Borsayý ve dünyayý hem kýsa hem de uzun vadede en çok etkileyebilecek, hayati derecede önemli bir konuya deðineceðim.
Reuters ve diðer ajanslara dün düþen bir haber çoðu Çin asýllý ve ASML deneyimli mühendislerin devasa bir ileri teknoloji chip (iþlemci) imalat makinesini tamamlayýp test üretimlerine baþladýðýný duyurdu. Test aþamasý 3-5 yýl civarý sürecek yani üretime henüz baþlanamayacak ama bu süre sonunda elde edilecek stratejik avantaj düþünüldüðünde uzun deðil, zaten Trump baþkan da, ilginç biçimde Çin'e olan cihp ihracatýna esneklik saðladý. Konunun önemini anlamak için sondan bir önceki yazdýklarýma da göz atabilirsiniz. Eskiden elektronik iþlemciler kullandýðýmýz bazý elektronik araçlarýn sadece küçük ama önemli birer bileþeniydi. Elektronik alet üretenler bunlarý ABD, Japonya ve Avrupa'dan ithal edip kullanýyordu ancak son yaþanan devrimler bu küçücük iþlemcileri dünyanýn en önemli ürünü haline getirdi, kavga da 1. Trump döneminde baþladý.
En deðerli þirketler listesinde 1 ve 9 numaralar iþlemci üreticileri, arada kalanlar da iþlemcilerin kapasitesiyle yarýþan hizmet ve ürün saðlayýcýlarý. Bu süreç þu an tüm dünyayý yönlendiriyor ve 5G teknolojisiyle konu çok daha önemli bir hal aldý. Þehir güvenlik sistemlerinden otonom sürüþe, yapay zekadan meta devrimine, uydu ve uzay teknolojilerinden elektrikli ev aletlerine kadar her þey iþlemcilerle ilgili. Diðer konular bir yana, her insanýn mecburen bulundurmak zorunda olduðu ve tüm gününü harcadýðý telefonlar bile tek baþýna gýdadan daha önemli bir konuma iþaret ediyor. Çin'in en önemli iki teknoloji firmasý ABD tarafýndan 10 yýl önce takibe alýnmýþtý ve çeþitli cezalar, yaptýrýmlar uygulanmaya baþladý. Bu þirketler özellikle telekom alanýnda global operasyonlarýný hýzla büyütüyordu ancak ekipmanlarýnda kullandýklarý yüksek teknoloji iþlemciler ABD'den ithaldi, kendi iþlemci üretim hatlarýnda daha basit versiyonlarý üretiyorlardý. Bu haliyle de ihalelerde en iyi teklifleri Çinliler verebiliyordu. Milli güvenlik nedeniyle Anglo-Saxon ülkelerde dýþlandýlar ve son yýllarda da batýdan ithalat yapmalarý engellenmeye baþlanýnca milli üretim projeleri gündeme geldi. Tabi bu iþ öyle milli olsun demekle olmuyor, Çin 30 yýl geride olduðu bir yarýþý kazanmak zorunda. ASML 2001'de giriþtiði iþi ancak 2019'da sonuçlandýrabilmiþ...
Bu olayýn tüm dünyayý derinden etkileyecek sonuçlarý olacak. Çin zaten tartýþmasýz en önemli üretim adresiyken artýk en ileri teknolojiye de sahip olarak tüm avantajlarý tek elde toplayacak; ucuz, kaliteli, disiplinli iþçilik, hammadde, büyük bir ulusal para birikimi ve en üst düzey teknoloji. Hiç bir ülkede bunlar bir arada deðil. Süreci tamamlarlarsa artýk baþka ülkelerde fabrika açmalarýna gerek kalmayacak, kalkýnma ihtiyacý olan her ülke Çin'e baþvuracak, ABD'nin bile ihtiyaç duyacaðý bir seviyeye yükselecek, dijital teknolojinin üssel büyümesi sayesinde hýzlý büyüyecek, yani tarih yüz yýl önceki gibi x1 deðil, x10 hýzýnda ilerleyecek
Borsa da oluþan deðer artýþlarý da bu sürecin parçasý oldu elbette... Meta ve yapay zeka devrimleri, elektrikli araçlar, internet alýþveriþi, yayýncýlýk gibi alanlarda ABD'nin tekelinde saðlanan ilerlemeler borsalara da büyük artýþlar olarak yansýdý. Sonuçta bu deðerleri besleyen parayý da ABD kendisi basýyor ve eli çok bol. Çin etkisi tüm bu süreçte oluþan deðerlemeler üzerinde bir iskonto baskýsý oluþturacak zira artýk fiyatlarý aþaðý çeken ciddi bir rekabetten söz edilebilir.
Gelelim zamanlama sorusuna;
ABD borsalarýnda 1987 Eylül-Ekim krizi olarak bilinen bir panik satýþý dalgasý yaþandýðýný duymuþsunuzdur. Ýçerden bakýldýðýnda sebepsiz gibi görünen bu mini kriz için önceden belirlenmiþ stop loss noktalarýndaki satýþ emirlerinin yýðýlma etkisinden söz edilmiþti. Benzer durum Obama döneminde de yaþandý ama tek gün sürdü ve teknik olarak bir problem yaþanmadý. Ben 1987 Eylül ayýnda global ölçekte neler olduðuna bir göz atayým demiþtim ve þunu gördüm. Çin Halk Partisi büyük bir deðiþime karar vererek Çin'de teknoloji alanýnda özel giriþimlere izin vermiþ ve bugün adýný çok iyi bildiðiniz devasa teknoloji þirketleri 1987 Eylül ayýnda start up olarak faaliyete geçmiþler. Geleceði fiyatlayan borsa bundan etkilendi mi ispatlayamam ama Çin'in hamlesinin ne kadar sürpriz olduðunu merak edenler 1970'lerin sonunda baþlayan, kýtlýða kadar giden iç kargaþa ve bunalým dönemini araþtýrabilir. Çin'de özel giriþime izin vermek öyle kolay bir karar deðildi.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri