finansal yük
doğru anlamak için 2025 finansallarında görülen para nereye gitti? sorusunun cevabı aslında üç ana kalemde toplanıyor. Konsolide nakit çıkışının büyük kısmı operasyonel zarardan değil, yatırım ve finansman bileşiminden kaynaklanıyor.
Öncelikle en büyük para çıkışı yatırım harcamalarına gitmiş durumda. Grup düzeyinde yaklaşık 5-5,5 milyar TL CAPEXin ana adresi açık ara Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.. PDF dipnotlarında görülen maddi duran varlık artışları, makine-ekipman alımları, tesis inşaat giderleri ve yatırım teşvik belgeleri bu şirketin batarya hücresi ve enerji depolama fabrikasına yoğun yatırım yapıldığını net biçimde gösteriyor. Bu nedenle banka kredilerindeki artışın ana sebebi de Pomega yatırımı. Aynı zamanda amortismanların ilerleyen yıllarda hızla artacak olmasının kaynağı da burası.
İkinci büyük nakit kullanım alanı üretim altyapısı kurulum aşamasındaki Mcfly Robot Teknolojileri A.Ş.. PDFde teşvikli yatırım tutarının 2,254 milyar TL olduğu, maddi duran varlıkların yaklaşık 510 milyon TLden 883 milyon TL seviyesine çıktığı görülüyor. Bu artış doğrudan robot üretim tesisine yapılan harcamayı işaret ediyor. Henüz gelir oluşmadığı için finansal tabloda nakit tüketen kalem olarak görünüyor.
Üçüncü yatırım alanı maden tarafı. Üç Yıldız Antimon Madencilik A.Ş. için tesis kurulumu, cevher işleme hatları ve devam eden saha yatırımları dipnotlarda yer alıyor. Bu şirket henüz tam üretim aşamasına geçmediği için yatırım fazında nakit çekmeye devam ediyor.
Enerji projeleri geliştirme şirketi olan Progressiva Enerji Yatırımları A.Ş. tarafında ise lisans giderleri, mühendislik maliyetleri, proje geliştirme harcamaları ve ekipman avansları görülüyor. Bu kalemler CAPEX kadar büyük olmasa da nakit çıkışı yaratıyor çünkü gelir henüz oluşmamış durumda.
Buna karşılık olgun üretim şirketi olan Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş. finansal yük oluşturan değil, aksine nakit üreten iştirak konumunda. Modernizasyon dışında büyük yatırım yok. Enwair Enerji Teknolojileri A.Ş. tarafında Ar-Ge ekipmanları dışında önemli yatırım görülmüyor. Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş. yatırımları yüksek olsa bile Kontrolmatik payı %25 olduğu için konsolide finansal yük sınırlı yansıyor. Hizmet şirketi olan Signum Teknoloji Tanıtım ve Eğitim A.Ş. tarafında ise finansal yük yok denecek kadar az.
finansal yükün ikinci ana nedeni finansman giderleri. 2025te yaklaşık 4,28 milyar TL finansman gideri görülüyor (önceki yıl yaklaşık 2,2 milyar TL civarı). Bunun sebepleri:
Yüksek faizli TL krediler
Döviz kredileri ve kur farkı giderleri
Leasing yükümlülükleri
Yatırım kredilerinin faizleri
Yani para sadece fabrika ve makineye gitmedi; aynı zamanda bu yatırımların finansman maliyeti de ciddi gider yazıldı.
Üçüncü unsur işletme sermayesi kullanımı. stok artışı, ticari alacak büyümesi ve devam eden projeler nedeniyle nakit işletme sermayesine de bağlanmış durumda. Bu da nakit akışını baskılayan ek faktör.
Özetle 2025te para üç yere gitmiş görünüyor:
Büyük ölçekli fabrika ve tesis yatırımları (özellikle Pomega ve Mcfly)
Bu yatırımların finansman maliyetleri (faiz + kur farkı)
İşletme sermayesi artışı (stok ve alacak büyümesi)
En kritik çıkarım şu: finansal baskının ana nedeni operasyonel kârsızlık değil, agresif büyüme yatırımıdır. Yatırım fazı yavaşladığında finansal tablo çok daha hızlı toparlanma potansiyeline sahiptir.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri