http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/t...an_karari.html
AHM'den Mehmet Altan ve Cem Uzan karar
Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM), gazeteci-yazar Mehmet Altan ve i adam Cem Uzan tarafndan Ankara’ya kar alan ve kazanlan davalarla ilgili temyiz bavurularn geri evirdi.
15 Temmuz darbe giriimi sonras hakkndaki gzalt ve tutuklama kararlarn, Anayasa Mahkemesi srecinin ardndan 2017 AHM gndemine tayan ve Strasbourg Mahkemesi nnde Ankara’ya kar at davay kazanan Mehmet Altan hakknda Avrupa nsan Haklar Szlemesi (AHS) tarafndan gvence altna alnm zgrlk ve gvenlik hakk ve ifade zgrlnn ihlal edildii hkm verilmiti.
Deutsche Welle'nin (DW) haberine gre AHM buna karlk, Altan’n 'Cumhurbakan Erdoan ve hkmetini eletirdiim iin cezalandrldm, tutuklanmam siyasi nedenli ve muhalif sesleri susturma amac tayor” tezini incelemeye gerek duymamt. Altan ve avukatlar bu tezi AHS’nin 'Haklara Getirilecek Kstlanmalarn Snrlanmas'yla ilgili 18’inci maddesine dayandrmt. Ancak AHM, Altan’n zgrlk ve gvenlik hakk ve ifade zgrl konusunda vard sonular "yeterli” gsterip, davay 18’inci madde temelinde incelemenin “gereksiz olduunu” belirtmiti.
20 MART'TA AIKLANAN HKM NET
Hakkndaki kararn bu blmne itiraz eden Mehmet Altan, AHM’nin temyiz organ olarak da anlan 17 yargl Byk Daire tarafndan esastan yeniden grlmesi talebinde bulundu. Bavuruyu nceki akam inceleyen be yargl bir panel Altan’n talebini geri evirme karar ald. Panel, karar hangi gerekelere dayandrdn aklamad. Panel kararlarnn gerekelendirilme zorunluluu bulunmuyor. Buna karlk AHM kaynaklar Altan hakknda 20 Mart’ta aklanan hkmn net olduunu belirtiyor.
AHS’nin 18’inci maddesi davaclarn nadiren kullandklar bir madde olarak biliniyor ve bu nedenle madde zerine ayrntl bir AHM itihad bulunmuyor.
ANKARA'NIN CEM UZAN TRAZI
Ayn panel, i adam Cem Uzan’n 20 Mart 2018 tarihinde Ankara’ya kar kazand ifade zgrl ve adil yarglanma davasyla ilgili temyiz bavurusunu da reddetti. Davann Byk Daire tarafndan esastan yeniden grlmesi iin bavuru Trk hkmetinden geldi. Ankara, Uzan’n yarglanma srecinde ifade zgrlnn ve adil yarglanma hakknn ihlal edildii hkmlerine itiraz etti.
FKE KONTROL KTABI OKUMA CEZASI VERLMT
Cem Uzan hakknda Haziran 2003'te Gen Parti lideri olduu dnemde, ailesinin sahip olduu EA ve Kepek Elektrik’e devlet tarafndan el konulmasnn ardndan Bursa'da yapt konuma srasnda Babakan Erdoan’ eletirirken kulland ifadeler nedeniyle hakaret davas almt. Uzan bu davada Eyll 2008'de 8 ay hapis ve yaklak 688 lira para cezasna mahkum edilmi, bu ceza Denetimli Serbestlik Yasas uyarnca 1 yl rehber kontrolnde olmak zere 5 yl adli denetim ve fke kontrol kitab okumaya evrilmiti.
Uzan bu karara kar AHM nnde at ifade zgrl ve adil yarglanma hakk davasn bu yl 20 Mart’ta kazand. AHM, siyasi bir lider olarak Cem Uzan ’a verilen cezay “orantsz ve demokratik bir toplumda gereksiz” buldu. Trk hkmeti bu karara itiraz edip davann Byk Daire tarafndan yeniden grlmesini istedi. Ancak AHM bu talebi de geri evirdi.
AHM ’nin Byk Daire taleplerini reddetmesinin ardndan Mehmet Altan ve Cem Uzan davalaryla ilgili kararlar kesinlemi oldu.


Alnt yaparak yantla
Yer mleri