Bilici Yatýrým genel kurulda onaylanan ilk taksit temettü daðýtýmýný Pazartesi günü (30/04/2018) daðýtacak. Þirket 1 TL nominal deðerli pay için 0.0425 lira net kar payý verecek.
Bilici Yatýrým genel kurulda onaylanan ilk taksit temettü daðýtýmýný Pazartesi günü (30/04/2018) daðýtacak. Þirket 1 TL nominal deðerli pay için 0.0425 lira net kar payý verecek.
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
bu konuda senin ile hem fikirim...bana göre de döviz yükseliþi aþýrý fiyatlandý ve hisse aþýrý düþtü...gerçi son döviz yükseliþi ile blcyt a 53 milyonluk döviz borcundan dolayý yaklaþýk 3,00-3,5 miyonluk ekstra yük bindi...ama geçen yýl da buna benzer bir durumda olmasýna raðmen iyi kar getirmeyi baþarmýþ bir þirket...
þirket in iþtiraklerinden olan biteks tekstil kapasite artýþýna gitti....demek ki son çeyreklerde artýk üretimleri talepe yetiþemedi ...yani fuul kapasite çalýþtýlar...zaten daha önce yatýrýmcý iliþkileri ile görüþtüðümde iþlerinin çok iyi gittiðini söylemiþlerdi...özelikle yeni makina alýmý ile çok kaliteli ürün üretmeye baþlamýþlardý buda talebi çok artýrarak 84 milyon civarlarýnda olan ciroyu 144 milyon tl lere çýkarmýþ idi...demek ki son çeyrekte tahminlerime göre 40-45 milyon ciro gelebilir..
son çeyreklerde kar marjý diðer çeyreklere göre daha iyi idi..mesela diðer çeyreklerde yaklaþýk net kar marjý %10 iken ,ilk çeyreklerde %12 olmuþtu...þimdi bu oraný olasý çeyrek cirosuna uygulayacak olursak yaklaþýk 4,8-5,4 milyon kar gelebilir..bir de stoklarýnda 16 milyon civarý mal vardý son çeyrekte hammaddeye %5-10 aralýðýna zam geldi...stoktan da 1-1,5 milyon civarý kar yazabilir...
toplam kar 6-7 milyon aralýðýna gelebilir tabi dövizin törpülemesi ile geriye 3,5 milyon civarý net kar kalabilir..benim beklentim de budur dostlar...yani geçen yýlýn ayný miktarý kar getirebilir bu çeyreklerde...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
geçen yýl ile benzer bir cironun gelmesi halinde hissenin tekrardan 2,50-2,66 seviyelerini hedefleyebilir diye düþünerekten bu hissede sermayemin bir kýsmý ile yeniden maliyet yaptým...daha önce bu hisseyi hissenin çýkýþtaki isteksizliði ve yükselen döviz nedeni ile 2,37 den satmýþtým...þimdi ilk taksit alýþlarýmýn maliyeti 2,00 dýr...inerse 1,90 dan da bir o kadar daha mal almak isterim...tabi bilançolardan önce..
bir de geçmiþ topik sayfalarýný okudum þirketin iþtiraklerinden olan biteks tekstilin 3,5 milyon dolarlara varan yatýrýmýný çok tecrübeli maharaj dostum dahil olumsuz algýlamýþ...bence bu konuda çok yanýlýyorlar...bu yatýrým giderinin yarýsý öz kaynaklardan karþýlanacaðýna göre geriye 1,750 milyon dolar kalýyor..bu kýsmýn da %21,14 iþtirakliðimiz dolayýsý ile sadece 370 milyon dolarýndan sorumlu olacaðýz...görüldüðü üzer bu miktar çok azdýr ve bu miktar da bir seferde kasadan çýkacak deðil...büyük bir ihtimalle zamana yayýlacaktýr...
ama bu yatýrýmdan sonra biteksin cirosu 2018 yýlý için %12( yatýrým yýlýn ikinci yarýsýnda faaliyete gireceði için ) 2019 yýlý ve sonrasýnda ise %25 lik bir katkýsý olacak...yani çok muthiþ bir yatýrým bana göre...
yatýrýmcý iliþkilerinden biteksin cirosunu sordum ve bu cironun yýllýkta ne kadar kar getirdiðini sordum...bakalým bana ne cevap verecekler...
gelen cevap ile biteksin blcyt a yýllýkta ne kadar kar katkýsý olabileceðini bulacaðýz...bu hissenin tek handikapý döviz borcudur ama geçen yýl 65 milyo civarý olan döviz borçlarýný 53 milyona düþürmüþlerdi..yani þirketin borçlarýný kapatma eðilimi var...þirketin artan cirosu ve artan karý var...patron hisselerine sahip çýkarak (belki de kendi çýkarýný düþünerek ) hisselerini toplamýþ ve halka açýklýðý azaltmýþtýr...þirket temetü ödemeye baþlamýþtýr..
tüm bunlar doðru düzgün bir þirketin alametleridir...umarým artan döviz yükü artan ciro ve kar ile kapatýlmýþtýr....
aslýnda artan dövizden dolayý birinci çeyrekleri görmeden blcyt ý pek almaya niyetim yoktu...ama topiði okurken kapasite artýþýndan dolayý biteksin yatýrým yaptýðýný okuyunca almaya karar verdim...demek ki bu ilk çeyrekte neredeyse fuul kapasiteye ulaþmýþlar...2017 son çeyrekte fuul kapasiteye ulaþmadan 40 milyon ciro yapýlmýþ idi...fuul kapasite ile cirolarýn bu çeyrekte 45 milyon tl lere ulaþmýþ olmalarý lazým ..belki de daha fazla ciro da yapýlmýþ olabilir...talebe yetiþememeleri kar marjýný da artýrmýþ olmasý lazým...tüm bunlara dayanarak tekrardan hisseye geldim...bakalým nasibimiz ne olacak ??? bir iki gün içinde bilançoyu yollamasý lazým....
Yer Ýmleri