.

Ýþte burada Libra formasyonu'nun birinci kuralý aþaðýdaki görselde görüldüðü gibi obo ve tobo formasyonlarýnda oluþan boyun çizgisinin kýrýlmasý.

TERS LÝBRA FORMASYONU
    Bu formasyonun kurallarý da týpký yukarýda belirttiðimiz örnekte olduðu gibi geçerlidir.

TOBO ararken ne yapýyorduk mesela bir omuz-baþ-omuz olmasýný bekliyorduk. Aþaðý verdiðimiz þekilde göreceðiniz üzere ikinci omuz oluþurken boyun çizgisi hizasýnda bir oluþum meydana gelmemiþ ve fiyat hareketi boyun çizgisini kýrýp birinci omuzun yukarýsýnda bir düzeltme hamlesi yapmýþ. Dolayýsýyla burada bozulmuþ bir tobo formasyonu mevcut hale gelmiþ.

Burada bir libra formasyonu oluþmuþ durumda. Artýk biz burada nereden iþleme girmemiz gerektiðine bakmamýz lazým.

Kuralýmýz neydi ; Birinci omuzun en düþük mum kapanýþý ve 2. omuzun en düþük iðne ucunun olduðu alan bizim iþleme giriþ noktamýzý oluþturacak. Tabi bunu yaparken ayný zamanda fibonacci retracement aracýyla fiyatýn geri döneceði noktayý teyit ediyoruz. Fibonacci retracement aracýný alýp baþ noktasýndan ikinci omuzun en tepe noktasýna doðru aracý uyguluyoruz. Burada geri çekilmenin 0.618 veya 0.786 dan dönmesini bekliyoruz.

Görüldüðü gibi Libra formasyonu çok güzel fýrsatlar sunuyor. Tüm enstrumanlarda, her yerde bu formasyona rastlanýlýr.

5. Her yatýrýmcýnýn Bilmesi Gereken Trend Dönüþ Formasyonlarý

Piyasaya ne zaman girileceðini bilmek, Forex, borsa ve coin iþlemlerinde baþarýlý olmanýn en önemli þartlarýndan biridir. Maksimum fiyat dalgalanmasýný yakalamak için yükselen trendlere mümkün olduðunca erken atlamayý hedeflemeliyiz. Bunu yapmanýn en iyi yollarýndan biri, grafikte olasý geri dönüþleri tahmin etmektir. Bu derste, her yatýrýmcýnýn bilmesi gereken en önemli Forex trend dönüþ formasyonlarýndan bazýlarýný ALINTILAMAYA ÇALIÞAYIM..

Trend Dönüþ Formasyonlarý Nelerdir?
    Grafik kalýplarý, piyasa katýlýmcýlarýnýn bir döviz çiftine yönelik belirli bir tutumunu temsil edebilir. Örneðin, büyük piyasa oyuncularý bir seviyenin tutulacaðýna inanýrsa ve bu seviyeyi korumak için hareket ederse, o seviyede bir fiyat dönüþü görmemiz olasýdýr.

Trend Dönüþ Formasyonlarý, yüksek olasýlýklý geri dönüþ bölgelerinin tahmin edilmesine yardýmcý olan grafik oluþumlarýdýr. Bunlar tek bir mum veya belirli bir þekilde sýralanmýþ bir grup mum þeklinde olabilir veya büyük bir yapýsal klasik grafik deseni olabilir.

Bu grafik oluþumlarýnýn her biri, deneyimli tüccarlar tarafýndan yeni geliþen piyasa yönüne girerek erken bir avantaj elde etmek için kullanýlan belirli bir geri dönüþ potansiyeline sahiptir.

Trend Dönüþ Formasyonlarýnýn Türleri
    Temel iki tür trend dönüþ formasyonu vardýr; aþaðý yönlü dönüþ modeli ve yükseliþ yönünde dönüþ modeli.

Boða dönüþ modeli, mevcut düþüþ hareketinin yükseliþ yönüne çevrileceðini tahmin ediyor.

Ayý dönüþ modeli, mevcut yükseliþ hareketinin düþüþ yönüne çevrileceðini tahmin ediyor.

En Ýyi MUM Tersine Dönüþ Modelleri ön plana çýkýyor
    Her yatýrýmcýnýn bilmesi gereken en popüler ve etkili dört mum çubuðu tersine dönüþ modeliyle baþlayacaðýz.

Doji MUM Kalýbý
    Doji MUM'u, en popüler mum çubuðu trend tersine dönme modellerinden biridir ve yapýsýný tanýmak çok kolaydýr. Ýlk olarak, Doji tek bir MUM kalýbýdýr. Doji mumu, bir periyot boyunca açýlýþ ve kapanýþ fiyatý ayný olduðunda oluþturulur. Bu þekilde Doji MUM'unun gövdesi yoktur ve bir haç gibi görünür. Doji, uzun bir fiyat hareketinden sonra veya bazý durumlarda piyasanýn çok sakin olduðu ve oynaklýðýn olmadýðý durumlarda ortaya çýkabilir. Her iki durumda da, Doji mumu açýldýðý veya ona çok yakýn olduðu yerde kapanacaktýr.

Doji MUM'u tipik olarak piyasadaki kararsýzlýk veya bitkinlikle iliþkilendirilir.

Yukarýdaki durumda, Doji mumunun aþaðý yönlü bir dönüþ sinyali olarak hareket ettiðini görüyorsunuz.
    Doji mumuna yol açan fiyat hareketinin yükseliþ olduðuna, ancak Doji mumunun ve Doji mumunun hemen önündeki iki mumun kanýtladýðý gibi yukarý yönlü baskýnýn durmaya baþladýðýna dikkat edin.
    Doji’nin ortaya çýkmasýndan sonra, trend tersine döner ve fiyat hareketi aþaðý yönlü bir uygunluða baþlar.

Çekiç / Kayan Yýldýz Mum Desenleri

Çekiç mum formasyonu bir tersine dönüþ sinyali veren baþka bir mum çubuðu modelidir. Bu mumun çok küçük bir gövdeye, küçük veya neredeyse olmayan bir üst gölgeye ve çok uzun bir alt gölgeye sahip olduðu bilinmektedir. Çekiç formasyonu, yalnýzca mum bir düþüþ trendi sýrasýnda ortaya çýktýysa geçerli bir geri dönüþ sinyali olarak kabul edilir:

Bu çizim, bir Çekiç geri dönüþünü onaylamak için sahip olmanýz gereken koþulu gösterir. Çekiç mumunun kendisinin yükseliþ veya düþüþ olabileceði ve bunun iþlevini deðiþtirmeyeceði belirtilmelidir.

Ters Çekiç Formasyonu

Ýlk iki durumda, yükseliþ fiyat hareketine dönüþen düþüþ trendiniz var. Ýki mum arasýndaki fark, ikinci durumda uzun fitilin ters yönde konumlandýrýlmasý ve bu oluþumun Ters Çekiç olarak adlandýrýlmasýdýr.

Ýkinci iki durumda, düþüþ trendine dönüþen bir yükseliþ trendimiz var. Uzun gölge alt uçtaysa, bir Asýlý Adamýnýz var.

Uzun gölge üst uçtaysa, Kayan Yýldýzýnýz vardýr. Dört durumda da, geri dönüþ mumunun yükseliþ mi yoksa düþüþ mü olduðu önemli deðil. Bu onun iþlevini deðiþtirmez.

Þimdi bir Kayan Yýldýz örneðine yaklaþalým:

Yutan Mum Formasyonu

Tartýþacaðýmýz bir sonraki model, Yutma modelidir. Bunun bir çift mum deseni olduðunu unutmayýn. Bu, oluþumun iki mum çubuðu içerdiði anlamýna gelir. Yutma oluþumu, bir sonraki yakýn mum tarafýndan tamamen yutulan bir ilk mumdan oluþur. Bu, ikinci mumun gövdesinin, birinci mumun gövdesinin üstünde ve altýnda olmasý gerektiði anlamýna gelir.

Ýki tür Yutan mum formasyonu vardýr – yükseliþ ve düþüþ. Yutan boða formasyonu, düþüþ trendinin sonunda görünür ve trendin tersine dönebileceðinin sinyalini verir. Yutan yükseliþin ilk mumu düþüþ trendinde olmalýdýr. Ýkinci mum, yutan mum, yükseliþe geçmeli ve ilk mumun gövdesini tamamen içermelidir.

Bizim durumumuzda birinci mumun iki gölgesinin neredeyse tamamen ikinci mumun gövdesi tarafýndan kapsandýðýný görün. Bu, deseni daha da güçlü hale getirir. Bu grafikte, boða yutma modelinden sonra fiyatýn tersine döndüðünü ve yükseldiðini görüyoruz.

Ters Mum Oluþumlarý için Ýþlem Kurallarý
    Ters mumlarla iþlem yapmak için, iþleme giriþ, zararý durdurma ve kar alma ile ilgili birkaç basit kuralý hatýrlamanýz gerekir. Bunu aþaðýdaki bölümde ele alacaðýz:

Ýþlem Giriþi
    Tartýþtýðýmýz her ters mum modelinin teyidi, oluþumdan sonra ortaya çýkan mumdan gelir. Tahmin ettiðimiz yönde olmalý. Bu mum bittikten sonra bir iþleme girebilirsiniz.

Yukarýdaki Yutan Boða örneðinde, onay, formasyondan sonra görünen daha küçük boða mumuyla gelir. Bu mum bittiði anda uzun bir pozisyona girebilirsiniz. Bu daha muhafazakar bir yaklaþým olacaktýr ve en iyi teyidi saðlayacaktýr. Agresif tüccarlar, önceki çubuðun en yükseði alýndýðýnda (bir yükseliþ tersine dönüþ modeli olmasý durumunda) veya önceki çubuðun en düþük deðeri çýkarýldýðýnda (düþüþ eðilimi olmasý durumunda) bir iþleme girmeyi düþünebilirler.

Kaybý durdurmak
    Stop loss emri olmadan asla bir mum çubuðu ters dönme iþlemine girmeyin. Ýþlem yaptýðýnýz mum formasyonunun son salýným seviyesinin hemen ötesinde bir stop emri vermelisiniz. Bu nedenle, uzun iþlem yapýyorsanýz, stopunuz formasyonunuzun en düþük noktasýnýn altýnda olmalýdýr. Kýsa gidiyorsanýz, stop desenin en yüksek noktasýnýn üzerinde olmalýdýr. Unutmayýn, bu kural mumlarýn gölgelerini de dikkate alýr.

Kar almak
    Bir mum ters oluþumu ile iþlem yaparken hedeflemeniz gereken minimum fiyat hareketi, gerçek formasyonun boyutuna eþittir. Desenin alt ve üstünü (gölgeler dahil) alýn ve bu mesafeyi desenin sonundan baþlayarak uygulayýn. Bu, tahmin etmeniz gereken minimum hedef olacaktýr. Bu seviyeye ulaþtýktan sonra, daha fazla kar için iþlemde kalmaya karar verebilir ve fiyat eylemi kurallarýný kullanarak iþlemi yönetebilirsiniz .

En Ýyi Trend Dönüþ Formasyon Modelleri
    Þimdi vites deðiþtirelim ve biraz tersine çevirme potansiyeli olan bazý klasik grafik modellerinden bahsedelim. Bu sýnýf arasýnda en popüler ve etkili olanlardan ikisi, Ýkili Tepe / Ýkili Dip ve Baþ ve Omuz modelleridir.

Ýkili Tepe ve Ýkili Dip
    Ýkili Tepe ters grafik deseni ile baþlayacaðýz. Desen, fiyat tablosunda iki tepeden oluþur. Bu tepeler ya ayný direnç seviyesinde bulunur ya da ikinci tepe biraz daha aþaðýdadýr. Çift tepe modeli tipik olarak “M” harfine benzemektedir.

Ýkili Tepe, Ýkili Dip adý verilen bir zýddýna sahiptir. Bu model, ya ayný destek seviyesinde bulunan ya da ikinci dip biraz daha yüksek olan iki dipten oluþur. Çift dip deseni tipik olarak “W” harfine benzer.

Bu kalýplarýn birçok durumda fiyat hareketini tersine çevirdiði bilinmektedir. Bir fiyat tablosunda Ýkili Tepe oluþumunu görelim:

Ýkili tepe tersine dönüþ formasyonunun teyidi, fiyatýn iki tepe arasýndaki dip seviyesini kýrdýðý anda gelir. Bu seviye, grafikte mavi çizgi ile iþaretlenmiþtir ve tetik veya sinyal hattý olarak adlandýrýlýr.

Çift Tepe iþlemlerinde stop loss emri, ikinci tepenin hemen üzerinde yer almalýdýr.

Çift Tepe formasyonunda minimum fiyat hedefi, boyun ile iki tepeyi birbirine baðlayan orta çizgi arasýndaki mesafeye eþittir.

Çift dip formasyonu da kesinlikle ayný þekilde görünür ve çalýþýr, ancak her þey baþ aþaðýdýr. Bu nedenle, Çift dip formasyonu düþüþ trendlerini tersine çevirir ve yükseliþ yönünde iþlem görmelidir.

Baþ ve omuzlar

Baþ ve omuzlar
    Omuz baþ omuz formasyonu, çok ilginç ve benzersiz bir tersine dönüþ formasyonu þeklidir. Modelin þekli, aslýnda iki omuzlu bir kafaya benzediði için uygun bir þekilde adlandýrýlmýþtýr.

Model bir yükseliþ trendi sýrasýnda oluþur ve bir üst – ilk omuz oluþturur. Bir düzeltmeden sonra, fiyat hareketi daha yüksek bir tepe oluþturur – kafa. Baþka bir düzeltmeden sonra, fiyat, baþtan daha düþük olan üçüncü bir tepe oluþturur – ikinci omuz. Yani iki omuz ve ortada bir baþ vardýr.

Tabii ki, baþ ve omuzlar ters formasyonunun baþ aþaðý bir eþdeðeri vardýr, bu da düþüþ trendlerini yükseliþe dönüþtürür. Bu desene ters baþ ve omuzlar deseni denir.

Yukarýdaki grafikte, baþ ve omuz oluþumundan hemen önce fiyatýn arttýðýný görüyoruz. Bu, geçerli bir baþ ve omuz modelinin önemli bir özelliðidir. Modelin onayý, fiyat, baþýn her iki tarafýndaki iki dipten geçen çizgiyi aþtýðýnda gelir. Bu çizgiye Boyun Çizgisi denir ve grafiðimizde mavi ile iþaretlenmiþtir. Fiyat Boyun Çizgisini kýrdýðýnda, bir ters ticaret sinyali alýrsýnýz. Bu, kýsa bir pozisyon açmak isteyeceðiniz bir zamandýr.

Zararý durdur emrinizi desenin son omzunun üstüne koymalýsýnýz – sað omuz. Ardýndan, baþýn üst kýsmý ile Boyun Çizgisi arasýndaki mesafeye eþit bir minimum fiyat hareketi için iþlem yaparsýnýz.

Ters Omuz Baþ Omuz Formasyonu baþ aþaðý versiyonudur. Model düþüþ trendinden sonra gelir, Baþ ve Omuzlarda olduðu gibi üç dip oluþturur ve trendi tersine çevirir. Yükseliþ yönünde iþlem görmelidir.

Forex Ters Stratejisi

Trend Dönüþ Formasyonu sistemi kullanýrken, modelin onaylanmasýný beklemek her zaman iyi bir fikir olacaktýr. Forex’te trend tersine dönüþ formasyonlarý üzerinden iþlem yaparken uygulamanýz için bazý onay fikirleri sunacaðým. Aþaðýdaki grafik örneðinde, sizin için beþ tane trend tersine dönüþ iþlemini göstereceðim.

Ýlk iþlem, sonrasýnda bir yükseliþ mumuyla onaylanan küçük bir Çekiç formasyonu aldýðýmýzda gelir. Onay mumundan sonra fiyatýn formasyonun minimum hedefini hýzla tamamladýðýný unutmayýn.

Ardýndan büyük bir asýlý adam formasyonu görüyoruz (çünkü bir artýþtan sonra geliyor), ancak aþaðýdaki mum yükseliþ trendini gösteriyor ve bu da herhangi bir geri dönüþ teyidi saðlamýyor. Bu nedenle, bu model göz ardý edilmelidir.

Yakýnda fiyat hareketi bir Baþ ve Omuz modeli oluþturur. Son omzun tepesinde, bu sefer onaylanan ve tamamlanan baþka bir asýlý adam formasyonu görüyoruz. Bu da baþka bir güzel ticaret fýrsatý. Zararý durdur emri, asýlý adam’ýn üst gölgesinin üst kýsmýnda yer almalýdýr.

Bu iþlem aslýnda büyük omuz baþ omuz modelinin onaylanmasýyla geniþletilebilir. Asýlý adam iþlemini, fiyat hareketi, ölçülen hareketle hesaplanan baþ ve omuz yapýsýnýn boyutuna eþit bir mesafeye hareket edene kadar ayný zararý durdur emriyle tutun. Büyük mor okun sonunda hedef tamamlandýktan sonra iþleminizi kapatabilirsiniz.

Fiyat daha sonra birleþir ve bir Çift Dip modeli oluþturur – baþka bir harika ticaret fýrsatý. Fiyat mor yatay tetik çizgisini aþtýðýnda USD/JPY satýn alabilirsiniz. Duraðýnýz, resimde gösterildiði gibi desenin ikinci alt kýsmýnýn altýna yerleþtirilmelidir. Modelin boyutu tamamlanana kadar iþlemde kalýrsýnýz.

Fiyat hareketi daha sonra tersine döner ve düþüþ hareketi baþlatýr. Aþaðý inerken gri dikdörtgenin içinde bir Çekiç mum görüyoruz. Ancak, Çekiç’ten sonraki mum aþaðý yönlüdür ve bu, formasyonun geçerliliðini doðrulamaz. Bu nedenle bu Çekiç mumu göz ardý edilmelidir.

Bir sonraki ticaret fýrsatý, yukarý yönlü bir fiyat dalgalanmasýndan sonra gelir. Son mavi dikdörtgende, çok büyük bir üst gölgeye sahip bir Kayan Yýldýz mum deseni görüyorsunuz. Bu durum, desenin güvenilirliðini arttýrýr. Kayan yýldýz modelini doðrulamak için bir sonraki düþüþ mumu tamamlandýðýnda kýsa bir ticaret açabilirsiniz veya daha agresif bir giriþ istiyorsanýz, kayan yýldýz mumunun en düþük seviyesi çýkarýldýðýnda kýsa pozisyon açabilirsiniz. Zararý durdur emri mumun üst gölgesinin üzerine yerleþtirilmelidir. O zaman iþlemi, en azýndan kayan yýldýzýn boyutuna eþit minimum fiyat hareketi için tutmak istersiniz.

SONUÇ

Trend Dönüþ Formasyonlarý, bir veya daha fazla mumdan oluþan mum çubuðu oluþumlarý veya fiyat ters dönüþlerini öngören daha büyük grafik kalýplarýdýr.
    Her grafik deseni, bir tüccarýn potansiyel fiyat dalgalanmalarýný ölçmesine yardýmcý olabilecek bir kitlesel duyarlýlýk bileþenine sahiptir.
    Ýki tür ters grafik deseni vardýr:
    Boða Ters Grafik Modelleri – düþüþ hareketini tersine çevirir ve bir yükseliþ hareketi baþlatýr
    Ayý Ters Grafik Modelleri – yükseliþ hareketini tersine çevirir ve düþüþ hareketi baþlatýr
    En iyi mum fiyat tersine dönüþ modelleri þunlardýr:
    Doji – Fiyat açýldýðý her yerde kapanýr ve gövdesi olmayan bir mum oluþturur.
    Çekiç – Küçük bir gövdeye, bir büyük gölgeye ve baþka bir küçük gölgeye sahiptir. Önceki eðilime ve mumun konumuna baðlý olarak Çekiç mumunun dört çeþidi vardýr.
    Yutan Mum –Ýki mumdan oluþur-küçük bir mum ve vücudu ilk mumun gövdesini tamamen içine çeken baþka bir mum. Bir yükseliþ ve düþüþ trendi var.
    En iyi trend dönüþ formasyonu modelleri þunlardýr:
    Ýkili Tepe – Fiyat, yaklaþýk olarak ayný direnç seviyesinde iki tepe oluþturur. Fiyatýn daha sonra düþüþ hareketi baþlatmasý muhtemeldir. Bu kalýbýn zýt eþdeðeri Çift Dip’tir.
    Omuz Baþ Omuz – Fiyat, bir tepe, daha sonra daha yüksek bir tepe ve daha düþük bir tepe oluþturur. Fiyatýn daha sonra düþüþ hareketi baþlatmasý muhtemeldir. Bu kalýbýn zýt eþdeðeri Ters Baþ ve Omuzlardýr.

6. Baþarýlý trade etmenin en önemli faktörü doðru ve berrak bir düþünce ile market yapýsýna göre hareket etmektir.
    Duygularýnýzý kontrol edebilmeniz, disiplinli kalabilmeniz ve planýnýza sadýk kalabilmeniz gerekmektedir.
    Unutmayýn piyasa herkesten üstündür.

7. Hacim bazlý mumlarý kývanç Özbilgiç tarafýndan yazýlan indikatörü Volume Based Coloured Bars diye aratýp kullanabilirsiniz.

8. Baþarýlý trade etmenin en önemli faktörü doðru ve berrak bir düþünce ile market yapýsýna göre hareket etmektir.
    Duygularýnýzý kontrol edebilmeniz, disiplinli kalabilmeniz ve planýnýza sadýk kalabilmeniz gerekmektedir.
    Unutmayýn piyasa herkesten üstündür.

Japon mum paternleri

Sayfa 15/17 ÝlkÝlk ... 51314151617 SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •